Κρήτη

Κων. Γρίβας: «Είμαστε στον προθάλαμο πολεμικής αναμέτρησης»

Τα διπλωματικά «παιχνίδια» της Τουρκίας σχολιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, καθώς και οι εξελίξεις με τους δύο στρατιωτικούς από τον καθηγητή Στρατιωτικής Σχολής Ευέλπιδων κ. Κων. Γρίβα.

Τις εξελίξεις που αφορούν τους δύο στρατιωτικούς, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι από την Τουρκία, καθώς και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, σχολίασε ο καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

Ο κ. Γρίβας ερωτηθείς για το αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την καλή έκβαση της κατάστασης, ανέφερε ότι δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα. «Ομολογώ και εγώ ότι αιφνιδιάστηκα από αυτό το συμβάν, το οποίο δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι έχουν "βγάλει τα γάντια"! Ουσιαστικά έχουμε εγκλωβιστεί με την Τουρκία σε μία ζώνη μεταξύ ειρήνης και πολέμου. Είμαστε στον προθάλαμο πολεμικής αναμέτρησης», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σωρευμένα λάθη ετών αν όχι δεκαετιών

«Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω καμία εκτίμηση, αλλά έχουμε αφήσει την Τουρκία και δε μιλάω μόνο για την τωρινή κυβέρνηση, αλλά για λάθη σωρευμένα λάθη ετών, αν όχι δεκαετιών», είπε. Δεν έχουμε μία σοβαρή, ουσιαστική, αποτρεπτική πρόταση έναντι της Τουρκίας και την έχουμε αφήσει να έχει την πλήρη πρωτοβουλία. Δηλαδή το μόνο που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να παρακαλούμε η Τουρκία να σταματήσει κάπου και δε νομίζω ότι η Τουρκία θα το κάνει, όπως ο ίδιος ανέφερε.  

Επίσης, ο κ. Γρίβας, εκτιμά ότι «έχουμε μπει σε μία νέα περίοδο του διεθνούς συστήματος, όπου έχουν γίνει μεταλλάξεις. Η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία που ήταν πριν μερικά χρόνια. Είναι ένας αυτόνομος και αυτόφωτος φιλοδοξότατος γεωπολιτικός παίκτης που λειτουργεί ανεξέλεγκτα», τόνισε.

 

Βρισκόμαστε σε ένα κενό

«Αυτό που θεωρούσαμε δεδομένο, πάνω στο οποίο στηρίχτηκε ολόκληρη η στρατηγική αντιμετώπιση της Τουρκίας από το 1996 και μετά που οι πανίσχυρες Ηνωμένες Πολιτείες και η ικανότητά τους να παρέμβουν αποφασιστικά σε έναν πυροσβεστικό ρόλο, δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Ούτε φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάποια τέτοια δυνατότητα και βρισκόμαστε σε ένα κενό σε ότι αφορά τη στρατηγική μας. Δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη αποτρεπτική στρατηγική έναντι της Άγκυρας. Ιδιαίτερα έναντι παρόμοιων καταστάσεων που ξεφεύγουν από τα όρια των προκλήσεων. Είναι ουσιαστικά ενέργειες "μισοπολέμου", αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο και βρισκόμαστε σε μία τεράστια αμηχανία αυτή τη στιγμή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας.

Αυτό που θέλει ξεκάθαρα η Τουρκία είναι η ανταλλαγή με τους οκτώ, εκτιμά ο κ. Γρίβας, όμως δεν επιδιώκει μόνον αυτό. «Αυτό που επιδιώκει είναι να ασκήσει πολιτική ακραίας πίεσης στην Ελλάδα. Επιδιώκει να μας τεστάρει».

Δείτε το απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV: 

Σχόλια