Όλο και πιο συχνή η λεκτική & σωματική βία μεταξύ μαθητών

Κρήτη
Όλο και πιο συχνή η λεκτική & σωματική βία μεταξύ μαθητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για  επιθετικές συμπεριφορές μαθητών σε σχολεία.

Οι καταγγελίες αυτές φτάνουν στο Τμήμα Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων.

Δεν πρόκειται για κρούσματα σχολικού εκφοβισμού, ξεκαθάρισε η Υπαστυνόμος Α’ του Γραφείου Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων κ. Σοφία Λογαρίδου, στο περιθώριο ημερίδας που οργάνωσαν η Αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας στα σχολεία.

«Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που γονείς καταγράφοντας μια επιθετική συμπεριφορά άλλων παιδιών στο σχολείο ή επιθετικές συμπεριφορές μεταξύ μαθητών, έρχονται στο Γραφείο μας προσπαθώντας να το μεταφέρουν σαν μια μορφή σχολικού εκφοβισμού. Όμως άλλα είναι τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού και άλλα της βίαιης και επιθετικής συμπεριφοράς» επεσήμανε η κ. Λογαρίδου.

Η ίδια περιέγραψε τις σχολικές κοινότητες ως μια μικρογραφία της σύγχρονης κοινωνίας στην οποία παρατηρείται αύξηση της βίας και της ανοχής προς αυτήν. «Αυτό είναι που πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, οι γονείς , οι εκπαιδευτικοί αλλά και εμείς σαν αστυνομικοί , που καλούμαστε να επιληφθούμε σε περιστατικά που δεν διαφέρουν από τα κοινά ποινικά αδικήματα, όπως είναι η σωματική βία, η εξύβριση και η απειλή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς μεγεθύνουν περιστατικά παρουσιάζοντας τα ως κρούσματα bullying.

Περιορισμένο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στα Χανιά

Όπως τονίστηκε στην ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, ο νομός Χανίων σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας εμφανίζει μειωμένα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού, απόρροια της ενημέρωσης των σχολικών κοινοτήτων. Η σχολική σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Χανίων κ. Αθηνά Ντούλια επεσήμανε ότι «από το 2012 πραγματοποιούνται συστηματικά δράσεις στα σχολεία, δεν περιμένουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας στα σχολεία. Γι’ αυτό και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι στα Χανιά δεν έχουμε τα τραγικά φαινόμενα που καταγράφονται σε άλλες περιοχές. Οι όποιες αντιπαλότητες, οι όποιας μορφής επιθετικές συμπεριφορές, έχουν να κάνουν με την υφή της σύγχρονης κοινωνίας».

Η κ. Ντούλια εξήγησε ότι η γενιά των παιδιών της οικονομικής κρίσης βιώνει ψυχικές ανησυχίες και αυτές εκφράζονται ποικιλοτρόπως. Συνέστησε ταυτόχρονα ψυχραιμία στους γονείς λέγοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε σχέση με το τι πραγματικά είναι σχολικός εκφοβισμός και να μην τοποθετούμε στα πάντα αυτή την ταμπέλα. Γιατί ο εκφοβισμός είναι μια συστηματική, επαναλαμβανόμενη πράξη που έχει σκοπό να πληγώσει κάποιον. Δεν είναι αποσπασματικό και περιστασιακό φαινόμενο».

Η σχολική σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Χανίων η οποία στη διάρκεια της ημερίδας ανέπτυξε τις εκφάνσεις του φαινομένου, μίλησε για πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες που το προκαλούν. Όπως είπε «έχει να κάνει με την αλλαγή της δομής της οικογένειας, με τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, με τα οικονομικά προβλήματα αλλά και με το ίδιο το άτομο και την ψυχοσύνθεση του».

Την ίδια στιγμή, λιγοστά είναι και τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει η Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Χανίων και τα οποία αφορούν σε παραβατικές συμπεριφορές παιδιών. Ο κ. Γιώργος Γόγουλος Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης και μέλος της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων, ανέφερε ότι τα περιστατικά που φθάνουν στην Ε.Π.Α. προέρχονται κυρίως από οικογένειες με ιδιαιτερότητες, μονογονεϊκές, ή οικογένειες στις οποίες ο πατέρας είναι στη φυλακή. Τα προβλήματα τους είναι σύνθετα. Μπορεί να έχουμε προβλήματα παραβατικότητας, αμέλειας, οπότε αυτό το πλέγμα φέρνει τα παιδιά σε δύσκολη κατάσταση και εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά στα σχολεία.

Ειδικοί, επεσήμαναν την ανάγκη σύνδεσης των κοινωνικών δομών ως υποστηρικτές στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News