Αμερικάνοι και Γάλλοι με ΕΛΠΕ για τα κοιτάσματα της Κρήτης!

Κρήτη
Αμερικάνοι και Γάλλοι με ΕΛΠΕ για τα κοιτάσματα της Κρήτης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κομβικό ρόλο στην έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο αναλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ, συμπράττοντας με ισχυρούς «παίκτες» της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής!

Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» φιγουράρουν και στα 2 επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν σήμερα προσφορές για τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε  το ΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται, ειδικότερα, για την κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ που κατέθεσε προσφορά για τα δύο οικόπεδα, Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και την κοινοπραξία Repsol-ΕΛΠΕ για το οικόπεδο του Ιονίου.

Για το νησί μας ειδικά, η πολύ ισχυρή επενδυτική κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με τους κολοσσούς της Αμερικανικής  Exxonmobil και της Γαλλικής Total αποτελεί  μια ισχυρή  παρακαταθήκη για το ιδιαίτερα απαιτητικό σε κόστος και τεχνογνωσία εγχείρημα του εντοπισμού και εν συνέχεια της εξόρυξης των υδρογονανθράκων. Οι Αμερικανοί της Exxonmobil και οι Γάλλοι της Total έχουν ήδη άλλωστε «κατέβει» για τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της γειτονικής μας Κύπρου.

Ικανοποίηση για τη πετυχημένη έκβαση του διαγωνισμού εκφράζει  το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος  και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ενώ από το διαγωνισμό δεν έλλειψε και το στοιχείο της έκπληξης. Κι αυτό γιατί στη περίπτωση του Ιονίου δεν κατέθεσε προσφορά μαζί με τα ΕΛΠΑ η εταιρεία Energean που είχε αιτηθεί το διαγωνισμό αλλά αντιθέτως εμφανίστηκε η Ισπανική Repsol...

Στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΥ αναφέρει:

Η ΕΔΕΥ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι σήμερα 5 Μαρτίου 2018 στις 17:00 ώρα έληξε αισίως η προθεσμία για τους διαγωνισμούς:

Α. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»», ΦΕΚ Β’ 2848/11-08-2017 και,

Β. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα «Ιόνιο», ΦΕΚ Β’ 2849/11-08-2017, με την κατάθεση των κάτωθι προσφορών:

Α. Κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και

Β. Κοινοπραξία Repsol - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων. Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον Υπουργό ΠΕΝ για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, της κατάθεσης προσφορών για τα κοιτάσματα σε Κρήτη και Ιόνιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε:

«Το ενδιαφέρον σημαντικών ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News