Το καινοτόμο πρόγραμμα του ΕΣΔΑΚ έφερε τη βράβευση

Κρήτη
Το καινοτόμο πρόγραμμα του ΕΣΔΑΚ έφερε τη βράβευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαπρέπει με το «καλημέρα» κιόλας το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα - Food for Feed» που υλοποιεί ο ΕΣΔΑΚ.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου.

Το καινοτόμο πρόγραμμα, που αξιοποιεί τα τροφικά υπολείμματα από τις κουζίνες ξενοδοχειακών μονάδων μετατρέποντάς τα σε ζωοτροφή, όχι απλά έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον φορέων, τουριστικών και παραγωγικών παραγόντων και πολιτών, αλλά απέσπασε ήδη και το πρώτο του βραβείο χθες, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φόρουμ για το Περιβάλλον Verde.tec 2018, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, παρουσία κορυφαίων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών.

Ειδικότερα, το πρωτοποριακό αυτό πιλοτικό πρόγραμμα μετατροπής των τροφικών υπολειμμάτων των ξενοδοχείων σε ζωοτροφή, μέσα από τη διαδικασία της ηλιακής ξήρανσης, απέσπασε το βραβείο της κατηγορίας «Βέλτιστες πρακτικές οργανισμών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το περιβάλλον και την αειφορία - Greek Green Awards 2018». Η απονομή έλαβε χώρα χθες το απόγευμα σε ειδική τελετή, υπό το βλέμμα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλου και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) Χάρης Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε:

«Στον ΕΣΔΑΚ, με τη συνεργασία και κορυφαίων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, θέτουμε τις βάσεις για μια επερχόμενη επανάσταση στην κυκλική οικονομία. Έναν τομέα που στην Ευρώπη αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς κι έρχεται να ανταποκριθεί στην προοπτική για αειφόρο ανάπτυξη, προστασία των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Μέχρι χθες, λειτουργούσαμε σύμφωνα µε τη λογική “παίρνω-φτιάχνω-απορρίπτω”, ένα μοντέλο στο οποίο κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο “τέλος της ωφέλιμης ζωής” του. Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία προϋποθέτει αλλαγή της εστίασης στην επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων. Ό,τι προηγουμένως θεωρείτο “απόβλητο” μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη. Και η Ευρώπη έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος γι’ αυτή τη μετάβαση: μια Ευρώπη αποδοτική από πλευράς πόρων είναι μια από τις βασικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, η οποία συντονίζει δράσεις σε πολλούς τομείς πολιτικής, ώστε να διασφαλιστούν η αειφόρος ανάπτυξη και η απασχόληση µέσω της καλύτερης χρήσης των πόρων.

Σε αυτή τη συγκυρία ερχόμαστε κι εμείς να βάλουμε ένα πολύ μικρό λιθαράκι στις αλλαγές που πραγματοποιούνται γύρω μας. Με την ευκαιρία, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τόσο από τον ΕΣΔΑΚ όσο και από τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για το πολύ καλό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα».

“FOOD FOR FEED”: Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Ιδού ορισμένα χρήσιμα στοιχεία για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο “Food for Feed: An Innovative Process for transforming hotels’ food wastes into animal feed - Τροφή από Τρόφιμα: Μια καινοτόμα διεργασία για τη μετατροπή των υπολειμμάτων τροφίμων ξενοδοχειακών μονάδων σε ζωοτροφές”. Το πρόγραμμα “Τροφή από Τρόφιμα - Food for Feed” έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον. Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα-ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.580.619 ευρώ και η επιδότηση από την Ε.Ε. 1.459.227 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News