Στο «φως» ο Μινωικός οικισμός του Οροπεδίου

Κρήτη
Στο «φως» ο Μινωικός οικισμός του Οροπεδίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο φως σε όλη του τη διάσταση και το μεγαλείο αναμένεται να έρθει τα επόμενα χρόνια ο προϊστορικός μινωικός οικισμός στην Πλάτη του Οροπεδίου.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε στην Αθήνα, εξέτασε χθες το απόγευμα το αίτημα για να ξεκινήσουν τριετείς γεωφυσικές και ανασκαφικές έρευνες στο σημαντικό μνημείο, ώστε να αποκαλυφθεί στο σύνολό του ο αρχαιολογικός πλούτος του οικισμού. Ενός οικισμού που οι Βρετανοί ανέσκαψαν το 1914, για να τον σκεπάσουν όμως λίγα χρόνια αργότερα!

Μέχρι και χτες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή η οριστική «ετυμηγορία» του ΚΑΣ.

Σύμφωνα ωστόσο με το κλίμα στη συνεδρίαση και με δεδομένη τη θετική σχετική εισήγηση που έκανε η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Έλενα Κουντούρη, αναμενόταν «πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο για τις γεωφυσικές και ανασκαφικές έρευνες.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Γιάννης Στεφανάκης, στο χωριό Πλάτη υπάρχει οικισμός σε σχήμα μινωικού ρυθμού και στο ύψωμα «Καρφί», βόρεια του Λασιθίου, ανέγειραν ναούς και μάλιστα ιερό του Ασκληπιού, σε μια πόλη η οποία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη της Κρήτης εκείνης της περιόδου.

Στο Δήμο δικαίως έχουν μεγάλες προσδοκίες για τη σημαντική συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Πολιτισμού για τη διενέργεια ερευνών.

Δείτε φωτογραφίες:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News