Προσοχή : Η επέλαση της αφρικανικής σκόνης βλάπτει την... υγεία

Κρήτη
Προσοχή : Η επέλαση της αφρικανικής σκόνης βλάπτει την... υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ισχυροί νοτιάδες, αλλά και... σκόνη από την Αφρική τα χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες μέρες.

Εξάλλου, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, συνιστά στους ηλικιωμένους, τους καρδιοπαθείς και γενικότερα στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στο νησί μας.

Όπως ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, τόσο σήμερα και αύριο, όσο και την ερχόμενη εβδομάδα σε αρκετές περιοχές της Κρήτης ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 25 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικότερα, για σήμερα Σάββατο ο κ. Λέκκας προβλέπει καλό καιρό με αραιές νεφώσεις, χωρίς ωστόσο να αναμένονται βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί σε Χανιά και Ρέθυμνο από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις, με την έντασή τους να φτάνει τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ.

Ωστόσο, στις ανατολικές περιοχές οι άνεμοι θα είναι περισσότερο εξασθενημένοι. Εξάλλου, από σήμερα το μεσημέρι θα στραφούν από νοτιοδυτικές έως νότιες διευθύνσεις. Νωρίς το πρωί, ο υδράργυρος θα κυμανθεί στους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Μέσα στη μέρα, πάντως, θα φτάσει σε αρκετές περιοχές του νησιού τους 22 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λέκκα, σε κάποιες άλλες περιοχές της Κρήτης η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς. Εξάλλου, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι η μεταφορά σκόνης από την αφρικανική ήπειρο θα φτάσει, από το μεσημέρι και μετά, σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα.

Για την Κυριακή ο Μανόλης Λέκκας προβλέπει - και πάλι - καλό καιρό. Σε κάποιες περιοχές θα υπάρξουν αραιές υψηλές νεφώσεις, ενώ οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από νότιες έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις. Η ένταση των ανέμων θα φτάνει τα 4 και τοπικά τα 5 μποφόρ. Εξάλλου, ο υδράργυρος θα “σκαρφαλώσει” ξανά.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο, η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας θα κυμανθεί στους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέγιστη θα κυμανθεί μεταξύ 22 και 24 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Λέκκας, σε κάποιες περιοχές του νησιού, ειδικότερα στη βόρεια Κρήτη, το θερμόμετρο θα αγγίξει - πιθανώς και να ξεπεράσει - τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, η μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική στην Κρήτη θα συνεχιστεί αύριο, φτάνοντας σε υψηλότερα επίπεδα από σήμερα Σάββατο.

Το εν λόγω καιρικό σκηνικό με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους νοτιάδες και την αφρικανική σκόνη θα παραμείνει, όπως μας λέει ο Μανόλης Λέκκας, και κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

«Η μεταφορά σκόνης, κατά διαστήματα, θα είναι αυξημένη, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, λόγω των νοτιάδων», τονίζει ο κ. Λέκκας, καλώντας τον κόσμο να αποφεύγει τη σπατάλη στη χρήση νερού. «Καλό θα είναι να γίνεται λελογισμένη χρήση στο νερό αυτήν την εβδομάδας», υπογράμμισε ο μετεωρολόγος.

Επικίνδυνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα

Εξάλλου, ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη εξέδωσε και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. Στην ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10, γεγονός που θα επηρεάσει ολόκληρη την κρητική επικράτεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και το φαινόμενο, το οποίο θα παρουσιάσει διακυμάνσεις, θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, με βάση τη χθεσινή πρόγνωση.

«Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα», αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News