Ο χειμώνας μετακομίζει... άνοιξη με καταρρακτώδεις βροχές και κίνδυνο πλημμυρών

Κρήτη
Ο χειμώνας μετακομίζει... άνοιξη με καταρρακτώδεις βροχές και κίνδυνο πλημμυρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από το Accuweather στην περιοχή της Κρήτης.

Η πάντα βροχερή και μουντή Βρετανία μετατρέπεται σε Ελλάδα και η κατά κανόνα ζεστή και ηλιόλουστη ανοιξιάτικη Ελλάδα θα... “μουλιάσει” σαν τις βρετανικές νήσους. Δεν είναι σενάριο ταινίας, αλλά ένα ορατό ενδεχόμενο σύμφωνα με το AccuWeather, το οποίο προβλέπει ότι όσο νερό δεν έριξε το χειμώνα στην περιοχή μας, φαίνεται ότι θα το ρίξει την άνοιξη. Και μάλιστα μαζεμένο και για μέρες. Και όσο χιόνι δεν έπεσε στα βουνά στην... ώρα του θα ντύσει στα λευκά τα βουνά... αναδρομικά.

Αυτά που θα μπορούσαν να είναι σε πρώτη ανάγνωση καλά νέα, σύμφωνα με την εκτίμηση του γνωστού αμερικανικού AccuWeather για τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, μετατρέπονται σε σήμα κινδύνου, καθώς οι βροχές θα έχουν κατακλυσμιαία μορφή, κρίνοντας από τον ορατό πλημμυρικό κίνδυνο που εστιάζει σε όλα τα Βαλκάνια, το Βορρά και τα ανατολικά παράλια της Ιταλίας. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση του AccuWeather για τη φετινή άνοιξη στην Ευρώπη δείχνει ότι η Πορτογαλία και το δυτικότερο τμήμα της Ισπανίας θα ζήσουν μια υγρή άνοιξη, ενώ η κεντρική και ανατολική Ευρώπη θα βρεθεί σε κλοιό έντονων και κατά συνέπεια επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής μετεωρολόγο του AccuWeather, Άλαν Ρέπερτ, ο κίνδυνος αφορά πρώτιστα το Μόναχο και το Βερολίνο στη Γερμανία, το Κίεβο στην Ουκρανία και το Μινσκ στη Λευκορωσία, που απειλούνται κυρίως από τα τέλη Απρίλη μέχρι τα μέσα του Μάη με πολλές και σοβαρές καταιγίδες.

Η υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρος, πάντα σύμφωνα με την εκτίμηση των Αμερικανών μετεωρολόγων, θα πει το νερό... νεράκι! Ανομβρία στη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σκανδιναβική Χερσόνησο και μέρος της Γερμανίας, ξηρασία και ζέστη στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία συνθέτουν ένα παράδοξο σκηνικό για τη φετινή άνοιξη, που προκαλεί έντονο προβληματισμό. Συστήματα καταιγίδων, που θα κινούνται αργά, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν καταιγίδες και μάλιστα σε «αρκετές συνεχόμενες ημέρες βροχοπτώσεων» από τη Ρουμανία ως την Ελλάδα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πλημμύρες.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι μέσα στο Μάρτη - που καθόλου τυχαία η λαϊκή σοφία έχει χαρακτηρίσει “γδάρτη” ή “πεντάγνωμο”, οι μετεωρολόγοι του AccuWeather “βλέπουν” χιόνια στα ορεινά, τα οποία, όπως είναι λογικό, δε θα κρατήσουν, αφού η άνοδος της θερμοκρασίας θα τα λειώσει σύντομα, προσθέτοντας έναν επιπλέον κίνδυνο στον υπαρκτό των πλημμυρών από τις καταιγίδες.

Μετά από μια έντονη περίοδο ανομβρίας, το νερό αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ευλογία, όμως υπάρχει ένας τεράστιος αστερίσκος. Όπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατο δημοσίευμά της η “Νέα Κρήτη” με αφορμή την κατακόρυφη πτώση των βροχοπτώσεων μέσα στο χειμώνα για την Κρήτη, σε σχέση με τα συνήθη για την εποχή, οι ανοιξιάτικες βροχές είναι καλές μόνο για τις καλλιέργειες και όχι τόσο για τους υδροφορείς, πόσω μάλλον όταν πέφτουν με καταρρακτώδη μορφή, οπότε η γη δεν προλαβαίνει να απορροφήσει το νερό, το οποίο χάνεται στη θάλασσα. Αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι οι ξαφνικές και επίμονες καταιγίδες με πλημμυρικά φαινόμενα, οι λεγόμενες “flash floods”, αποτελούν το σταθερό μοτίβο των εκτιμήσεων των ειδικών για το κλίμα στην περιοχή μας τα επόμενα χρόνια λόγω των κλιματικών αλλαγών, είναι σαφές πόσο ανησυχητική γίνεται η κατάσταση. Και ταυτόχρονα τα σημεία των καιρών μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για τον ευρωπαϊκό Βορρά, που θα γίνεται όλο και πιο ζεστός και λιγότερο υγρός.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του AccuWeather, περιοχές από την ανατολική Ισπανία και τη νότια Γαλλία ως τη δυτική Ιταλία θα ζήσουν μια παρατεταμένη θερμή άνοιξη, που θα θυμίζει καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση ότι οι πιο θερμές μέρες του φετινού Μάη θα δουν τον υδράργυρο να εκτινάσσεται στους 27 βαθμούς Κελσίου στη νότια Αγγλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι προβλέπουν ανομβρία σε μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού Βορρά, από τη Βρετανία και τις Κάτω Χώρες ως τη Σκανδιναβική Χερσόνησο. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι την εκτίμηση για μια βροχερή έως χιονισμένη άνοιξη, τουλάχιστον για το Μάρτη, στην περιοχή μας συμμερίζονται και άλλα προγνωστικά συστήματα και μοντέλα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News