Στο σκαμνί για τον μινωικό Κούρο του 1,3 εκ. ευρώ

Κρήτη
Στο σκαμνί για τον μινωικό Κούρο του 1,3 εκ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ενός μινωικού αγαλματιδίου, η αξία του οποίου ανέρχεται στο 1.300.000 ευρώ.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, επρόκειτο να καθίσουν σήμερα για να δικαστούν τέσσερις Λασιθιώτες, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση, η οποία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τον Μάιο του 2015.

Εντούτοις, η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία - όπως ανακοινώθηκε - θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 12 Μαρτίου. Κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση είναι συνολικά τέσσερα άτομα με καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Οι τρεις εξ αυτών κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου από δράστες που ενήργησαν κατ’ επάγγελμα από κοινού, καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου. Ο τέταρτος των κατηγορουμένων βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα διάθεσης.

Το αρχαίο ειδώλιο απεικονίζει έναν κούρο σε στάση λατρείας.  Το χάλκινο αγαλματίδιο έχει ύψος 30 εκατοστών και φέρει φύλλα χρυσού στα κάτω άκρα και το αριστερό γόνατο. Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, ο κούρος ανήκει στη νεοανακτορική περίοδο (1700-1450 π.Χ.).Πρόκειται, για το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Εξάλλου, το 2016, η αρμόδια Επιτροπή που είχε συσταθεί, εκτίμησε τη  χρηματική αξία του αγαλματιδίου, εκτιμήθηκε στο 1.300.000 ευρώ!

Οι τέσσερις άνδρες που εμπλέκονται στην υπόθεση, έπεσαν στα χέρια των Διωκτικών Αρχών στα τέλη Μαΐου του 2015. Το προηγούμενο διάστημα, είχε φτάσει στην Αστυνομία η πληροφορία ότι ντόπιοι είχαν στην κατοχή τους ένα αρχαίο αγαλματίδιο, η τιμή του οποίου εκτιμάται περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Όπως φαίνεται, οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν επί μήνες να πωλήσουν τον κούρο, τον οποίο είχαν στην κατοχή τους.

Λίγες εβδομάδες πριν την σύλληψή τους, οι κατηγορούμενοι είχαν μπει σε στενό… κλοιό από την Αστυνομία, η οποία παρακολουθούσε προσεκτικά τις κινήσεις τους και την κατάλληλη στιγμή έδρασε. Οι τέσσερις Κρητικοί συνελήφθησαν στις 28 Μαΐου του 2015. Λίγη ώρα πριν πέσουν στη «φάκα» των Διωκτικών Αρχών, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν δείξει, μάλιστα, σε δύο φερόμενους υποψήφιους αγοραστές το αγαλματίδιο.

Πρόκειται για έναν 41χρονο κι έναν 35χρονο. Την ίδια ώρα, δύο ακόμη άνδρες, -επίσης- 41 και 35 ετών, είχαν το ρόλο του παρατηρητή-τσιλιαδόρου. Λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί που τους είχαν στήσει καρτέρι ενήργησαν αστραπιαία και τους συνέλαβαν. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις άνδρες δεν πρόλαβαν καμία αντίσταση.

Υπενθυμίζεται ότι για την επίμαχη υπόθεση είχε γίνει επίσημη παρουσίαση στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο. Όπως είχε αναφέρει ο - τότε - γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, Μιχάλης Καραμαλάκης, το συγκεκριμένο αρχαίο αντικείμενο είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και η εμπορική του αξία είναι ανυπολόγιστη.

Ο κ. Καραμαλάκης συνεχάρη και ευχαρίστησε τότε το διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και την Ομάδα Ειδικών Απόστολων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. «Πρόσθεσαν άλλη μια μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό τους και συνέβαλαν αποτελεσματικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κάτοικων στο νησί μας» είχε επισημάνει τότε ο κ. Καραμαλάκης.

Όπως είχε εξάλλου δηλώσει κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο τότε διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου, Κωνσταντίνος Περράκης: «Στη θέση Τρυπητός Σητείας πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν τέσσερις κάτοικοι Σητείας για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων. Βρέθηκε στο αυτοκίνητο 35χρονου ορειχάλκινο επιχρυσωμένο αγαλματίδιο που νωρίτερα μαζί με 41χρονο έδειξαν σε άγνωστα άτομα που είχαν προσφερθεί να το αγοράσουν. Οι δύο συλληφθέντες έτεροι δράστες επιτελούσαν ρόλο επιτηρητή-παρατηρητή του δρομολογίου».

Με τη σειρά του ο κ. Περράκης ευχαρίστησε τότε όλους τους αστυνομικούς που με επαγγελματισμό εργάστηκαν πέραν του καθιερωμένου ωραρίου τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση, με αποτέλεσμα τη θετική έκβασή της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News