Στα... άχρηστα η ενετική σιταποθήκη

Κρήτη
Στα... άχρηστα η ενετική σιταποθήκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στενή μαρμάρινη σκάλα, που εξυπηρετούσε κάποτε την Τροχαίο, σήμερα δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό εκτός απ’ όσους θέλουν να γράψουν κάποιο σύνθημα.

Πιάνεται η καρδιά σου βλέποντας τη βενετσιάνικη σιταποθήκη σε αυτήν την κατάσταση! Λίγοι φυσικά γνωρίζουν ότι το πρώην κτήριο της Τροχαίας στο Ηράκλειο, που βρίσκεται στη συμβολή των πεζοδρόμων Χάνδακος και Ταγματάρχου Τζουλάκη, ήταν η περιβόητη Fondaco του ενετικού συμπλέγματος των δημόσιων κτηρίων της εποχής. Σήμερα, περίπου μια δεκαετία μετά τη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας, το κτήριο, που ανήκει στην Κτηματική του Δημοσίου, βρίσκεται στο έλεος της εγκατάλειψης.

Η στενή μαρμάρινη σκάλα, που εξυπηρετούσε κάποτε την Τροχαίο, σήμερα δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό εκτός απ’ όσους θέλουν να γράψουν κάποιο σύνθημα.

Οι σοβάδες και τα επιχρίσματα από τον τοίχο έχουν αρχίσει να ξεκολλάνε και να πέφτουν, ενώ η επιβλητική πρόσοψη του μπαλκονιού, με το γνωστό μινωικό μπορντό, παραμένει για να θυμίζει ότι κάποτε ανέμιζε η σημαία, δηλώνοντας ότι επρόκειτο για δημόσια υπηρεσία. Το κτήριο αυτό παραμένει σε αχρηστία, όπως και άλλα κτήρια, όπως η παλιά Αστυνομική Διεύθυνση στη Δικαιοσύνης ή το Β’ Αστυνομικό Τμήμα πάνω στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Λιοντάρια).

Όταν οι αστυνομικές υπηρεσίες απομακρύνθηκαν από το κέντρο και στεγάστηκαν πλέον στο νεότευκτο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου στα Δύο Αοράκια, το κράτος δεν είχε λάβει απολύτως καμία απόφαση για το πώς θα αξιοποιήσει τα κτήρια- “φιλέτα”.

Τότε τα είχε ζητήσει ο Δήμος Ηρακλείου και επιτακτικά έθετε το αίτημα στα υπουργεία. Κάποιο ανάλογο αίτημα φαίνεται να έχει επικαιροποιηθεί και τώρα... Ας ελπίσουμε τα κτήρια αυτά, που θα μπορούσαν να καλύψουν το στεγαστικό κενό για πολλές σημαντικές υπηρεσίες, να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να αξιοποιηθούν. Για παράδειγμα, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη χρειάζεται βοηθητικούς χώρους, καθώς το “Ακτάρικα” είναι ασφυκτικό ως προς τα διαθέσιμα τετραγωνικά. Θα μπορούσε, λοιπόν, η πρώην Τροχαία ή το Β’ Αστυνομικό Τμήμα, σε απόσταση αναπνοής από τη Βικελαία, να στεγάσει αρχεία ή άλλες υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Όλα αυτά αποτελούν απλώς κάποιες ιδέες για τα κτήρια- “φαντάσματα” στο κέντρο της πόλης!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News