default-image

Έντονες αντιδράσεις για τον «κόφτη» των επιδοτήσεων

Κρήτη
Έντονες αντιδράσεις για τον «κόφτη» των επιδοτήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αναγραφή φέτος του ΑΤΑΚ ως υποχρεωτικού στοιχείου στη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Τη δική της διαμαρτυρία, για τη γραφειοκρατία που δημιουργείται φέτος στη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, εξέδωσε η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ., που αναφέρει χαρακτηριστικά «σαν να μην έφταναν άλλα προβλήματα που υπήρχαν»...

Αναλυτικότερα, η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. αναφέρει τα εξής: «Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βάζει στο στόχαστρο τον αγροτικό κόσμο, κάνοντας τη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων άλυτο σταυρόλεξο... με προφανή σκοπό την περαιτέρω περικοπή των επιδοτήσεων.

Ήδη, με ανακοινώσεις του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκαθαρίζει ότι ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου αποτελεί υποχρεωτικό στοιχείο στη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης, τόσο για τα ιδιόκτητα όσο και για τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες - ειδικά στα μισθωμένα αγροτεμάχια - ιδιοκτησιακές συνθήκες που επικρατούν σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλό θα ήταν να αφήσει τα τεχνάσματα και να σταθεί πλάι στον αγροτικό κόσμο.

Σαν να μην έφταναν τα σοβαρά προβλήματα που η κυβερνητική πολιτική τούς έχει δημιουργήσει, έχουν να αγχώνονται και για θέματα που θεωρούσαν δεδομένα, όπως η καταβολή της βασικής ενίσχυσης!».

Διαβεβαιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ, χθες, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ανδρέα Στρατάκη, ότι δεν τίθεται κανένα θέμα “κόφτη” επιδοτήσεων από τα 20.000 ευρώ και πάνω. Ωστόσο, σύμφωνα με το συνεταιριστή, ο μόνος “κόφτης” που υπάρχει, αλλά ισχύει για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι για τα 150.000 ευρώ και πάνω.

Ως εκ τούτου, δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τους παραγωγούς όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο Ανδρέας Στρατάκης, ωστόσο, δηλώνει πεπεισμένος ότι το θέμα υφίσταται και προφανώς η κυβέρνηση, υπό το φόβο των αντιδράσεων, το παίρνει πίσω. Όλα βέβαια θα φανούν γρήγορα, μέσα από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Πάντως, επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει και την καλύτερη προς τα έξω “εικόνα” ειλικρίνειας και ξεκάθαρων χειρισμών στα θέματα των επιδοτήσεων, υπάρχει μια αμφισβήτηση για το τι θα ισχύσει τελικά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας, Νίκος Δασκαλάκης, μας έλεγε χαρακτηριστικά χθες: «Αφήστε τις δεσμεύσεις. Θα δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Δεν μπορούμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να είμαστε ποτέ σίγουροι»!

Παρέμβαση “γαλάζιων” βουλευτών

Στον αποκλεισμό της φυτικής παραγωγής και των νέων καλλιεργειών, καθώς και στις μεγάλες ανισότητες στους κτηνοτρόφους και τις Περιφέρειες στη νέα προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ για τις βιολογικές καλλιέργειες αναφέρονται ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή και 23 ακόμη βουλευτές της Ν.Δ. με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε σε χιλιάδες βιοκαλλιεργητές αγρότες η νέα αναμενόμενη για έναν περίπου χρόνο προκήρυξη του σχετικού Μέτρου 11 στο ΠΑΑ 2014-2020, που δημοσιεύτηκε μόλις πριν λίγες ημέρες. Απογοήτευση, γιατί αποκλείει αδικαιολόγητα το σύνολο των δικαιούχων της φυτικής παραγωγής και τις νέες καλλιέργειες, ενώ δε λύνει κανένα πρόβλημα στις ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών σε ό,τι αφορά τη βιολογική κτηνοτροφία. Μετά το φιάσκο της 1ης προκήρυξης του Μέτρου, τις τρεις διαδοχικές παρατάσεις και την περικοπή του από τα 443 στα 223 εκατ. ευρώ, που “πέταξε” τελικά απ’ έξω όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους και όλους τους δικαιούχους φυτικής πλην των περιοχών Natura, και παρά τις διαβεβαιώσεις του αν. υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη σε συνάντησή του με εκπροσώπους βιοκαλλιεργητών, στις 6 Νοεμβρίου 2017, ότι θα συμπεριληφθεί η φυτική παραγωγή στη νέα προκήρυξη, έστω και με το ισχνό ποσό των 103 εκατ. ευρώ, τελικά η αβελτηρία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ υπονομεύει δυστυχώς μια πολύ δυναμική καλλιέργεια, με προοπτικές και προστιθέμενη αξία!

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τη βιολογική κτηνοτροφία, την οποία τελικά μειώσατε στα 200 εκατ. ευρώ, οι υποσχέσεις του κ. Τσιρώνη στη Βουλή στις 2/3/2017 για αύξηση της επιδότησης, ώστε να μη φτάνει στην οροφή της μιας ζωικής μονάδας (211 ευρώ για τα αιγοπρόβατα, 267 ευρώ για τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής και 333 για τα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής) αλλά στην οροφή των 450 ευρώ για αιγοπρόβατα και βοοειδή, αποδείχθηκε “πουκάμισο αδειανό”.

Γιατί παρότι δόθηκε η δυνατότητα αυτής της τιμής στην προηγούμενη προκήρυξη, εντούτοις ο κόφτης Natura απέκλεισε, ως γνωστόν, συλλήβδην όλους τους κτηνοτρόφους της βιολογικής. “Πουκάμισο αδειανό” γιατί στη νέα προκήρυξη στις 20/2/2018, αντί της οροφής των 450 ευρώ, δίδεται ως “ταβάνι” ο συντελεστής 1,29, με τον οποίον δεν προσεγγίζονται τα 450 ευρώ, πλην των βοοειδών. Εντωμεταξύ, παραμένουν οι ανισότητες ενίσχυσης στο πρόγραμμα μεταξύ Περιφερειών, ανάλογα με τους κατανεμηθέντες βοσκοτόπους, λόγω της ανορθολογικής περιφερειοποίησης, η οποία οφείλεται στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση του υπουργείου να προχωρήσει επιτέλους στην έκδοση των οριστικών σχεδίων βόσκησης. Αυτό, πέραν των αδικιών, δημιουργεί τον κίνδυνο αποθάρρυνσης των νέων κτηνοτρόφων στο Μέτρο. Εκτός όμως από την ανισοκατανομή των βοσκοτόπων, η νέα προκήρυξη δημιουργεί και ανισοκατανομή μεταξύ κτηνοτρόφων διαφορετικών εκμεταλλεύσεων. Γιατί, ενώ δίνει αύξηση - με μικρότερο συντελεστή, βέβαια, του 1,29 - από τα 180 ευρώ στα 211 ευρώ για τους αιγοπροβατοτρόφους, η αντίστοιχη αύξηση στους αγελαδοτρόφους ελευθέρας βοσκής, από 166 ευρώ, φτάνει πλέον στα 267».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News