Μαθητές της Ιεράπετρας... πετούν για Κύπρο παρέα με 5 χώρες

Κρήτη
Μαθητές της Ιεράπετρας... πετούν για Κύπρο παρέα με 5 χώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας ταξιδεύει για «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» .

Η Ιεράπετρα πολύ σύντομα θα… πετάξει για Κύπρο για να συναντήσει άλλες πέντε χώρες και να συγκεντρώσει εμπειρίες και καλές πρακτικές.

Μιλάμε για τη δράση ΚΑ2/ «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με τίτλο «Life & Job Skills for Successful Europeans»(LJSSE) όπου συμμετέχει το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας ως συντονιστής στο πρόγραμμα Erasmus+ και μαζί με την Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία (Τενερίφη-Κανάρια Νησιά), Πορτογαλία και Αυστρία και θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη διεθνή τους συνάντηση στη Κύπρο.

Ο κύριος στόχος του σχεδίου «Δεξιότητες ζωής και εργασίας για επιτυχημένους Ευρωπαίους» είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας γνώσης, η οποία θα τους επιτρέψει να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της ανάπτυξης και βελτίωσης των δεξιοτήτων και των βασικών προσωπικών ικανοτήτων των μαθητών όπως: Ευαισθητοποίηση, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, αποτελεσματικότητα, τάξη προσανατολισμού των αποτελεσμάτων, επιμέλεια, προσοχή στη λεπτομέρεια, συνεταιρισμός δημιουργικότητας, καινοτομία, προθυμία, διάθεση, αποφασιστικότητα συνεκτικότητα, συνείδηση, υπευθυνότητα, επαγγελματισμός, θετικό πνεύμα, αισιοδοξία, ενθουσιασμός και διαπροσωπική ευαισθησία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βοήθεια των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

Οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος κάθε επαγγελματικού πεδίου και το σχολείο, πέρα από τα μαθήματα που προσφέρει στο συγκεκριμένο τομέα, θέλει να συμβαδίζει τόσο με τις τεχνολογικές εξελίξεις όσο και με την εφαρμογή τους στην αγορά εργασίας. Η σύνδεση ευρωπαϊκών σχολείων στη βάση αυτού του προγράμματος με το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας ως συντονιστή, προσφέρει εξαιρετικές προοπτικές και δυνατότητες ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και πρακτικών, συνεργασίας και εφαρμογών, απαραίτητων για τη μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία των μαθητών.

Η ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή, η επιτυχημένη κοινωνική ενσωμάτωση και οι δεξιότητες ζωής θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση από τη ζωή του σχολείου σε πραγματικές καταστάσεις ζωής. Το πρόγραμμα Erasmus+ (LJSSE) προσφέρει ευκαιρίες για πολύπλευρες εμπειρίες μεταβιβάζοντας στους μαθητές συναισθήματα αυτοεκτίμησης, αυτοεπιβεβαίωσης, εξωτερίκευσης συναισθημάτων και δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να αποκτηθούν μέσω της ενεργούς συμμετοχή τους στη διαδικασία της μάθησης με τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος το οποίο δημιουργεί κίνητρα για ανακάλυψη, πειραματισμό, συνεργασία, επικοινωνία και αλληλεπίδραση.

Ταυτόχρονα, οι καθηγητές έχουν το καθήκον να προσεγγίσουν τη σχολική εκπαίδευση σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογικά βασισμένη αγορά, έτσι ώστε οι μαθητές να αναπτύξουν συνείδηση της τεχνογνωσίας και των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την εξεύρεση απασχόλησης σε τομείς που ενδέχεται να έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Το σχέδιο στοχεύει στην απόκτηση απαραίτητων δεξιοτήτων που θα εξασφαλίσουν την απασχόλησή τους το συντομότερο δυνατό, μετά την αποφοίτησή τους. Δεξιότητες ζωής που είναι απαραίτητες για να υπερέχουν στα πανεπιστήμια που θα τους βοηθήσουν μακροπρόθεσμα να αποφύγουν την μακρόχρονη εξαίρεσή τους, από την αγορά εργασίας.

Είναι επίσης απαραίτητο να αντιμετωπίσουν τις απρόβλεπτες αλλαγές και να γίνουν ευτυχισμένοι εργαζόμενοι σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι δραστηριότητες που αποτελούν τον πυρήνα αυτού του έργου, κινούνται μέσα στα πλαίσια ενός «πολιτισμικού εμπλουτισμού» , ο οποίος προκύπτει μέσα από την ελεύθερη και ισότιμη συνάντηση και τις πολιτισμικές ανταλλαγές μαθητών και καθηγητών, διαφορετικής εθνικής και πολιτισμικής προέλευσης.

Στην ανάπτυξη ανοικτών και καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας και εκμάθησης, καθώς και στην ανταλλαγή νέων αποτελεσματικών παιδαγωγικών μεθόδων που περιλαμβάνουν τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφοριών Επικοινωνίας ως ουσιαστικού οχήματος προς υλοποίηση.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ενεργητική μάθηση, με επίκεντρο τον μαθητή και με βάση το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας καινοτόμα διδακτικά υλικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υποσχέσεις στις δεξιότητες εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Από το 1ο ΓΕΛ Ιεράπετρας, θα ταξιδέψουν στην πόλη Φρέναρος (Κοκκινοχώρια) της Κύπρου, προκειμένου να συντονίσουν το πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί Ελένη Ξυλούρη και Γιώργος Αρβανιτίδης, συνοδεύοντας τους μαθητές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News