Κρατούνται Σύριοι του Celine Star - Tι ισχυρίστηκαν

Κρήτη
Κρατούνται Σύριοι του Celine Star - Tι ισχυρίστηκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη πήραν οι 4 Σύριοι ναρκομεταφορείς οι οποίοι παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του Εισαγγελέα και Ανακριτή Πειραιά.

Οι 4 Σύριοι «ναρκο-μεταφορείς», οι οποίοι συνελήφθησαν από τις Λιμενικές Αρχές, έπειτα από καλά οργανωμένη επιχείρηση, του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ. στα διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της Χρυσής Ιεράπετρας, να μεταφέρουν με το αλιευτικό Celine Star 1.269,45 κιλά κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή σοκολάτας, θα απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέα Πειραιά.

Την Κυριακή έγινε η μεταγωγή τους από το Ηράκλειο στον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής  και το πρωί της Δευτέρας παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα και τον ανακριτή Πειραιά, από τους οποίους ζήτησαν 48ωρη προθεσμία, προκειμένου να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Οι τέσσερις Σύριοι έμποροι ναρκωτικών ηλικίας 42,44,45 και 46 χρονών, αρνούνται ότι γνώριζαν για το φορτίο των ναρκωτικών, που ήταν κρυμμένο στα πατώματα της πρύμνης του αλιευτικού, χωρίς ωστόσο να πείθουν τις λιμενικές Αρχές, καθώς προσπάθησαν να διαφύγουν, ανεπιτυχώς, αναπτύσσοντας,ταχύτητα,για να αποφύγουν τη νηοψία στα διεθνή ύδατα.

Επιπλέον, στο αλιευτικό με το οποίο υποτίθεται ότι είχαν βγει για ψάρεμα, δε βρέθηκαν αλιευτικά εργαλεία και αλιεύματα, ενώ στα ξύλινα πατώματα της πρύμνης κατά τη διάρκεια της καταδίωξης τους αποδείχτηκε ότι έριχναν πετρέλαιο, για να μπερδέψουν την όσφρηση των σκύλων ανιχνευτών σε περίπτωση ελέγχου.

Τα δυο εκπαιδευμένα σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν για να βρουν οι λιμενικοί την κρύπτη των ναρκωτικών, δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ γιατί στο εσωτερικό του το σκάφος, ήταν φρεσκοβαμμένο και μύριζε έντονα η μπογιά, τα ξύλινα πατώματα ήταν ποτισμένα με πετρέλαιο, ενώ τα δέματα με τα ναρκωτικά στο εσωτερικό της κρύπτης ήταν «πασπαλισμένα» με τριμμένη κανέλλα και καφέ . Όλες αυτές οι μυρωδιές μαζί, της μπογιάς, του πετρελαίου, του καφέ και της κανέλλας, χρησιμοποιήθηκαν από τους εμπόρους του θανάτου, για να μην εντοπιστεί η κρύπτη του παράνομου φορτίου, από τα σκυλιά.

Ωστόσο οι άνδρες του Λιμενικού και της Δίωξης ναρκωτικών και λαθρεμπορίου, ήταν αποφασισμένοι να το ξηλώσουν στην κυριολεξία, για να φτάσουν στο στόχο τους.

Έτσι άρχισαν να χρησιμοποιούν τρυπάνια, αλυσοπρίονα και τροχούς , αφαιρώντας τα πατώματα της πρύμνης και φτάνοντας μετά από 24ωρη έρευνα στα 50 δέματα με τα 1.269,45,κιλά κατεργασμένης κάνναβης σε μορφή σοκολάτας.

Οι 4 συλληφθέντες δηλώνουν απλοί αλιεργάτες και αναφέρουν το όνομα εκείνου του ανθρώπου που τους προσέλαβε ως πλήρωμα του Celine Star.

Εκατοντάδες,είναι τα συγχαρητήρια μηνύματα που δέχεται το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, για την αναμφισβήτητα τεράστια, αυτή επιτυχία, καθώς αυτή η ποσότητα ναρκωτικών, είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ, στην περιοχή ευθύνης του.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειακό διοικητή, Κρήτης αρχιπλοίαρχο Λ.Σ., κ. Γιώργο Αλεξανδράκη που ήταν μαζί μας και μας στήριζε από την αρχή μέχρι το τέλος της έρευνάς μας, όλο το προσωπικό του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και, των υπηρεσιών που εργάστηκαν για να έχει αίσιο τέλος αυτή η δύσκολη επιχείρηση, τους εκπαιδευτές των σκύλων ανιχνευτών του Λ.Σ., τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών, την Ελληνική Αστυνομία και τον ιδιώτη ναυπηγό, που μας βοήθησε καθοδηγώντας μας σε τεχνικά ζητήματα», είναι τα, ευχαριστήρια λόγια, του λιμενάρχη Ιεράπετρας, πλωτάρχη Λ.Σ. κ. Γιάννη Παπαδάκη, που μας επιβεβαίωσε ότι δεν έχει πιαστεί, ποτέ τόσο μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στην περιοχή ευθύνης του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, όσα χρόνια υπηρετεί στο Ν. Λασιθίου.

Οι έμποροι ναρκωτικών, θα κέρδιζαν γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ εάν κατάφερναν να διαθέσουν αυτή την τεράστια ποσότητα στις Ευρωπαϊκές πιάτσες των ναρκομανών.

Το χρονικό της επιχείρησης

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, στον εντοπισμό και την κατάσχεση 1.269,45 τόνων περίπου κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) η οποία ήταν επιμελώς κρυμμένη σε αλιευτικό σκάφος, προέβησαν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην Ιεράπετρα της Κρήτης, μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση η οποία έλαβε την περασμένη εβδομάδα.

Στη 1 Μαρτίου έφθασαν πληροφορίες από την Υπηρεσία Γαλλικών Τελωνείων προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για ύπαρξη ύποπτου σκάφους που έπλεε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, το οποίο ενδεχόμενα μετέφερε παράνομο φορτίο. Άμεσα οργανώθηκε και ξεκίνησε συντονισμένη επιχείρηση από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συμμετοχή δύο Πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με επιβαίνοντες βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., των Λιμενικών Αρχών της, Κρήτης, αεροσκάφους, του Λ.Σ.-ΕΛΑ.ΚΤ., καθώς και Λετονικού αεροσκάφους της δύναμης Frontex.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής εντοπίστηκε αρχικά περί τα 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, από το αεροσκάφος της δύναμης Frontex, το αλιευτικό σκάφος “CELINE STAR”, το οποίο αργότερα ακινητοποιήθηκε από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης 060 του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και από ομάδα βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που στη συνέχεια πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο αλιευτικό.

Να σημειωθεί πως το αλιευτικό σκάφος “CELINE STAR”, επιχείρησε να διαφύγει αυξάνοντας ταχύτητα χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Το ύποπτο αλιευτικό είχε αποπλεύσει από τη Λαττάκεια, της Συρίας με προορισμό πιθανότατα Ευρωπαϊκό λιμάνι.

Εν συνεχεία, το ανωτέρω αλιευτικό σκάφος οδηγήθηκε συνοδεία των περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην Ιεράπετρα της Κρήτης προκειμένου διερευνηθούν προσεκτικά όλοι οι χώροι του σκάφους.

Κατόπιν 24ωρου ελέγχου, με την συνδρομή δυο σκύλων ανιχνευτών του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, στελεχών της Λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας και Κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., εντοπίστηκε, στο αλιευτικό ποσότητα 1.269,45 περίπου τόνων κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία και κατασχέθηκε μαζί με το σκάφος, ενώ συνελήφθησαν και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, υπήκοοι Συρίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News