Κρήτη

Οι Κρητικοί αντιμέτωποι με ισχυρό σεισμό - Τι πρέπει να κάνουν

Ισχυρός σεισμός χτύπησε την Κρήτη - Η κάθε περιφερειακή ενότητα πρέπει να διασφαλίσει τους κατοίκους της, αλλά και να συνεργαστεί με τις έτερες στο νησί.

Μετά την άσκηση σεισμού στο Ηράκλειο, σχεδιάζεται αντίστοιχη στο Ρέθυμνο σε διαφορετική όμως βάση που θα καθοριστεί μέσα από τη συνεργασία φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα σώματα ασφαλείας, το ΙΤΕ και τον ΟΑΣΠ.

Τα σημεία καταφυγής και καταυλισμού, η οργάνωση των σωμάτων ασφαλείας και η επικοινωνία των δεδομένων που συλλέγουν μέσα από την επαφή τους με τον κόσμο σε περίπτωση σεισμού, το σχέδιο δράσης και παρεμβάσεων, αναλόγως της πραγματικότητας του φυσικού φαινομένου τόσο σε επίπεδο Ρεθύμνου, όσο και με τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του νησιού, τέθηκαν επί τάπητος στην πρώτη από τις συνεδριάσεις αντιμετώπισης σεισμών.

Η διατήρηση της ομαλότητας για τα παιδιά, η διασφάλιση των ηλικιωμένων και ανήμπορων ανθρώπων, βάσει των στοιχείων των κοινωνικών δομών, αλλά και των δομών υγείας του νομού, θα αποτυπωθούν για να υπάρχει όσο γίνεται σαφέστερη εικόνα για το σχεδιασμό που θα καταρτιστεί για τις δύσκολες αυτές στιγμές που κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη το ΙΤΕ και ο ΟΑΣΠ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να αποτυπωθεί ξεκάθαρα το Ρέθυμνο σε ψηφιακούς και όχι μόνο χάρτες που θα καταδεικνύουν τα επικίνδυνα σημεία, όπως η παλιά πόλη με τα κτίρια αιώνων, αλλά και περιοχές με τυχόν σαθρό έδαφος και να αποφασιστεί μια πολύ συγκεκριμένη άσκηση ετοιμότητας που θα διαφοροποιείται από αυτήν του Ηρακλείου για περαιτέρω συλλογικό όφελος.

 

 

Σχόλια