Κρήτη

Ξανά στο εδώλιο για την απάτη "μαμούθ" με το πετρέλαιο στο ΠΑΓΝΗ

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κηρύξει ένοχους όλους - πλην ενός - τους κατηγορούμενους

Κατηγορούνται ότι έκλεψαν περίπου 1 εκατομμύριο λίτρα πετρέλαιο.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκδίκαση - σε δεύτερο βαθμό - της υπόθεσης της κλοπής τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου, που φέρεται να είχε σημειωθεί πριν από περισσότερα από 12 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η δίκη έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 7 Μαρτίου.


Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ανατολικής Κρήτης, με το οποίο παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι θερμαστές και οδηγοί βυτιοφόρων, οι τελευταίοι παρακρατούσαν σημαντικό μέρος από τη συνολική ποσότητα του πετρελαίου που διατίθετο για τις ανάγκες του νοσοκομείου, και την οποία στη συνέχεια πωλούσαν σε τρίτους. Η κομπίνα φέρεται να διήρκεσε από το 1999 έως το 2005.


Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα που έστειλε τους κατηγορούμενους ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, οι τελευταίοι φέρονται να παρακράτησαν 335.000 λίτρα πετρελαίου το 2000, 423.792 λίτρα το 2001, 605.000 λίτρα το 2002, 115.168 λίτρα το 2003, ενώ από το 2004 μέχρι και το 2005 κατηγορούνται ότι έκλεψαν περίπου 1 εκατομμύριο λίτρα πετρέλαιο.


Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε γίνει πριν από ένα χρόνο: Το Φεβρουάριο του 2017, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ενόχους τους 16 από τους 17 κατηγορούμενους που δικάζονταν. Η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο δεν είχε υιοθετήσει τότε την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα, είχε μάλιστα προκαλέσει οξείες αντιδράσεις στην πλευρά των κατηγορουμένων, με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους να εκτιμούν ότι οι εντολείς τους θα αθωωθούν σε δεύτερο βαθμό.


Συγκεκριμένα, το δικαστήριο είχε κηρύξει ένοχους όλους - πλην ενός - τους κατηγορούμενους, επιβάλλοντας στον καθένα από αυτούς ποινή κάθειρξης 10 ετών. Έκρινε, ωστόσο, ότι η έφεσή τους πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη, κάτι που σημαίνει ότι παραμένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.


Σημειώνεται ακόμη ότι η κακουργηματική κατηγορία της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, για την οποία είχαν κριθεί τότε ένοχοι οι κατηγορούμενοι, επισύρει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης, εξέλιξη η οποία αποφεύχθηκε, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά και στους 16 καταδικασθέντες.


Ειδικότερα, η Έδρα αναγνώρισε στους δύο εξ αυτών το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους, ενώ στους υπόλοιπους 14 χορηγήθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές. Η πρώτη αναβολή δόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ η δεύτερη φορά που αναβλήθηκε η δίκη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Αντιδράσεις

«Η απόφαση δεν έχει νομική βάση και πάσχει από κάθε πλευρά. Περισσότερο στέλνει μηνύματα κοινωνικά, αλλά όχι νομικά. Και αυτό θα το διαπιστώσει ο κόσμος όταν η υπόθεση φτάσει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο», είχε δηλώσει - μεταξύ άλλων - τον περασμένο Φεβρουάριο ο δικηγόρος Διονύσης Βέρρας, που ήταν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις έτερου συνηγόρου υπεράσπισης. «Σέβομαι τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά η συγκεκριμένη ήταν μόνο για τις εντυπώσεις. Υπάρχει, ωστόσο, και το Πενταμελές, όπου θεωρώ ότι η αθώωση των κατηγορουμένων θα είναι πανηγυρική και για νομικούς και για ουσιαστικούς λόγους», είχε δηλώσει πέρυσι ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Άγγελος Ζερβός.

Σχόλια