default-image

Έπεσαν «βροχή» οι ενστάσεις για την Αμφιθέα

Κρήτη
Έπεσαν «βροχή» οι ενστάσεις για την Αμφιθέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καθυστέρηση αρκετών χρόνων έγινε ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ένταξης της Αμφιθέας, που εκτείνεται νότια του ΒΟΑΚ και μεταξύ ρέματος Μαραθίτη και Φοινικιάς, στο σχέδιο πόλης.

“Βροχή” έπεσαν οι ενστάσεις στην ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης της Αμφιθέας στην οποία προχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου. Ο μεγάλος αριθμός ενστάσεων, περί τις 400, δεν ξένισε τη Λότζια, που το περίμενε, δεδομένου ότι η προσπάθεια επέκτασης του σχεδίου πόλης αφορά σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή, που εκτείνεται σε πάνω από 1.500 στρέμματα γης.

Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός ενστάσεων σημαίνει πολλή δουλειά (αλλά και μια μακρά χρονικά διαδικασία) εφεξής και για το προσωπικό της Πολεοδομίας Ηρακλείου, αλλά για το μελετητή, που θα κληθούν κατά σειρά να αξιολογήσουν τις ενστάσεις αλλά και τις νέες δηλώσεις ιδιοκτησιών που έγιναν στο πλαίσιο της ανάρτησης.

Με καθυστέρηση αρκετών χρόνων έγινε ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ένταξης της περιοχής της Αμφιθέας, που εκτείνεται νότια του ΒΟΑΚ και μεταξύ ρέματος Μαραθίτη και Φοινικιάς, στο σχέδιο πόλης. Το βήμα προς τα εμπρός έγινε με την ανάρτηση της β' φάσης της πολεοδόμησης, και της γ' φάσης της κτηματογράφησης.

Η β' φάση του ρυμοτομικού σχεδίου και η γ' φάση της κτηματογράφησης αναρτήθηκαν στα γραφεία της Πολεοδομίας Ηρακλείου στα τέλη Νοεμβρίου. Αρχικά η πρόβλεψη του Δήμου ήταν η ανάρτησή τους να διαρκέσει για 30 εργάσιμες ημέρες. Στην πορεία, ωστόσο, δόθηκε παράταση και έτσι η ανάρτηση ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες.

Οι ενδιαφερόμενοι ή οι εμπλεκόμενοι πολίτες κλήθηκαν να σπεύσουν στα γραφεία της Πολεοδομίας, στο μέγαρο της πλατείας Δασκαλογιάννη, ώστε να υποβάλουν ενστάσεις, προτάσεις, αλλά και δηλώσεις ιδιοκτησίας, μιας και υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες με τις δηλωμένες ιδιοκτησίες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 1/5 περίπου των ιδιοκτησιών δεν είχε δηλωθεί - προ της ανάρτησης - στο πλαίσιο της πολεοδομικής μελέτης που “τρέχει” από το 2009. Οι ιδιοκτήτες αυτοί έπρεπε λοιπόν να σπεύσουν να δηλώσουν τις περιουσίες τους και να επισημάνουν τυχόν λάθη στην καταγραφή των ιδιοκτησιών τους, υποβάλλοντας ενστάσεις.

Βεβαίως, στα γραφεία της Πολεοδομίας, πέρα από τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας, είχαν κληθεί από το Δήμο να σπεύσουν συνολικά όλοι οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες που έχουν περιουσίες στην πολεοδομική ενότητα της Αμφιθέας...

Και αυτό γιατί είχαν μια καλή ευκαιρία με την ανάρτηση της β' φάσης του πολεοδομικού-ρυμοτομικού σχεδίου να δουν την καθαρή πια ρυμοτομική εικόνα της περιοχής, όπως προβλέπεται όταν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Να δουν, δηλαδή, το χάρτη με τα οικοδομικά τετράγωνα, τη χάραξη των δρόμων, τη χωροθέτηση κοινόχρηστων χώρων και πάρκων, το πού χωροθετούνται επίσης σχολικές μονάδες κ.τ.λ.

Τι έγινε κατά την ανάρτηση για το προωθούμενο σχέδιο πόλης στην Αμφιθέα; Όπως ανέφερε στη “Ν.Κ.” η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, «υπήρξε προσέλευση των εμπλεκόμενων ιδιοκτητών ακινήτων, χάρη και στο άνετο χρονικό περιθώριο που δώσαμε με την παράταση. Ο κόσμος ενημερώθηκε από κοντά. Είχαμε δηλώσεις ιδιοκτησιών. Και είχαμε και ένα μεγάλο αριθμό ενστάσεων. Περί τις 400 συγκεκριμένα! Ο αριθμός των ενστάσεων είναι μεγάλος. Δε μας προξένησε, όμως, έκπληξη. Το περιμέναμε, διότι μιλάμε για μια μεγάλη περιοχή».

Λιγοστό το προσωπικό: Θα είναι μακρά... η διαδικασία

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα μετά την ολοκλήρωση της β' φάσης του ρυμοτομικού σχεδίου και της γ' φάση της κτηματογράφησης για την πολεοδομική μελέτη Αμφιθέας; Λόγω του μεγάλου αριθμού ενστάσεων, στην Πολεοδομία θα έχουν δουλειές... με τα μπούνια. Ομοίως θα ισχύσει και για το ανάδοχο μελετητικό γραφείο. Επειδή το προσωπικό της Πολεοδομίας είναι λιγοστό, η διαδικασία εξέτασης-αξιολόγησης των ενστάσεων, αρχικά από την Πολεοδομία, κατόπιν από το μελετητή και ξανά μετά από την Πολεοδομία, θα τραβήξει σε μάκρος.

Σε πολύ μάκρος, όπως παραδέχτηκε και η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, δηλαδή σε βάθος χρόνων! Κάτι που σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, που προσδοκούν να δουν την περιουσία τους να μπαίνει στο σχέδιο πόλης, θα πρέπει να οπλιστούν με μπόλικα αποθέματα υπομονής... Άλλωστε μιλάμε για μια πολεοδομική μελέτη που έχει ήδη τραβήξει πολύ. Θυμίζουμε ότι η ανάθεση της πολεοδομικής μελέτης της Αμφιθέας υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2009, περιλαμβάνοντας μελέτες κτηματογράφησης, πολεοδόμησης και γεωλογικής καταλληλότητας.

Η α' ανάρτηση της κτηματογράφησης έγινε το Μάιο του 2010 και η β' τον Ιούνιο του 2011. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να φτάσουμε στην παράδοση της γ' κτηματογράφησης και στην ανάρτησή της!

Σε μια σημαντική επίσης λεπτομέρεια, που έχει όμως μεγάλη σημασία για την τύχη των περιουσιών των ιδιοκτητών, στο Δήμο έχουν διαπιστώσει, και θα το επισημάνουν ακόμα πιο εμφατικά στο μελετητή, πως θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα το κομμάτι της έκτασης των προβλεπόμενων οικοδομικών τετραγώνων.

Όπως εξήγησε η κ. Αρχοντάκη, «λόγω του ότι στην περιοχή της Αμφιθέας δεν έχουμε μικρές, σπασμένες ιδιοκτησίες, όπως συμβαίνει μέσα στον αμιγώς αστικό ιστό, αλλά αντιθέτως έχουμε μεγάλα ακίνητα, θα πρέπει ο μελετητής να λειτουργήσει ανάλογα. Δηλαδή να πάει σε μια λογική μεγαλύτερων σε έκταση οικοδομικών τετραγώνων...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News