Κρήτη

Επιτέλους «λίφτινγκ» στο Στάδιο Ελευθερίας

Ο Δήμος Ηρακλείου υπέγραψε ήδη τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο και έτσι προσεχώς θα ξεκινήσει η παρέμβαση για την άρση των κτηριακών προβλημάτων στο δυτικό τμήμα του Σταδίου Ελευθερίας, που όπως έχουμε γράψει επηρεάζουν άρδην και τη δημόσια ασφάλεια στο δρόμο της Πυράνθου.

Άργησε αλλά έφτασε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου για το αναγκαίο “λίφτινγκ” στη δυτική πλευρά του Σταδίου Ελευθερίας, προς τη μεριά της οδού Πυράνθου.

Οι φωνές των περιοίκων, οι πιέσεις από τη δημοτική σύμβουλο των “Ενεργών Πολιτών” και πρόεδρο του ΕΑΚΗ Μαρία Καλουδιώτη, αλλά και τα διαδοχικά δημοσιεύματα της εφημερίδας “Ν.Κ. και του neakriti.gr” έπιασαν τόπο.

Ο Δήμος Ηρακλείου υπέγραψε ήδη τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο και έτσι προσεχώς θα ξεκινήσει η παρέμβαση για την άρση των κτηριακών προβλημάτων στο δυτικό τμήμα του Σταδίου Ελευθερίας, που όπως έχουμε γράψει επηρεάζουν άρδην και τη δημόσια ασφάλεια στο δρόμο της Πυράνθου.

Μπορεί πριν από δυόμισι περίπου χρόνια να ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό “λίφτινγκ” στο Στάδιο Ελευθερίας του Ηρακλείου, που επιτρέπει στους αθλητές να αθλούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια, όμως παραμένει σε εκκρεμότητα ένα ζήτημα δημόσιας ασφάλειας. Και αυτό γιατί οι κολόνες στο ύψος της κλειστής (λόγω επικινδυνότητας) τα τελευταία χρόνια κεντρικής πόρτας του σταδίου, που χρειάζονται εργασίες ενίσχυσης, στηρίζουν και το δρόμο της Πυράνθου...


Τη σχετική παρέμβαση, μετά από συνεννόηση Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Ηρακλείου, έχει αναλάβει η Λότζια, ενώ η παρέμβαση χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης. Μέχρι τώρα όμως, όπως είχαμε αναδείξει μέσα από τα ρεπορτάζ μας, καταγραφόταν μια σημαντική καθυστέρηση στις σχετικές διαδικασίες, με τον κόσμο - αθλούμενους και περιοίκους - να αγωνιά...
Να όμως που η παρέμβαση παίρνει τώρα το δρόμο της υλοποίησης. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης υπέγραψε τις προάλλες τη σύμβαση για το έργο αποκατάστασης, που προβλέπει εργασίες τόσο εντός του χώρου του Σταδίου Ελευθερίας όσο και πέριξ αυτού.


Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στις 90.000 ευρώ, ωστόσο με την έκπτωση κατεβαίνει στις 30.000 ευρώ. Η παρέμβαση θα υλοποιηθεί από το Δήμο Ηρακλείου, με χρηματοδότηση όμως από την Περιφέρεια Κρήτης. Με το έργο που συμβασιοποιήθηκε και παίρνει το δρόμο της υλοποίησης πολύ άμεσα, εντός ημερών μάλιστα, θα “επουλωθούν” οι πληγές του Σταδίου και θα εξωραϊστεί η εικόνα του.
Το βασικό, αν και όχι μοναδικό, πρόβλημα στη συγκεκριμένη μεριά του Σταδίου Ελευθερίας εντοπίζεται στη διάβρωση, προφανώς και λόγω έλλειψης συντήρησης, διαχρονικά, που έχει υποστεί η κατασκευή του στεγάστρου. Το αποτέλεσμα είναι ότι πέφτουν κομμάτια σοβάδων, το μπετόν είναι σε εμφανώς κακή κατάσταση, ενώ έχουν φανεί τα σκουριασμένα σίδερα, με τις κολόνες μάλιστα να εμφανίζουν και “ραγίσματα”.

Η εισήγηση

«Αναγκαία η παρέμβαση»

Το πόσο αναγκαία είναι η παρέμβαση στο Στάδιο Ελευθερίας περιγράφεται γλαφυρά και στη σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, που αναφέρει: «Το στάδιο διαχωρίζεται από την Πυράνθου με τοίχους αντιστήριξης. Στο τμήμα αυτό του σταδίου παρουσιάστηκαν βλάβες σε δομικά στοιχεία:
- Επειδή το κατάστρωμα της οδού Πυράνθου σε ένα σημείο “εισχωρεί” στο χώρο του σταδίου, λόγω ανισοσταθμίας, έχει κατασκευαστεί ημιυπαίθριος χώρος από οπλισμένο σκυρόδεμα προκειμένου η οροφή να εξυπηρετεί τα οχήματα της οδού, ενώ το δάπεδό του αποτελεί όδευση για τη διέλευση των αθλητών στο χώρο του σταδίου. Αυτή η κατασκευή από μπετόν έχει υποστεί σημειακά βλάβες, όπως αποκολλήσεις σκυροδέματος και διάβρωση οπλισμών, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του οπλισμού και την αποφλοίωση του σκυροδέματος. Ομοίως παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται σημειακά στην είσοδο του σταδίου και στους τοίχους αντιστήριξης πριν τις κερκίδες.
- Οι κερκίδες του σταδίου εμφανίζουν εξωτερικά υγρασίες, ενώ παρατηρήθηκαν και αποφλοιώσεις του σκυροδέματος.
- Κάτω από τις κερκίδες έχει κατασκευαστεί και είναι σε χρήση αίθουσα γυμναστικής σε στάθμη κατώτερη από το κατάστρωμα της οδού Πυράνθου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει κι αυτή υγρασίες».
Τα κτηριακά προβλήματα και τα κακώς κείμενα που καταγράφονται στη δυτική πλευρά του Σταδίου Ελευθερίας, προς τη μεριά δηλαδή της Πυράνθου, είχε αναδείξει, μέσα από διαδοχικά περσινά δημοσιεύματα, η “Ν.Κ.”. Η δημοτική σύμβουλος από την παράταξη “Ενεργοί Πολίτες”, με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, Μαρία Καλουδιώτη, και πρόεδρος του ΕΑΚΗ, τα είχε φέρει επανειλημμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί υπήρξαν κάποιες προστριβές και στιγμιαίες εντάσεις με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη.
Με τα πολλά, η δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει την παρέμβαση αποκατάστασης των προβλημάτων στις κολόνες του σταδίου που “στηρίζουν” την Πυράνθου όπως είχε αναλάβει τη δέσμευση. Η παρέμβαση, η οποία χρηματοδοτήθηκε με ποσό 93.000 ευρώ από την Περιφέρεια και είχε εγκριθεί προ μηνών από το Δημοτικό Συμβούλιο, δρομολογήθηκε. Και φτάσαμε στην πολυπόθητη υπογραφή της σχετικής σύμβασης...

Σχόλια