Κρήτη

Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Ιεράπετρας

Οι χαμηλές τιμές παραγωγού στη ντομάτα, που αποτελεί το βασικό προϊόν στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Ιεράπετρας, έχει οδηγήσει σε απόγνωση την πλειονότητα των αγροτών.

Οι αγρότες, επίσης, αναζητούν τρόπους να κρατήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους, ξεπερνώντας όλες τις αρνητικές συγκυρίες μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς.

Μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, άρχισε το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου να πέφτει η τιμή της ντομάτας, η οποία μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, παραμένει σε επίπεδα τέτοια που δε μπορεί να εξασφαλίσει ούτε το 50% του κόστους παραγωγής.

Ενώ οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το κόστος παραγωγής είναι πάνω από 0,60 λεπτά ανά κιλό, τις τελευταίες μέρες η ανώτερη ποιότητα ντομάτας, διατίθεται από 0,20 έως 0,30 λεπτά το κιλό, οδηγώντας τους παραγωγούς σε μια ζημιογόνα περίοδο.

«Οι τιμές στη ντομάτα είναι ιδιαίτερα χαμηλές από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα. Είμαστε από τους πιο αδικημένους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα γιατί παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, για τα οποία δεν μπορούμε να πάρουμε μια τιμή που να καλύπτει έστω το κόστος της παραγωγής μας . Εμείς ζητάμε να μην πουλάει κανείς παραγωγός ντομάτες κάτω από τα 0,60 λεπτά το κιλό . Τόσο μας κοστίζει για να τις παραγάγουμε και να τις δώσουμε να τις φάει ο καταναλωτής.

Το κακό είναι ότι βλέπουμε εμπόρους να αγοράζουν στα δημοπρατήρια τα προϊόντα μας από 0,05 λεπτά μέχρι 0,30 λεπτά το κιλό . Εμείς δεν έχουμε δηλαδή δικαίωμα, να βγάλουμε ένα λογικό κέρδος για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Και δε φτάνει η χαμηλή τιμή της ντομάτας, αλλά τις τελευταίες μέρες κατρακυλούν οι τιμές και στα υπόλοιπα κηπευτικά », μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Όσοι προσπαθούν να ακτινογραφήσουν με ψυχραιμία την αγορά των κηπευτικών λένε ότι έχουν συγκεντρωθεί φέτος πάρα πολλές αρνητικές συγκυρίες ταυτόχρονα.

Οι παραγωγοί συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις ασθένειες, χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα και ωφέλιμα έντομα, ο ζεστός χειμώνας όμως έχει δώσει υπερπαραγωγή προϊόντων, οι δε θεομηνίες πλήγωσαν πάρα πολλές καλλιέργειες και φόρτωσαν χρέη τους παραγωγούς. Η υποκατανάλωση στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν επέτρεψε να διακινηθούν με άνεση τα προϊόντα στις αγορές, οι υποχρεώσεις των αγροτών σε φόρους, ΕΦΚΑ και δάνεια, έπρεπε να πληρωθούν στην ώρα τους, και εκτός από όλα αυτά, τις τελευταίες μέρες ήρθε και ένας πολικός χιονιάς στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, που ήταν η αιτία να πέσει κατακόρυφα η κατανάλωση και οι τιμές σε όλα τα κηπευτικά στην εσωτερική αγορά.

 Από την Τσεχία όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της μεγαλύτερης Οργάνωσης παραγωγών της «Ανατολής» Ιεράπετρας, κ. Φώντας Δουλούμης, συμμετέχοντας σε ένα ακόμη πρόγραμμα προώθησης και προβολής των πιστοποιημένων κηπευτικών που παράγουν τα μέλη του Συνεταιρισμού, μας είπε ότι, «το πρόβλημα των χαμηλών τιμών σε τούτη την περίοδο είναι πανευρωπαϊκό. Το πρόβλημα νομίζω είναι συγκυριακό. Πρέπει να κάνουμε λίγες μέρες υπομονή μέχρι να μειωθεί η Ισπανική παραγωγή και μετά οι τιμές θα διορθώσουν.

Συνεχίζουμε στη Νότια Κρήτη να έχουμε πάρα πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Δεν είχαμε καθόλου χειμωνιάτικες θερμοκρασίες και αυτό συνέτεινε στο να αυξηθεί η παραγωγή μας κατά περίπου +20%. Η υπερπροσφορά έφερε τις χαμηλές τιμές και επειδή η αγορά είναι ψυχολογία, η χαμηλή τιμή της ντομάτας συμπαρέσυρε και τα άλλα κηπευτικά σε χαμηλότερα επίπεδα. Η ντομάτα είναι το «άρμα» των κηπευτικών. Όταν πηγαίνει καλά, τα πάντα πάνε πρίμα», μας λέει ο κ. Φώντας Δουλούμης, ζητώντας από τους παραγωγούς να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να κάνουν λίγο ακόμα υπομονή, καθώς πλησιάζουν οι εορτές του Πάσχα.

Οι τιμές παραγωγού που έδωσαν το πρωί της Πέμπτης οι έμποροι στα κηπευτικά που δημοπρατήθηκαν στην «Αγροπηγή» ενδεικτικά ήταν:

ΑΓΓΟΥΡΙΑ ΕΣΩΤ. ΠΙΣΤ.

0,35 €

0,55 €

0,45 €

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ A

1,60 €

1,75 €

1,67 €

ΚΕΡΑΤΑ Α ΠΙΣΤ. Ο.Δ.Π.

1,00 €

1,00 €

1,00 €

ΚΝΩΣΣΟΥ Α ΠΙΣΤ.

0,83 €

0,83 €

0,83 €

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ Α

0,73 €

0,73 €

0,73 €

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ Α Ο.Δ.Π.

0,71 €

0,79 €

0,74 €

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ Β Ο.Δ.Π.

0,47 €

0,47 €

0,47 €

ΝΤΟΛΜΑΣ Α ΚΟΥΠ. Ο.Δ.Π.

1,05 €

1,12 €

1,11 €

ΝΤΟΛΜΑΣ Α ΚΟΥΠΑΤΟΣ

1,05 €

1,05 €

1,05 €

ΝΤΟΜ. Α ΠΙΣΤ.

0,33 €

0,36 €

0,35 €

ΝΤΟΜΑΤΑ Α

0,23 €

0,25 €

0,24 €

ΝΤΟΜ. ΨΙΛΗ ΠΙΣΤ.

0,13 €

0,13 €

0,13 €

ΝΤΟΜΑΤΑ ΨΙΛΗ

0,08 €

0,08 €

0,08 €

ΦΛΑΣΚΕΣ Β Ο.Δ.Π.

0,58 €

0,58 €

0,58 €

ΦΛΩΡ. Ο.Δ.Π. Α

1,79 €

1,79 €

1,79 €

ΦΛΩΡ. ΑΔΙΑΛΕΚΤΕΣ

0,83 €

0,83 €

0,83 €

ΦΛΩΡ. Ο.Δ.Π. Β

0,73 €

0,80 €

0,79 €

 

Σχόλια