Ξεκινά η δίκη των «25» του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Κρήτη
Ξεκινά η δίκη των «25» του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες φτάνει τη Δευτέρα η υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που -μεταξύ άλλων- μετέφερε παράνομα πρόσφυγες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, με τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν συνολικά 25 άτομα –μεταξύ των οποίων κι ένας αστυνομικός-, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί πέρυσι τον Μάρτιο.

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας μετά την «έφοδο» των Διωκτικών Αρχών σε σπήλαιο και σε μάντρα, σε Τσούτσουρα και Δεμάτι, στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Βιάννου. Εκεί είχαν εντοπιστεί συνολικά 113 πρόσφυγες –μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά- να διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους που δικάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είναι αλλοδαποί (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, αλλά και Βουλγαρία). Ωστόσο, μεταξύ των κατηγορουμένων, βρίσκονται και έξι Κρητικοί.

Πρόκειται για τον 48χρονο πρώην αστυνομικό, δύο αδέρφια 27 και 28 ετών, καθώς και τρεις ακόμη άνδρες ηλικίας 40, 47 και 57 ετών. Όλοι τους, εκτός από τον 57χρονο, έχουν προφυλακιστεί. Εξάλλου, πέρυσι, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή, κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι 17 από τους συνολικά 25 κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το περιφερειακό δίκτυο («πυρήνας») της Κρήτης, αριθμούσε 25 μέλη. Ηγετικό ρόλο σ’ αυτόν, είχαν -σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα- δύο Αφγανοί 29 και 28 ετών, καθώς κι ένας 30χρονος από τη Συρία. Και οι τρεις τους παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα της Κρήτης.

Το περιφερειακό δίκτυο της Κρήτης φέρεται ότι δρούσε σε συνεργασία με το δίκτυο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη του πυρήνα της Αλεξάνδρειας , έβρισκαν μετανάστες που ήθελαν να διαφύγουν από τη Βόρεια Αφρική με προορισμό κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοιάρια 70 έως 100 ατόμων και τους μετέφεραν στα νότια παράλια της Κρήτης.

Μέλη του δικτύου Κρήτης παραλάμβαναν τους πρόσφυγες που κατέφταναν στο νησί μας και χρησιμοποιώντας κάθε φορά τα κατάλληλα οχήματα μεταφοράς, τους μετέφεραν στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου. Οι μετανάστες εγκαθίσταντο σε οικίες, αποθήκες ή μάντρες: Στα εν λόγω οικήματα, μέλη της σπείρας τους εξασφάλιζαν διαμονή και τροφή, ωστόσο -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- τους επιτηρούσαν, κρατώντας όπλα. Εξάλλου, μέλη του πυρήνα Κρήτης εξασφάλιζαν στους μετανάστες πλαστά διαβατήρια και εισιτήρια, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στο λιμάνι του Ηρακλείου, από όπου ακτοπλοϊκώς έφταναν στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ωστόσο, γινόταν και το αντίστροφο ταξίδι: Ο πυρήνας της Αθήνας που ερχόταν σε επαφή με αυτόν της Κρήτης, έβρισκε πρόσφυγες που ήθελαν να προωθηθούν από την Ελλάδα σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τους «έστελναν» λοιπόν στην Κρήτη, από όπου τους παραλάμβαναν μέλη του τοπικού πυρήνα, για να τους προωθήσουν στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Δείτε φωτογραφίες από τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News