Κρήτη

Επιστρέφουν στην κρητική γη οι ήρωες του έπους του '40

Με αγωνία περιμένουν πολλές κρητικές οικογένειες την πορεία των επίσημων εργασιών εκταφής των οστών των πεσόντων στο έπος του ’40 που είναι σε εξέλιξη από τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι εργασίες στην αλβανική γη, που γίνονται στο πλαίσιο σχετικής διακρατικής συμφωνίας το διάστημα αυτό, είναι επικεντρωμένες σε περιοχές αμιγώς κρητικού ενδιαφέροντος. Περιοχές δηλαδή γύρω από την Κλεισούρα, όπου είχε δραστηριοποιηθεί κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο η περίφημη Μεραρχία Κρητών και έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά, δίχως να ταφούν κανονικά, πάνω από 900 Κρητικοί αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες... 

Βεβαίως η όλη προσπάθεια εντοπισμού, εκταφής, ταυτοποίησης με τη μέθοδο του DNA και “επαναπατρισμού” των οστών των Κρητών και των υπόλοιπων Ελλήνων πεσόντων του αλβανικού μετώπου, που γίνεται σε συνεργασία των ελληνικών και των αλβανικών Αρχών κατόπιν σχετικής συμφωνίας που έκλεισε το φθινόπωρο μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών εδώ, επί κρητικού εδάφους, αποτελεί μια δύσκολη, χρονοβόρα διαδικασία. Οπότε και οι Κρήτες απόγονοι των πεσόντων της ηρωικής Μεραρχίας Κρητών θα πρέπει να είναι “οπλισμένοι” με υπομονή μέχρι να δουν τα οστά των “προγόνων τους” να επιστρέφουν και να ενταφιάζονται όπως πρέπει στην κρητική γη.


Οι εργασίες εκταφής ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου υπό την παρουσία μικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής και υπολογίζεται ότι θα πάρει αρκετό καιρό ώσπου να εκταφούν, να ταυτοποιηθούν και εντέλει να ταφούν στα νεκροταφεία που θα προσδιοριστούν γι’ αυτό το σκοπό τα οστά περίπου 8.000 Ελλήνων στρατιωτών, που αποτελούν τους τελευταίους άταφους νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Αλβανίας, για την ταφή των οστών των νεκρών στρατιωτών, συνήφθη το 2009. Είχε μπει ωστόσο στον “πάγο”. Η συμφωνία “ξεπάγωσε” και μπήκε σε τροχιά υλοποίησης τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της πολυήμερης συνάντησης που είχαν εδώ στην Κρήτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.


Εδώ, επί κρητικού εδάφους, συμφωνήθηκε η άμεση έναρξη των διαδικασιών για την εκταφή των οστών. Ο σχεδιασμός επισφραγίστηκε οριστικά σε νέα συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επί αλβανικού, αυτή τη φορά, εδάφους. Ακολούθησε η ψήφιση των σχετικών νομικών ρυθμίσεων, ώστε να ξεκινήσει το εγχείρημα της εκταφής των οστών των περίπου 8.000 Ελλήνων πεσόντων που εκτιμάται ότι τάφηκαν είτε πρόχειρα είτε καθόλου στο αλβανικό έδαφος.
Μεταξύ των 8.000 πεσόντων που δεν τάφηκαν είτε πρόχειρα είτε καθόλου εκτιμάται ότι βρίσκονται και πάνω από 900 Κρητικοί που είχαν πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο, υπηρετώντας στη Μεραρχία Κρητών...

Η συμφωνία και η διαδικασία της ταυτοποίησης

Όπως έχει ανακοινωθεί από ελληνικής πλευράς, και συγκεκριμένα από το ΓΕΕΘΑ, οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, καθώς και των συμφωνηθέντων στις 20 Δεκεμβρίου 2017 από τη Μικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Η υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών απαιτεί τη λήψη δύο δειγμάτων αίματος από τους ενδιαφερόμενους εν ζωή συγγενείς των πεσόντων και ειδικότερα ενός δείγματος από τη μητρική “γραμμή” και ενός δείγματος από την πατρική “γραμμή”, ως εξής:
* Από τη μητρική “γραμμή”:
- Από αδελφό/ή του πεσόντος ο/η οποίος/α να προέρχεται από την ίδια μητέρα.
- Από παιδί της αδελφής του πεσόντος (ανιψιός-ανιψιά).
- Από παιδί (αγόρι-κορίτσι) της εξαδέλφης του πεσόντος, της οποίας η μητέρα να είναι αδελφή της μητέρας του πεσόντος.
- Από παιδί της κόρης της αδελφής του πεσόντος.
* Από την πατρική “γραμμή”:
- Από αδελφό του πεσόντος ο οποίος να προέρχεται από τον ίδιο πατέρα.
- Από υιό του πεσόντος.
- Από υιό του αδελφού του πεσόντος (ανιψιός).
- Από εξάδελφο του πεσόντος (υιός του αδελφού του πατέρα του) ή από τον υιό του ως άνω εξαδέλφου του.
Τα δείγματα αίματος απαιτείται να τοποθετηθούν σε σωληνάρια προπυλενίου με αντιπηκτικό παράγοντα EDTA (γενική αίματος) και θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται με ενυπόγραφη συγκατάθεση των συγγενών των πεσόντων. Υπόδειγμα εντύπου παροχής συγκατάθεσης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ. Για τα οστά τα οποία ανευρίσκονται και καθοιονδήποτε τρόπο καθίσταται εφικτή η αναγνώρισή τους, θα ενημερώνονται από την αρμόδια διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ οι συγγενείς/απόγονοι του πεσόντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια