default-image

Με μικρούς τζίρους η εκπτωτική περίοδος στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Με μικρούς τζίρους η εκπτωτική περίοδος στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν ήταν αναμενόμενη η κίνηση στην αγορά της Ιεράπετρας, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που οι τζίροι των καταστημάτων δεν έφτασαν σε τέτοια επίπεδα.

Η Γεραπετρίτικη αγορά, που έψαχνε απεγνωσμένα να βρει το βηματισμό της, από την αρχή μέχρι το τέλος της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων, κάνει τώρα τον φτωχό απολογισμό της, και συνεχίζει από 1 έως 15 Μαρτίου τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, ελπίζοντας να καταγράψει σε αυτό το 15νθήμερο πωλήσεις τέτοιες, που να δικαιολογούν θετικό πρόσημο και άνοδο στο τζίρο των επιχειρήσεων.

Η παράταση και η διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων που απορρέουν από την οικονομική ύφεση, οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, η ανεργία, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, η κακή ψυχολογία των καταναλωτών, οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες θεομηνίες, η μικρή παραγωγή λαδιού, οι χαμηλές τιμές στη ντομάτα και σε άλλα πρώιμα κηπευτικά, και ο ήπιος χειμώνας, συγκροτούν σε γενικές γραμμές, τη μεγάλη λίστα των αρνητικών συγκυριών, που συνεχίζουν να λειτουργούν ως τροχοπέδη, στην ανάκαμψη της Γεραπετρίτικης αγοράς.

Η περίοδος των εκπτώσεων είχε ξεκινήσει χαλαρά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και συνέχισε αγκομαχώντας στις αρχές του Φλεβάρη. Η κίνηση στην αγορά της Ιεράπετρας, δεν ήταν η αναμενόμενη. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια οι τζίροι των καταστημάτων δεν έφτασαν σε επίπεδα τέτοια, που να μπορούν οι επαγγελματίες και οι έμποροι να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Είναι αυτό που λέμε, κάθε πέρσι και καλύτερα. Δεν βοήθησε καθόλου ο καιρός.

Οι αγρότες που κινούν την τοπική οικονομία δεν έχουν πάει καθόλου καλά και αυτό φαίνεται στο ότι δεν κάνουν τα ψώνια που έκαναν παλιά. Το κύριο βέβαια και σημαντικό είναι ότι, αντί να έχουμε σημάδια, ότι βγαίνουμε σιγά αλλά σταθερά από την κρίση, αντίθετα έχουμε σημάδια ότι η κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο, και η κατάσταση χειροτερεύει όταν σκάει το «κανόνι» σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, που έχουν αφήσει πολλές ακάλυπτες επιταγές στα χέρια των παραγωγών.

Στήριξη της τοπικής αγοράς

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας, έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, να μάχεται για να πείσει τους ντόπιους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους στον τόπο τους,

«Το καταναλωτικό κοινό έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα μας. Σε γενικές γραμμές, φέτος καταφέραμε να πείσουμε ένα μεγάλο ποσοστό του ντόπιου καταναλωτικού κοινού ότι το συμφέρον τους είναι να κάνουν τις αγορές τους από τις ντόπιες επιχειρήσεις και όχι από τις πολυεθνικές. Μπορεί να μην είδαμε τους τζίρους των εμπορικών καταστημάτων να αυξάνονται, αλλά καταφέραμε τουλάχιστον να σταθεροποιήσουμε τις εισπράξεις μας στα περυσινά επίπεδα.

Στο δεύτερο 15θήμερο του Φλεβάρη, η αγορά κινήθηκε λίγο καλύτερα και σε αυτό βοήθησε αφάνταστα η διοργάνωση του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού και του Κυνηγιού του κρυμμένου θησαυρού. Είχαμε πολύ καλή επισκεψιμότητα που αναθέρμανε αισθητά την αγορά τις μέρες του Καρναβαλιού.

Οι εκπτώσεις που έκαναν από την πρώτη μέρα της κανονικής εκπτωτικής περιόδου οι έμποροι της Ιεράπετρας ήταν πολύ μεγάλες.

Σε ποιοτικά εμπορεύματα επώνυμα και ανώνυμα ο καταναλωτής μπορούσε να βρει τα πάντα. Στις βιτρίνες των καταστημάτων από την πρώτη μέρα βλέπαμε εκπτώσεις από 50 έως 60%. Τώρα αλλάξαμε την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων και συνεχίζουμε από την 1η μέχρι της 15η Μαρτίου, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά καλά εμπορεύματα, για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Βλέπουμε ότι, οι καταναλωτές που έμαθαν να κάνουν πριν ψωνίσουν έρευνα αγοράς, επιστρέφουν και κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα της πόλης», μας λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βαγγέλης Μπινιχάκης.

Τον Ιανουάριο καταγράφηκε μια μεγάλη πτώση στους τζίρους των καταστημάτων, γιατί είχαν μαζευτεί πάρα πολλές υποχρεώσεις στο κάθε νοικοκυριό που θα έπρεπε να πληρωθούν.

Ο Φλεβάρης μπήκε με καλύτερη διάθεση, η Ιεράπετρα στολίστηκε και ετοιμάστηκε για τις Απόκριες και το μεγαλύτερο Καρναβάλι που έχει γίνει ποτέ στη Νοτιοανατολική Κρήτη . Η αγορά πήρε ανάσες, καθώς πολλοί κρητικοί που αγαπάνε την Ιεράπετρα από κάθε γωνιά της Κρήτης, ήρθαν να περάσουν τις εορτές της Μεγάλης Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας, στο Λασιθιώτικο Νότο.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες

Οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες της Ιεράπετρας, περνούν κι εκείνοι στα τελευταία μνημονικά χρόνια πάρα πολύ δύσκολα, προσπαθώντας να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους και παρά την οικονομική δυσπραγία, δεν παύουν να ελπίζουν.

«Μπορεί να μην πήγαν καλά οι εκπτώσεις τον Ιανουάριο, αλλά η κίνηση ήταν αισθητά αυξημένη στις 4 εβδομάδες του Φλεβάρη, όπου προσπαθήσαμε να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος.

Τώρα με κίνητρο τις εορτές του Πάσχα που πλησιάζουν, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις από 1-15 Μαρτίου, θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για να κινηθεί λίγο περισσότερο η αγορά μας.

Πολύ μεγάλη ώθησε πήρε η αγορά της Ιεράπετρας λόγω των επιτυχημένων καρναβαλικών εκδηλώσεων, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ιεράπετρας, η ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ και ο Νέος Πολιτιστικός Σύλλογος. Ζητούμε να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία για το επόμενο Καρναβάλι του 2019, καθώς οι πάντες έχουν πια καταλάβει ότι πρόκειται τελικά για την καταλληλότερη εκδήλωση, που βοηθά να προσελκύσουμε και να φέρουμε κόσμο στην πόλη μας μέσα στο χειμώνα.

Όλοι μας πιστεύουμε και ελπίζουμε στην ανάκαμψη της αγοράς. Καλούμε τους καταναλωτές του τόπου μας, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται, να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές ποιοτικά και επώνυμα εμπορεύματα κατά την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας, κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας ανακοινώνει στα μέλη του ότι, ύστερα από αίτημα του Συλλόγου στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου με θέμα τη μεταφορά των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι για το έτος 2018 θα είναι: 1)1 - 15 Μαρτίου 2)1 - 15 Σεπτεμβρίου (Αντί για 1-15 Μαΐου και 1-15 Νοεμβρίου). Επίσης για τις Κυριακές 04/03/2018 & 04/11/2018 το Δ.Σ. του Συλλόγου παραμένει στην ίδια πάγια θέση που έχει, όλες οι Κυριακές τους έτους τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά (εκτός από μία Κυριακή τα Χριστούγεννα και μία το Πάσχα).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News