Η επέλαση της Σαχάρας εξαφάνισε την... Κρήτη - Αποκαλυπτικές φωτογραφίες

Κρήτη
Η επέλαση της Σαχάρας εξαφάνισε την... Κρήτη - Αποκαλυπτικές φωτογραφίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αφρικανική σκόνη εξαφάνισε τον ορίζοντα από το νησί

“Κόκκινο” χτύπησε χθες το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Κρήτη με την αφρικανική σκόνη, η οποία από νωρίς το πρωί κάλυψε τα πάντα, με μια ορατότητα πολύ περιορισμένη, που δημιούργησε πρόβλημα στην ομαλή ζωή των Κρητικών και δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο τη ζωή των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, κυρίως δε πνευμονολογικά και αλλεργικά.

Και μάλιστα, όπως λένε οι μετεωρολόγοι, η σκόνη ήρθε για να μείνει, καθώς δεν πρόκειται να καθαρίσει η ατμόσφαιρα πριν από την ερχόμενη Πέμπτη, με την ενίσχυση του δυτικού ρεύματος που σηματοδοτεί την παύση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και την υποχώρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα!

 «Τα δύσκολα με το νοτιά και το κοκκινόχωμα φαίνεται να τελειώνουν την Τετάρτη για το νησί» λέει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας στο Ράδιο 98,4 με εναλλαγές στους ανέμους μεταξύ νοτίων και δυτικών διευθύνσεων.

 Η ατμόσφαιρα καθαρίζει από την Πέμπτη με τη διατήρηση των δυτικών ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Στο νομό Ηρακλείου, χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ της “Ν.Κ.” και του neakriti.gr Νίκου Χαλκιαδάκη, από το Γιούχτα στα δυτικά των Αρχανών του νομού Ηρακλείου.

Επίσης αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στη δυτική Κρήτη με έντονη μεταφορά σκόνης, με ορατά τα σημάδια στην καθαρότητα της ατμόσφαιρας, καθώς και στην οριζόντια ορατότητα, κάτι που φαίνεται στις φωτογραφίες της ανταποκρίτριάς μας Βίκυς Παπαδογιαννάκη. Κεντρική φωτογραφία από τη Σούδα Χανίων.

Το φωτορεπορτάζ για την αφρικανική σκόνη στην Κρήτη συμπληρώνεται από φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook από χρήστες της γνωστής ομάδας “Μετεοκρήτες”.

Το ΕΚΑΒ βρισκόταν σε επιφυλακή και θα συνεχίσει να βρίσκεται όσο διατηρείται αυτό το φαινόμενο, για να παρέχει βοήθεια σε τυχόν ανθρώπους που θα χρειαστεί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα, συνεπεία της αφρικανικής σκόνης.

Οι επόμενες μέρες

Όπως αναφέρει η πρόβλεψη του μετεωρολόγου Μανόλη Λέκκα, πρόκειται για σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης που πραγματοποιείται στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας, με τις υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης να καταγράφονται στην Κρήτη. Ως αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης παρατηρείται σημαντική μείωση της καθαρότητας της ατμόσφαιρας, ενώ περιορίζεται και η οριζόντια ορατότητα.

Εξάλλου, ο Μανόλης Λέκκας αναφέρει ότι η μεταφορά αφρικανικής σκόνης αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με σημαντικά αυξημένες τιμές συγκέντρωσης έως και σήμερα το πρωί, ενώ στη συνέχεια αναμένεται υποχώρηση αυτής της μεταφοράς έως και μεθαύριο Τετάρτη με μικρότερες συγκεντρώσεις.

Η μεταφορά αυτή ευνοείται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες με τη διατήρηση της νότιας τάσης των ανέμων, ενώ και μια θερμή εισβολή από τα νότια ευνοεί παράλληλα και την επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται στους 22 έως 24οC, αν και κατά τόπους - κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού - θα σημειωθούν και λίγο υψηλότερες τιμές.

Αλλαγή σε αυτή την τάση αναμένεται από την Πέμπτη, με την ενίσχυση του δυτικού ρεύματος που σηματοδοτεί την παύση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, καθώς και την υποχώρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News