default-image

Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών;

Κρήτη
Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Πρεμιέρα" από την 1η Μαΐου κάνει η ρύθμιση στα "κόκκινα" δάνεια, η οποία προβλέπει "κούρεμα" έως 60%.

«Μια από τα ίδια, αν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα» χαρακτηρίζουν οι αγρότες τη ρύθμιση των παλιών “κόκκινων” δανείων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες, μια νεοσύστατη επιτροπή αγροτικών στελεχών από διάφορες περιοχές της χώρας θα ζητήσει συνάντηση στην Αθήνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη, προκειμένου, με την παρουσία και τη βοήθεια νομικών με εξειδίκευση στα ζητήματα αυτά, να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων να λαμβάνονται υπόψη τυχόν καταστροφές που ανάγκασαν τους παραγωγούς να πάρουν δάνειο από την πρώην ΑΤΕ και να οδηγηθούν σε αυτές τις περιπέτειες.

Η ρύθμιση στα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια προβλέπει “κούρεμα” έως 60% και αφορά σε δάνεια που είχαν λάβει 21.500 αγρότες από την πρώην ΑΤΕ. Πρόκειται για τον παράλληλο εξωδικαστικό μηχανισμό και παρέχει τη δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένη μέχρι και 30% όταν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση και 60% όταν είναι χωρίς εξασφάλιση.

«Αν θέλουν, μπορούν»

«Αν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τους αγρότες, πρέπει να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας. Αν πάλι τα κάνουν όλα αυτά με στόχο να περάσουν στις τράπεζες και τους κάθε λογής “γύπες” οι περιουσίες των αγροτών, τότε πάλι δικαίωμά τους είναι. Αυτοί είναι στην εξουσία και αυτοί είναι που κυβερνούν και παίρνουν αποφάσεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Εμείς έχουμε συνολική πρόταση. Και θα έχουμε και νομικούς μαζί μας. Θα ζητήσουμε τις επόμενες μέρες συνάντηση στην Αθήνα με τον κ. Κόκκαλη και τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου. Αν προχωρήσει η ρύθμιση όπως την έχουν ανακοινώσει, αυτή θα είναι σε όφελος των τραπεζών. Οι ίδιες οι τράπεζες από μόνες τους κάνουν πολύ καλύτερη ρύθμιση αν προσφύγουν από μόνοι τους σε αυτές οι αγρότες»!

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, «είναι λυπηρό σήμερα ότι όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ουσιαστικές προτάσεις αντιμετώπισης των χρεών των αγροτών, και το λέω εγώ που ανήκω στο χώρο της Ν.Δ.»...

Μάλιστα, ο κ. Ιερωνυμάκης λέει συγκεκριμένα ότι «αυτό που λένε, ότι θα υπολογίζεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων, δεν είναι κάτι λάθος. Αλλά στους αγρότες ποια περιουσία θα βάλουν; Τα αγροτεμάχια; Στην περίπτωση λοιπόν εκείνη, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση. Θα πρέπει όμως να λαμβάνονται υπόψη και τα ζημιογόνα αίτια. Γιατί κάποιος που πήρε δάνειο πρέπει να είχε κάποιο λόγο να το κάνει. Ειδάλλως, θα ωφεληθούν αυτοί που ήταν συστηματικοί απατεώνες, που πήραν τα λεφτά με διάφορες πατέντες και οι απλοί αγρότες θα είναι τα μεγάλα θύματα»...

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ιερωνυμάκης λέει πως «ήδη υπάρχουν τράπεζες που κάνουν καλύτερες ρυθμίσεις. Εάν λοιπόν πάει η κυβέρνηση και κάνει κάτι το οποίο θα είναι χειρότερο από αυτό που κάνουν οι τράπεζες, τότε είναι σαν να ξεκληρίζει όλη την αγροτιά».

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης διευκρινίζει: «Αν και εφόσον υπάρχουν στον αγροτικό χώρο τέτοιοι απατεώνες, εμείς δε θα πούμε όχι στον πλειστηριασμό περιουσιακών τους στοιχείων. Αλλά δε θεωρούμε ότι υπάρχουν στον αγροτικό χώρο οι περιπτώσεις αυτές. Αντιθέτως, σε άλλους χώρους έχουμε τα γνωστά θαλασσοδάνεια, που δεν τα πειράζει πάλι κανείς, και πάνε να βάλουν χέρι στις περιουσίες των αγροτών»...

«Τους ενδιαφέρουν μόνο οι τράπεζες»

«Το μόνο που τους ενδιαφέρει μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις είναι το πώς θα κάνουν τις τράπεζες να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, με τρόπους τέτοιους που να φέρουν ό,τι μπορούν στο τραπεζικό ταμείο για την αναπροσαρμογή των κερδών τους», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων κ. Μανόλη Καρκαβάτσο.

«Βλέπουν βέβαια ότι υπάρχει μια καταστροφή. Βλέπουν ότι δεν μπορούν να εισπράξουν εύκολα χρήματα και ψάχνουν τρόπους. Τελικά, δηλαδή, οι τράπεζες πάλι θα ωφεληθούν. Με όποιον τρόπο βρουν, ό,τι έχει ο φτωχός θα πάνε να του το πάρουν»!

Ποια είναι όμως τόσο η δική του θέση, όσο και η θέση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων; «Καμιά ρύθμιση χρέους. Με όποιον τρόπο και αν ευνοηθούν οι τράπεζες, δεν ευνοείται με καμία ρύθμιση το αγροτικό νοικοκυριό. Έτσι κι αλλιώς, το αγροτικό νοικοκυριό έχει συγκεκριμένα αιτήματα για να επιβιώσει. Και θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε»...

Ο Μανόλης Καρκαβάτσος καλεί το επίσημο κράτος «να βγάλει τα βάρη από την πλάτη της αγροτιάς. Να σταματήσει να ξεζουμίζει το αγροτικό νοικοκυριό, στοχεύοντας κύρια να καταστρέψει το μικροϊδιοκτήτη, για χάρη της μεγάλης αγροτικής καπιταλιστικής επιχείρησης».

Αδικία: «Μόνο στη Δικαιοσύνη»

«Ο μόνος δρόμος για να βρει το δίκιο του ένας υπερχρεωμένος αγρότης δεν είναι άλλος από αυτόν της Δικαιοσύνης», λέει από την πλευρά του ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης, έχοντας ο ίδιος βιώσει την αδικία της μη εφαρμογής του νόμου του 2004 για τα πανωτόκια.

«Εγώ έχω το παράδειγμα του μακαρίτη του πατέρα μου. Πήρε σύνολο δανείων 9 εκατομμύρια δραχμές. Και είχε δώσει 46 εκατομμύρια δραχμές. Και παρ’ όλα αυτά, μας ζητούσαν ακόμα 100.000 ευρώ! Δηλαδή είχαμε δώσει πολύ πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Και πήγαμε στο δικαστήριο και δικαιωθήκαμε. Δικαιωθήκαμε στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Δεν έδωσε καμία λύση καμία κυβέρνηση στο θέμα των πανωτοκίων. Και μπορεί να ταλαιπωρηθεί κάποιος πολλά χρόνια αν πάει δικαστικά, αλλά στο τέλος θα βρει το δίκιο του», μας είπε ο Γιώργος Στειακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο νόμος των πανωτοκίων με το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου δεν έχει καταργηθεί. Υπάρχει. Και πάνω σε αυτόν στηρίζονται οι αποφάσεις των δικαστηρίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News