Κρήτη

Η σκόνη ζορίζει τους Κρητικούς - Καλούν για βοήθεια

Η αφρικανική σκόνη που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Κρήτης τα τελευταία 24ωρα, έχει προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν… μείνει στο κρεβάτι με καταρροή, μπούκωμα και δακρυσμένα μάτια. Μπορεί να μην έχουν καταλήξει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όμως η αλλεργία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον οργανισμό τους.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την εποχή, προκαλεί έξαρση της αλλεργικής ρινίτιδας. Όσοι μάλιστα έχουν κάποιο υπόβαθρο αλλεργίας, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αυτή η κατάσταση για εκείνους.

Το ΕΚΑΒ πάντως από νωρίς το πρωί έχει δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα από άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και είναι ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, δεν πρόκειται για σοβαρά περιστατικά.

Κινητικότητα στα φαρμακεία

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Φαρμακοποιών στο Ηράκλειο, Αριστοτέλης Κουντάκης, ανέφερε στο neakriti.gr ότι τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στα φαρμακεία από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το άνω και κάτω αναπνευστικό. 

«Οι φαρμακοποιοί χορηγούν αντιισταμινικά, αντιαλλεργικά και βρογχοδιασταλτικά φάρμακα. Βέβαια ήταν αναμενόμενο με δεδομένο το ποσοστό της σκόνης στην ατμόσφαιρα. Μεγάλη προσοχή δίνεται στους ηλικιωμένους οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν κάποια επιπλοκή με δυσάρεστα αποτελέσματα» τονίζει ο κ. Κουντάκης.

«Πάντως υπάρχουν άτομα που έχουν ζητήσει βοήθεια σε ιδιωτικούς γιατρούς και σε νοσοκομεία, όπου υπάρχει κινητικότητα».

Κινητικότητα στο Ρέθυμνο

Είναι χαρακτηριστικά και τα όσα αναφέρει στο neakriti.gr, η Ελένη Ιωαννίδου, διευθύντρια παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Αυτό το διάστημα παρουσιάζουν έξαρση οι γρίπες και οι ιώσεις , ωστόσο να σημειωθεί ότι ο καιρός ευνοεί την ανάπτυξη των ιώσεων αλλά και τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Ο αλλεργιολόγος Μηνάς Εργαζάκης μίλησε στο neakriti.gr και δίνει συμβουλές έτσι ώστε να προστατευτούμε από την… αφρικανική σκόνη.

«Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αποφύγει την εξωτερική ατμόσφαιρα. Αυτές τις μέρες δηλαδή να μη βγαίνει έξω αν δεν είναι απαραίτητο, ώστε να μην εκτίθεται στην αποπνικτική ατμόσφαιρα» αναφέρει ο κ. Εργαζάκης.

«Αν χρειαστεί όμως να βγει έξω το άτομο, να έχει μαζί του ένα βρεγμένο πανί που λειτουργεί και ως μάσκα. Το σημαντικό αυτές τις μέρες είναι να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός» προσθέτει ο αλλεργιολόγος.

Δηλαδή αυτό που οφείλετε να προσφέρετε στον εαυτό σας είναι πολύ νερό!

Τέλος, ο κ. Εργαζάκης τονίζει ότι κάποιος που ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, να μην την παρατήσει χωρίς τη συμβουλή του γιατρού του.

Ενώ και η εσωτερική ατμόσφαιρα πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς πολλούς καπνούς.

Σχόλια