Η πρώτη βιοψία προστάτη στην Κρήτη με τεχνική fusion

Κρήτη
Η πρώτη βιοψία προστάτη στην Κρήτη με τεχνική fusion

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρωτοποριακό Σύστημα Υβριδικής Απεικόνισης συνδυάζει υπερηχογράφημα με μαγνητική τομογραφία και εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία.

Με την πρωτοποριακή τεχνική Fusion, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα ενός απλού υπερηχογραφήματος με αυτά της μαγνητικής τομογραφίας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με επιτυχία η πρώτη βιοψία προστάτη στην Κρήτη, χωρίς να χρειαστεί ενδοφλέβια καταστολή του ασθενούς! Η τεχνική εφαρμόστηκε με επιτυχία από την ιατρό ακτινολόγο κ. Έλενα Δρακωνάκη-Δετοράκη, παρουσία υποστηρικτικής ομάδας αποτελούμενης από τον αναισθησιολόγο κ. Γεώργιο Ξηρουχάκη, το γενικό ιατρό κ. Εμμανουήλ Συμβουλάκη, καθώς και τεχνικό της κατασκευάστριας εταιρείας αλλά και βοηθητικό προσωπικό.

Την τεχνολογία αυτή παρέχει το πρωτοποριακό Σύστημα Υβριδικής Απεικόνισης Fusion, που εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη και χρησιμοποιείται όχι μόνο σε βιοψίες προστάτη, αλλά και μαστού. Το Σύστημα Υβριδικής Απεικόνισης με χρήση πλοηγού (Fusion-Virtual Navigation) εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Ιατρείο Διαγνωστικών και Παρεμβατικών Υπερήχων “Υπερηχο-Τομογραφία” στο Ηράκλειο, με επιστημονικά υπεύθυνη την ιατρό ακτινολόγο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Έλενα Δρακωνάκη-Δετοράκη. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα απεικονιστικής σύζευξης και εικονικής πλοήγησης (Fusion Imaging/Virtual Navigation) σε τοπικό επίπεδο και ένα από τα λίγα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη εδώ και λίγα χρόνια με επιτυχία σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού για διενέργεια βιοψιών και θεραπευτικών πράξεων. Πρόκειται για τεχνολογία αιχμής, που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της υπερηχογραφίας με αυτά της μαγνητικής τομογραφίας, εξασφαλίζει ακρίβεια στην ανίχνευση και το χαρακτηρισμό βλαβών και επιτρέπει την καθοδήγηση βιοψιών σε βλάβες που δε διακρίνονται με υπερηχογράφημα αλλά εντοπίζονται μόνο από μαγνητική τομογραφία.

Σε σύγκριση με τη συμβατική βιοψία προστάτη, όπου λαμβάνεται συστηματικά μεγάλος αριθμός τεμαχίων από τον προστάτη (12-28), για να αυξηθεί η πιθανότητα να εντοπιστεί βλάβη, η τεχνική Fusion καθίστα τη βλάβη διακριτή την ώρα της βιοψίας και έτσι επιτρέπει τη λήψη ολιγάριθμων μόνο ιστοτεμαχίων στοχευμένα μέσα από τις βλάβες. Έτσι η τεχνική Fusion συμβάλλει δυνητικά και στην ασφάλεια του ασθενούς, αφού η μείωση του αριθμού των παρακεντήσεων μειώνει την πιθανότητα επιπλοκών. Η εξέταση είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε ασθενείς με οριακές τιμές PSA ή σε ασθενείς όπου η συμβατική βιοψία έχει δυσκολία να εντοπίσει τον καρκίνο.

Σε αντίθεση με τη συνήθη διεθνή τακτική που απαιτεί ενδοφλέβια καταστολή του ασθενούς για να εξασφαλιστεί απόλυτη ακινησία κατά τη διαδικασία, η βιοψία που διενεργήθηκε με την τεχνική Fusion έγινε με τοπική αναισθησία και φαρμακολογική από το στόμα υποστήριξη του ασθενούς χωρίς να απαιτηθεί καταστολή, γιατί χρησιμοποιήθηκε εξωτερικός σένσορας ανίχνευσης κίνησης. Η διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής, γίνεται υπό τοπική αναισθησία και δε χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία, ενώ και για τον ασθενή μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών.

Μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι της κλασικής βιοψίας

Η τεχνική χρησιμοποιεί τις πληροφορίες της μαγνητικής τομογραφίας για να επιτύχει κατευθυνόμενη βιοψία ύποπτων εστιών μέσω σύζευξης σε πραγματικό χρόνο των τομών της μαγνητικής με τις υπερηχογραφικές εικόνες.

Συγκεκριμένα, οι ύποπτες εστίες εντοπίζονται πρώτα σε μαγνητική τομογραφία με τρισδιάστατες ακολουθίες. Οι κατάλληλες εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας εισάγονται σε ένα μηχάνημα υπερήχων υψηλής ευκρίνειας, εξοπλισμένο με μαγνητικό πεδίο μικρής έντασης, σύστημα ηλεκτρονικής πλοήγησης και σένσορες πάνω στον ηχοβολέα. Ακολουθεί η σύζευξη εικόνων της μαγνητικής τομογραφίας και του υπερηχογραφήματος με βάση ανατομικά οδηγά σημεία.

Οι θέσεις-στόχοι που έχουν προσδιοριστεί πάνω στις εικόνες της μαγνητικής εμφανίζονται αυτόματα και στην οθόνη του υπέρηχου. Έτσι ο γιατρός παίρνει ιστοτεμάχια από τις ύποπτες θέσεις ακόμα και αν δε φαίνεται απολύτως τίποτα στο υπερηχογράφημα.

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου Αμερικής, δημοσιευμένη το 2015 στο έγκριτο περιοδικό “JAMA” (Siddiqui et al, “JAMA” 2015 27, 313: 390-397), η χρήση της τεχνικής Fusion για βιοψία προστάτη επιτρέπει τη διάγνωση 30% περισσότερων κλινικά σημαντικών καρκίνων προστάτη και έχει συνολικά μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι της κλασικής συστηματικής βιοψίας με καθοδήγηση μόνον από υπέρηχο (77% έναντι 53% αντίστοιχα). Η τεχνική επιτυγχάνει τη διενέργεια βιοψιών σε βλάβες που εντοπίζονται στη μαγνητική αλλά ΔΕΝ είναι διακριτές με υπέρηχο.

Σημειώνεται ότι η βιοψία αυτών των βλαβών με καθοδήγηση μαγνητικού τομογράφου θα αποτελούσε εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία που γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα, αφού απαιτεί χρήση υλικών συμβατών με ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News