Αντιδράσεις για τα έργα στο Γαργαδόρο

Κρήτη
Αντιδράσεις για τα έργα στο Γαργαδόρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαργαδόρος: Μια “σωτήρια” διάσωση της παραλίας από το σοβαρό, υπαρκτό πρόβλημα της διάβρωσης ή - όπως υποστηρίζουν αντιδρώντες πολίτες - μια παρέμβαση “θολή” από περιβαλλοντικής-κοινωνικής πλευράς;

Το ερώτημα αυτό αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης στον Άγιο Νικόλαο τις τελευταίες ημέρες, όπου παράλληλα με τις εκτελούμενες εργασίες αντιμετώπισης της διάβρωσης και της επέκτασης της παραλίας Γαργαδόρου είναι σε εξέλιξη ένα κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, αλλά και ένα σκηνικό πολιτικής αντιπαράθεσης, που αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στην πρόσφατη θυελλώδη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πώς φτάσαμε σε όλα αυτά;

Η παραλία του Γαργαδόρου αντιμετωπίζει προβλήματα διάβρωσης, καταγεγραμμένα εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από μια 12ετία. Το 2012 ξεκίνησε, με πρωτοβουλία όμορης ιδιωτικής επιχείρησης, μελέτη προκειμένου να δρομολογηθεί μια παρέμβαση αντιμετώπισης της διάβρωσης.

Η παρέμβαση, η οποία χρηματοδοτείται από την όμορη ιδιωτική επιχείρηση “Αριάδνη Α.Ε.” και φέρει τον τίτλο “Εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας στην παραλία Γαργαδόρου του Δήμου Αγίου Νικολάου”, πήρε άδειες και εγκρίσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το Δήμο Αγίου Νικολάου, το συγκεκριμένο έργο, έχοντας διατρέξει όλες τις απαραίτητες μελέτες (ακτομηχανική, περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.ά.), έχοντας λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κρήτης, υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, υπουργείο Ναυτιλίας, Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων κ.ά.), έλαβε την έγκριση υλοποίησης των απαραίτητων έργων το 2017.

Πριν από μερικές ημέρες, λοιπόν, ξεκίνησαν οι σχετικές εργασίες στην παραλία του Γαργαδόρου, με σκοπό την επέκταση της παραλίας. Τις ημέρες αυτές, οι εργασίες συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς.

Από πλευράς του Δήμου Αγίου Νικολάου γίνεται λόγος για ένα έργο σημαντικό, μικρό σε έκταση, που προστατεύει την παραλία και τον όμορο δρόμο από τη διάβρωση, ώστε να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως στην Αμμουδάρα, το Σίσι και τη Μίλατο, και αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί η παραλία και να δοθεί περισσότερος χώρος στους λουόμενους.

Οι αντιδράσεις

Στα χαρακώματα ενάντια στο εκτελούμενο έργο έχει βγει μια μερίδα πολιτών του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι έχουν προβεί όλες αυτές τις ημέρες σε ένα συνεχιζόμενο ξεσηκωμό ενάντια στο εκτελούμενο έργο.

Η συλλογικότητα “Πρωτοβουλία πολιτών για τις παραλίες” κρίνει από την πλευρά της τα αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας στην παραλία Γαργαδόρου ως αναποτελεσματικά και παραπλανητικά.

Η Πρωτοβουλία υπογραμμίζει ότι, ενώ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ε. Λασιθίου αποφάσισε ότι δεν ήταν δυνατό να γνωμοδοτήσει για τη συγκεκριμένη μελέτη, λόγω σειράς προβλημάτων και ελλείψεων, παρ' όλα αυτά το έργο εγκρίθηκε.

Όπως τονίζουν, το έργο θα αποτελέσει επιβάρυνση για την περιοχή αισθητικά και οικολογικά, ενώ επισημαίνουν ότι θα χάσει τον ελεύθερο χαρακτήρα της, με την εμπλοκή του ιδιώτη που χρηματοδοτεί την παρέμβαση στο σημείο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία Πολιτών επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό το ντόμινο αλλοίωσης της ακτογραμμής και των παραλιών μετά την κατασκευή της μαρίνας. Ωστόσο, φαίνεται σαν το πάθημα να μη γίνεται μάθημα! Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας όχι μόνο για την προοπτική του έργου στον ίδιο τον όρμο του Γαργαδόρου, αλλά και για τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό μπορεί να προκαλέσει μακρόχρονα στην παραλία και τον υγροβιότοπο του Αλμυρού. Συνέπειες για τις οποίες δεν υπάρχει μελέτη στο συγκεκριμένο έργο.

Ερωτηματικά προκαλεί και το ολοένα και αυξανόμενο μέγεθος του μπαζώματος για τη δημιουργία δρόμου διέλευσης των φορτηγών στη νοτιοανατολική πλευρά της παραλίας. Δρόμος που δεν προβλέπεται στα σχέδια της μελέτης ότι θα κατασκευαστεί. Ο δρόμος αυτός, ακόμη και αν είναι προσωρινός, θα έπρεπε να έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες»...

Ο δήμαρχος

Καυστικός ως προς τις διαμαρτυρίες εμφανίστηκε τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου.

Ο Αντώνης Ζερβός τόνισε ότι το έργο στο Γαργαδόρο «είναι το μοναδικό που εκτελείται εδώ και 20 χρόνια στην Κρήτη, στον αιγιαλό, έχοντας όλες τις εγκρίσεις». Διερωτήθηκε μάλιστα με νόημα γιατί δεν υπήρξε αντίστοιχη ευαισθησία και κινητοποίηση των σημερινών διαμαρτυρομένων για άλλη παρέμβαση στον αιγιαλό, στον κόλπο της Ελούντας, για το οποίο μάλιστα ο ίδιος απέστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Δικαιοσύνης...

Αντικρούει τα “βέλη”: Η απάντηση του ιδιώτη

Τις “βολές” αντικρούει άρδην από τη δική του πλευρά ο ιδιώτης επιχειρηματίας, ο οποίος δηλώνει απορημένος για τις αντιδράσεις απέναντι σε ένα έργο το οποίο, όπως σημειώνει, έχει όλες τις προβλεπόμενες άδειες και είναι άκρως αναγκαίο στο συγκεκριμένο παραλιακό σημείο...

«Θέλουν να σταματήσουν ένα έργο, το οποίο είναι το μοναδικό των τελευταίων 20 ετών στο νομό Λασιθίου που έχει κανονική άδεια. Εάν το έργο είχε την επωνυμία “Δήμος Αγίου Νικολάου” ή “Περιφέρεια Κρήτης” δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα!

Το πρόβλημα είναι ότι το κάνει ένας επιχειρηματίας της πόλης μας και αυτό δεν το κάνει γιατί τα λεφτά τού περισσεύουν, αλλά γιατί κινδυνεύει η παραλία και ο παρακείμενος δρόμος. Ας έρθουν να δουν τι γίνεται το χειμώνα εδώ. Είμαι πολύ απογοητευμένος απ’ όσα έχω ακούσει τις τελευταίες ημέρες.

Έχει ήδη υλοποιηθεί το 30% του έργου, το οποίο, όπως έχω επαναλάβει, θα είναι υποθαλάσσιο, δηλαδή δε θα φαίνεται τίποτα. Θεωρώ ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Ο δρόμος διέλευσης των φορτηγών στη νοτιοανατολική πλευρά της παραλίας είναι προσωρινός», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας Μανόλης Βαρκαράκης, μιλώντας στο anatolh.com.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News