Η σκόνη «έκρυψε» και τον Γιούχτα – πότε... καθαρίζει η Κρήτη

Κρήτη
Η σκόνη «έκρυψε» και τον Γιούχτα – πότε... καθαρίζει η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αφρικανική σκόνη έχει κάνει επέλαση στην Κρήτη και από άκρη σε άκρη του νησιού τα πάντα έχουν καλυφθεί από τον απρόσμενο «επισκέπτη».

Ορατότης… μηδέν σήμερα για τους Κρητικούς, ημέρα που η Αφρικανική σκόνη  σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις όχι μόνο ήρθε για να… μείνει, αλλά  έχει χτυπήσει "κόκκινο".

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα  η καιρική αυτή τάση βρίσκεται στα μέγιστα επίπεδα σε σύγκριση και με άλλες ημέρες που θα ακολουθήσουν και από ότι φαίνεται θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες από τον Γιούχτα στα δυτικά των Αρχανών του νομού Ηρακλείου.

Το τοπίο με γυμνό οφθαλμό είναι τόσο θολό που το... κεφάλι του ηλικιωμένου ανθρώπου σε ύπτια θέση που σχηματίζεται, καθώς αντικρίζει κάποιος την κορυφογραμμή του βουνού, έχει κρυφτεί ή στην καλύτερη περίπτωση διακρίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Επίσης αντίστοιχη εικόνα και στη Δυτική Κρήτη με έντονη μεταφορά σκόνης, με ορατά τα σημάδια στην καθαρότητα της ατμόσφαιρας καθώς και στην οριζόντια ορατότητα.

Όλες οι μονάδες του ΕΚΑΒ αλλά και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση περιστατικών που έχουν να κάνουν με ανθρώπους ευπαθώς ομάδων, οι οποίοι και πιθανόν αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα και γενικότερα θέματα υγείας λόγω σκόνης.

Στα ύψη και ο υδράργυρος

Η μεταφορά αυτή ευνοείται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες με τη διατήρηση της Νότιας τάσης των ανέμων ενώ και μία θερμή εισβολή από τα Νότια ευνοεί παράλληλα και την επικράτηση υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται στους 22 έως 24 °C αν και κατά τόπους, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νησιού, θα σημειωθούν και λίγο υψηλότερες τιμές.

Πότε αποχωρεί η σκόνη και καθαρίζει το τοπίο

Για τις επόμενες ήμερες οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την διατήρηση της καλοκαιρίας, τη Νότια τάση των ανέμων, τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καθώς και τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα :σημαντική μεταφορά Αφρικανικής σκόνης πραγματοποιείται στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας με τις υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης να καταγράφονται στην Κρήτη. Ως αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης παρατηρείται σημαντική μείωση της καθαρότητας της ατμόσφαιρας ενώ περιορίζεται και η οριζόντια ορατότητα.

Η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, όπως είχαμε επισημάνει και από τις προηγούμενες ημέρες , αναμένεται να συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες με σημαντικά αυξημένες τιμές συγκέντρωσης έως και τη Δευτέρα το πρωί ενώ στη συνέχεια αναμένεται υποχώρηση αυτής της μεταφοράς έως και την Τετάρτη με μικρότερες συγκεντρώσεις.

Αλλαγή της τάσης αυτής αναμένεται από την Πέμπτη με την ενίσχυση του Δυτικού ρεύματος που σηματοδοτεί την παύση μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης καθώς και την υποχώρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News