Σαρώνει το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό

Κρήτη
Σαρώνει το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοδική είναι η πορεία εξαγωγών του ελληνικού κρασιού σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερη είναι η δυναμική που αναπτύσσει ο τομέας του ελληνικού κρασιού ως προς τις εξαγωγές του προς τις τρίτες χώρες, ενώ ελαφρά πτώση παρουσιάζουν οι εξαγωγές του προϊόντος προς τις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγικοί ρυθμοί του ελληνικού κρασιού αλλάζουν ως προς την Ε.Ε. και τις τρίτες χώρες, όπως προκύπτει μετά την ανάρτηση των προσωρινών στοιχείων από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και την επεξεργασία τους από την ΚΕΟΣΟΕ, που καταγράφει στασιμότητα των μεγεθών στην Ε.Ε. και ικανοποιητική ανάπτυξη στις τρίτες χώρες.

Συγκεκριμένα, ελαφρά πτώση (-2,37%) παρουσιάζουν οι εξαγωγές σε ποσότητα ελληνικού κρασιού προς χώρες της Ε.Ε. (25.428 tn το 2016 έναντι 24.826 tn το 2017), ενώ πτώση κατά 1,86% καταγράφεται και σε σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας. Η αρνητική αυτή μεταβολή αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ, στην πτώση των εξαγωγών σε ποσότητα και αξία προς τη Γαλλία. 

Αντίστοιχα, σε αξία οι ελληνικές εξαγωγές οίνων προς χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζουν ασθενική ανάπτυξη της τάξης του 0,47% (52.592.841 ευρώ το 2016, έναντι 52.841.750 ευρώ το 2017), ενώ αύξηση της τάξης του 11,10% καταγράφεται σε σχέση με το μέσο όρο 5ετίας.

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η μεταβολή της μέσης τιμής πώλησης των ελληνικών οίνων προς τις χώρες της Ε.Ε. κατά +2,91% (2,07 ευρώ/kg το 2016 έναντι 2,13 ευρώ/kg το 2017).

Η εικόνα των αντίστοιχων μεγεθών εξαγωγών ελληνικού οίνου προς τρίτες χώρες είναι σαφώς ικανοποιητικότερη και καταδεικνύει ότι το ελληνικό κρασί παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική, κυρίως στις χώρες της Βόρειας Αμερικής, ΗΠΑ και Καναδά, ως αποτέλεσμα (σχετικό ή απόλυτο) της απόδοσης των προγραμμάτων προβολής-προώθησης οίνων που υλοποιούνται στις προαναφερόμενες αγορές.

Συγκεκριμένα, αύξηση της τάξης του 7,21% κατέγραψαν σε ποσότητα οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες (4.837 tn το 2016 έναντι 5.186 tn το 2017), ενώ αύξηση καταγράφεται κατά 13,40% σε σχέση και με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας. Αντίστοιχα σε επίπεδο αξίας τα μεγέθη κινούνται με καλύτερο ρυθμό απόδοσης, αφού η αύξηση των εξαγωγών σε αξία προς τρίτες χώρες ανέρχεται σε 14,04% (21.124.599 ευρώ το 2016 έναντι 24.090.923 ευρώ το 2017).

Η σύγκριση του εξαγωγικού μεγέθους της αξίας το 2017 σε σχέση με το μέσο όρο 5ετίας (2012-2016) αποδεικνύει μια δυναμική του ελληνικού κρασιού στις αγορές των τρίτων χωρών, αφού καταγράφεται αύξηση κατά 32,26%, επιβεβαιώνοντας ότι οι αγορές των τρίτων χωρών αυξάνονται με τριπλάσιο ρυθμό από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, γεγονός που χαρακτηρίζει και τις υπόλοιπες οινοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε.

Να σημειωθεί ότι και η κατανάλωση οίνου παρουσιάζει όμοια χαρακτηριστικά, με την Ευρώπη να δείχνει πτωτικά σημάδια λόγω κορεσμού και τις τρίτες χώρες να αυξάνουν την (χαμηλή) κατανάλωσή τους, με ηγέτιδα χώρα τις ΗΠΑ.

Την ίδια ενθαρρυντική εικόνα παρουσιάζει και η εξέλιξη της μέσης τιμής μονάδος ανά εξαγόμενο κιλό οίνου. Το 2017 παρουσιάζει αύξηση κατά 6,38% (4,35 ευρώ/kg το 2016 έναντι 4,65 ευρώ/kg το 2017), ενώ η αύξηση της μέσης τιμής μονάδος σε σχέση με την προηγούμενη 5ετία ανέρχεται σε 9,77% (πηγή ΚΕΟΣΟΕ).

Ικανοποίηση στην ΚΕΟΣΟΕ

«Αποδίδουν καρπούς τα προγράμματα προβολής και προώθησης»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτά, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης, τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι γεγονός ότι οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού προς τις τρίτες χώρες έχουν αποκτήσει μια δυναμική την οποία εμείς αποδίδουμε στο ότι υπάρχει μια συνεχής υλοποίηση προγραμμάτων προβολής και προώθησης. Συνεπώς νομίζουμε ότι τα προγράμματα αυτά αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς»...

Αλλά, αναφερόμενος στις εισαγωγές κρασιών, ο κ. Κορδοπάτης λέει ότι από τις τρίτες χώρες προς την Ελλάδα είναι μικρές. «Δεν είναι άξιες λόγου οι εισαγωγές αυτές. Όμως αυτό που μας προβληματίζει είναι οι εισαγωγές κρασιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα, όπου, ενώ μειώνεται η ποσότητα, αυξάνεται η αξία, πράγμα που σημαίνει ότι εισάγονται ακριβότερα κρασιά στην Ελλάδα. Βέβαια, η τιμή τους μας παραπέμπει στο ότι εισάγονται χύμα κρασιά, αλλά σε τιμή υψηλότερη σε σχέση με τις παλιότερες τιμές, κάτι που το αποδίδουμε στο γεγονός ότι πέρυσι δεν υπήρχε παραγωγή στην Ευρώπη»...

Στο μεταξύ, τα μεσογειακά κρασιά αντιπροσωπεύουν το 28,7% της παγκόσμιας παραγωγής. Όπως αναφέρουν πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με 79 εκατομμύρια εκατόλιτρα, το 2016, τα μεσογειακά κρασιά καταλαμβάνουν το 28,7% στη διεθνή σκηνή. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγάλοι παραγωγοί είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι οι μη ευρωπαϊκές αγορές αυξάνονται τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά, εξάγονται περίπου ένα στα τέσσερα μπουκάλια μεσογειακοί οίνοι και αυτό ισοδυναμεί με το 28,5% στις διεθνείς εξαγωγές. Οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κίνα και η Γαλλία καταγράφουν θετικές εξελίξεις, με αντίστοιχη αύξηση κατά 11% και 17% σε αξία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News