default-image

Στο παλιό της «στρατηγείο» επιστρέφει η ΟΑΣΝΗ

Κρήτη
Στο παλιό της «στρατηγείο» επιστρέφει η ΟΑΣΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο γωνιακό - ιστορικό - γραφείο της επέστρεψε τις τελευταίες μέρες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου, με απόφαση της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, που θα εξακολουθήσει να φιλοξενεί την ΟΑΣΝΗ και να της καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα, αλλά έπρεπε να γίνει η μετεγκατάσταση για να αξιοποιηθούν τα δίπλα, ευρύχωρα γραφεία, της λεωφόρου 62 Μαρτύρων.

Το γραφείο της ΟΑΣΝΗ δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣΗ έχει μεγάλη ιστορία, αφού εδώ και δεκαετίες αποτελούσε “στρατηγείο” αποφάσεων και οργάνωσης δυναμικών αγροτικών συλλαλητηρίων, πολλά απ’ τα οποία έχουν αφήσει εποχή.

Η πάρα πολύ κακή οικονομική κατάσταση της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης του νομού Ηρακλείου και η εκλογική της ομηρία, ως απόρροια των οικονομικών της προβλημάτων, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το ένδοξο παρελθόν της και τους αγώνες της σε άλλες, δύσκολες εποχές, για να μπορεί ο αγρότης να ζει πιο ανθρώπινα.

«Η Ένωση Ηρακλείου διαχρονικά βοηθά την ΟΑΣΝΗ και θα συνεχίσει να το κάνει. Δεν τη βγάζουμε έξω. Απλά τη μεταφέραμε στο προηγούμενο, ιστορικό, γραφείο της, για να αξιοποιήσουμε το άλλο κτήριο, αφού δεν μπορούμε να έχουμε αναξιοποίητα τέτοια αστικά ακίνητα και απλά να πληρώνουμε μόνο ΕΝΦΙΑ», εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.

Ο συνεταιριστής ξεκαθαρίζει ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα της ΟΑΣΝΗ, είτε αυτά είναι ρεύμα, είτε τηλέφωνο, είτε οτιδήποτε, γιατί η οργάνωση αυτή συνεχίζει να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών.

«Η οικονομική της κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι ίδιοι οι αγρότες όσο και εμείς οι συνεταιριστικές οργανώσεις σταματήσαμε να τη χρηματοδοτούμε. Από ’κει και πέρα, πρέπει να βρεθεί μια λύση για τα χρέη της και να προχωρήσει σε εκλογές με βάση το νέο εκλογικό νόμο», λέει ο συνεταιριστής.

Οι πρόεδροι: Ιστορία 40 και πλέον χρόνων

Ήδη η ΟΑΣΝΗ έχει συμπληρώσει 40 και πλέον χρόνια ζωής. Η ΟΑΣΝΗ ιδρύθηκε μέσα στη δεκαετία του ’70 και συγκεκριμένα το 1977, όταν ο γνωστός γεωπόνος Βαγγέλης Βαρδάκης και ο μέχρι πρόσφατα εκλεγμένος συνεταιριστής Μιχάλης Βουμβουλάκης πρωτοστατούσαν για την ίδρυσή της. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και το τέλος του 1990, με πρόεδρο τον Ναπολέοντα Λουκαδάκη, οι συνδικαλιστές έβαζαν από την τσέπη τους τα έξοδα της μετακίνησης και της δραστηριότητάς τους.

Συγκεκριμένα, η ΟΑΣΝΗ ιδρύθηκε το 1977. Πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Μιχάλης Βουμβουλάκης και το πρώτο κτήριο στο οποίο στεγαζόταν ήταν στην πλατεία των Λιονταριών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αναλαμβάνει την προεδρία ο αείμνηστος Σαμαρειτάκης, πρώτος θείος του αείμνηστου Στέλιου Σαμαρειτάκη από τον Άγιο Σίλα. Η προεδρία της ΟΑΣΝΗ περνάει στη συνέχεια στον Γιώργο Ασκοξυλάκη, οπότε και γίνεται η μετεγκατάσταση των γραφείων της στο κτήριο της ΕΑΣΗ στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, με τότε πρόεδρο της Ένωσης τον Γιάννη Πιτσιδιανό το 1983.

Ο Γιώργος Ασκοξυλάκης παραδίδει την προεδρία στον Ναπολέοντα Λουκαδάκη το 1989 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 νέος πρόεδρος εκλέγεται ο Αριστείδης Σχοιναράκης. Από τότε και μετά, πρόεδροι της ΟΑΣΝΗ εκλέγονται ο Στάθης Φραγκιαδάκης, ο Λάμπρος Περβολαράκης, ο Θανάσης Καλύβας, ο αείμνηστος Μιχάλης Καλλέργης, ο Θωμάς Παυλάκης, ο Γιώργος Σκλάβος, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης και ο σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Τζωρτζάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News