Απόφαση -“βόμβα” κρίνει νόμιμες τις απολύσεις εγκύων - Συνέβη και στην Κρήτη

Κρήτη
Απόφαση -“βόμβα” κρίνει νόμιμες τις απολύσεις εγκύων - Συνέβη και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο το σκεπτικό και ολοένα και πιο πολλοί εργοδότες αποφασίζουν να απολύσουν μια υπάλληλό τους επειδή έμεινε έγκυος.

Φόβο, αμφιβολία και πολλά ερωτήματα προκαλούν τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα απόλυσης εγκύων, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη. Αν μπορούσαμε να κάνουμε χιούμορ με την υπόθεση αυτή, θα λέγαμε ότι... γινόμαστε Ευρώπη, αφού το Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάσισε ότι η απόλυση εγκύου είναι... καθ’ όλα νόμιμη! Ωστόσο, δεν προσφέρεται για χιούμορ το θέμα.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που μαστίζεται από το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, οι πρόσφατες κινήσεις όπως αυτή της περικοπής των επιδομάτων, με την οποία “τιμωρούνται” οι πολύτεκνες οικογένειες επειδή έκαναν πολλά παιδιά, και τώρα αυτή της απόλυσης εργαζόμενων γυναικών επειδή θέλησαν να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Κι όμως τα περιστατικά δε σταματούν... Αντίθετα, ολοένα και πιο πολλοί εργοδότες αποφασίζουν να απολύσουν μια υπάλληλό τους επειδή έμεινε έγκυος, καθώς σύμφωνα με την κρίση τους, επιστρέφοντας στα καθήκοντά της μετά την άδεια λοχείας δε θα είναι εξίσου παραγωγική όπως πριν. Κίνηση με την οποία καταπατούν άλλο ένα από τα δεκάδες εργασιακά δικαιώματα που καταστρατηγούνται τελευταία, γυρνώντας μας πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές εργασιακού Μεσαίωνα.

Αρχές και πολίτες, ιδιαιτέρως δε εργαζόμενες γυναίκες που πιθανότατα να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργες, ζητούν να ληφθούν μέτρα και χαρακτηρίζουν «αδιανόητη» την τακτική που εφαρμόζεται τελευταία, ιδιαίτερα στην περίπτωση της χώρας μας, που ενώ παρουσιάζει πρόβλημα υπογεννητικότητας, την ίδια ώρα αποτρέπει μια εργαζόμενη-υποψήφια μάνα από το να φέρει παιδιά στον κόσμο, εκφοβίζοντάς τη με την απειλή της απόλυσης.

Περιστατικό και στο Ηράκλειο

Για του λόγου το αληθές, χθες στο Ηράκλειο εκδικαζόταν υπόθεση απόλυσης εργαζόμενης εγκύου, κατόπιν μήνυσης που έγινε από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

Η γυναίκα αυτή, που εργαζόταν σε γνωστή επιχείρηση, γέννησε.

Τελειώνοντας όμως η άδεια λοχείας, ο εργοδότης της την απέλυσε. Η εν λόγω απολυμένη εργαζόμενη, ωστόσο, πέρα από μητέρα ενός βρέφους, είχε και έναν άνδρα άνεργο, οπότε, όπως καταλαβαίνει κανείς, πριν απολυθεί ήταν η μόνη που εργαζόταν και συντηρούσε οικονομικά το σπίτι. Είχε λοιπόν άμεσα ανάγκη την εργασία, κι όμως βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς δουλειά και χωρίς να λάβει αποζημίωση.

«Δυστυχώς, οι εργασιακές σχέσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο. Εθνικά ζητήματα της Ελλάδας αποτελούν η ανεργία και η υπογεννητικότητα. Όμως, όπως όλα δείχνουν, φτάσαμε στο σημείο να μην προστατεύεται ούτε καν το δικαίωμα της μητρότητας. Ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να απολύσει εργαζόμενη έγκυο, κι όμως αυτό συμβαίνει. Αρκετοί εργοδότες εφευρίσκουν και επικαλούνται σοβαρούς λόγους στην προσπάθειά τους να ξεφορτωθούν το “βάρος” μιας μητέρας. Και αυτό γιατί δεν τους βολεύει να κρατάνε μια μητέρα στη δουλειά, καθώς ενδεχομένως να δίνει προτεραιότητα στο παιδί της, οπότε τηρεί αυστηρά το ωράριό της και δεν κάνει υπερωρίες».

Τέλος, ο κ. Βοργιάς, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα εργασιακά, τονίζει πως «το βαρέλι, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει πάτο».

Απόφαση Δικαστηρίου

Περιπτώσεις απολύσεων εγκύων υπαλλήλων, ωστόσο, δεν παρατηρούνται μόνο στον ελλαδικό χώρο, σε επώνυμες και μη εργαζόμενες μητέρες, που εν μια νυκτί χάνουν τη δουλειά της, αλλά και εκτός συνόρων. Μάλιστα, με την προχθεσινή απόφαση- “βόμβα” του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει το δρόμο να απολύουν νόμιμα οι επιχειρήσεις ακόμα και εγκύους εργαζόμενες γυναίκες. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία, στις 13 Νοεμβρίου 2013, επιχείρηση κοινοποίησε σε έγκυο εργαζόμενη έγγραφο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας της διαπραγματευτικής ομάδας.

Στο έγγραφο καταγγελίας αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση της επαρχίας όπου αυτή εργαζόταν ήταν επιβεβλημένη σημαντική προσαρμογή του προσωπικού και ότι, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης που διενεργήθηκε στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η βαθμολογία της ήταν μεταξύ των χαμηλότερων στην εν λόγω επαρχία. Η εργαζομένη άσκησε αγωγή κατά της απόλυσής της ενώπιον του Juzgado de lo Social nο 1 de Mataro (1ο μονομελές δικαστήριο εργατικών διαφορών της Mataro, Ισπανία), το οποίο αποφάνθηκε υπέρ της επιχείρησης στην οποία εκείνη εργαζόταν.

Εν συνεχεία άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής ενώπιον του Tribunal Superior de Justicia de Cataluna (ανώτερο δικαστήριο της Καταλονίας, Ισπανία). Ζητήθηκε μάλιστα να ερμηνευτεί η απαγόρευση απόλυσης εγκύων εργαζομένων, που προβλέπεται στην Οδηγία 92/85 για την υγεία και την ασφάλεια των εγκύων εργαζομένων, στο πλαίσιο διαδικασίας ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της Οδηγίας 98/59 για τις ομαδικές απολύσεις.

Απαντώντας σε ερώτημα ισπανικού δικαστηρίου, το ΔΕΕ, όπως τονίστηκε, κρίνει «νόμιμη» την απόλυση εγκύου από την ισπανική επιχείρηση το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων που έκανε η εργοδοσία. Παράλληλα, με το σκεπτικό ότι επιτρέπεται η απόλυση εγκύου εργαζόμενης, αρκεί ο εμφανιζόμενος λόγος της απόλυσης να μην είναι η ίδια η εγκυμοσύνη της, το ΔΕΕ ανοίγει δρόμο για απολύσεις εγκύων και αναφέρει: «Απόφαση περί απολύσεως που λαμβάνεται κατά την περίοδο από την έναρξη της εγκυμοσύνης μέχρι τη λήξη της άδειας μητρότητας για λόγους που δε συνδέονται με την κατάσταση εγκυμοσύνης της εργαζόμενης δεν αντιβαίνει στην Οδηγία 92/85, εφόσον ο εργοδότης δικαιολογεί δεόντως την απόλυση γραπτώς και η απόλυση της οικείας εργαζόμενης γίνεται δεκτή από τη νομοθεσία και/ή την πρακτική του συγκεκριμένου κράτους-μέλους».

Και το σκεπτικό του ΔΕΕ καταλήγει: «Κατά συνέπεια, οι λόγοι που δεν έχουν σχέση με το πρόσωπο των εργαζομένων, και των οποίων μπορεί να γίνει επίκληση στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων κατά την έννοια της Οδηγίας 98/59, εμπίπτουν στις εξαιρετικές περιπτώσεις που δε συνδέονται με την κατάσταση των εργαζόμενων γυναικών κατά την έννοια της Οδηγίας 92/85», με την εν λόγω εργαζομένη στην Ισπανία να βρίσκεται τώρα και αυτή χωρίς δουλειά

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News