Κρήτη

Αντιδράσεων συνέχεια για τις «Φυλές του πάρκου»

Έχοντας συμπληρώσει ήδη ουκ ολίγες εβδομάδες ζωής, οι αποκαλούμενες “Φυλές του πάρκου” παραμένουν σταθερές στο αίτημά τους να μην πειραχτεί ούτε ένα δέντρο από το πάρκο Γεωργιάδη.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι συμπολίτες μας, οι οποίοι εναντιώνονται στα σχέδια της δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη, στο Ηράκλειο. Έχοντας συμπληρώσει ήδη ουκ ολίγες εβδομάδες ζωής, οι αποκαλούμενες “Φυλές του πάρκου” παραμένουν σταθερές στο αίτημά τους να μην πειραχτεί ούτε ένα δέντρο από το πάρκο...


Την ίδια ώρα, οι “Φυλές του πάρκου” παραμένουν αδιάλλακτες στη στάση τους απέναντι στη Λότζια: Η πεποίθηση που εκφράζεται από τη μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων στις συνελεύσεις των “Φυλών” είναι πως τα όσα λέγονται από τους αρμόδιους του Δήμου Ηρακλείου δεν τους καθησυχάζουν επουδενί.

Αυτή η παράμετρος επισημάνθηκε, εξάλλου, και κατά την τελευταία ανοικτή συνέλευση που πραγματοποίησαν οι “Φυλές του πάρκου”. Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, περισσότερα από 40 άτομα συγκεντρώθηκαν και έθεσαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν στην υπεράσπιση του πάρκου Γεωργιάδη. Λόγω του άστατου καιρού, μάλιστα, η συνέλευση δεν έγινε στο πάρκο, όπως είθισται να συμβαίνει, παρά στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανάληψης (“Στου Χιωτέλη”).


Στην προχθεσινή συνέλευση, λοιπόν, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι οι συμμετέχοντες στις “Φυλές του πάρκου” δεν καλύπτονται από τις δεσμεύσεις των “τοπικών αρχόντων”. Εν ολίγοις, το γενικό αίτημα, το οποίο θα μπορούσε να συνοψιστεί με το σύνθημα “Όχι στην ανάπλαση - Πάρτε πίσω τη μελέτη”, είναι αυτό το οποίο συνεχίσει να προτάσσεται από τις “Φυλές”.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι συμπολίτες μας που μετέχουν στις δράσεις των “Φυλών” δεν καλύπτονται ούτε από τις απαντήσεις που εξέδωσε η δημοτική Αρχή πάνω στο κείμενο των 17 ερωτημάτων που είχαν συντάξει το προηγούμενο διάστημα οι “Φυλές του πάρκου” πάνω στη μελέτη εφαρμογής για το πάρκο Γεωργιάδη. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «ό,τι και να λένε κάποιοι, δε θα έχει καμία αξία όταν έρθει η ώρα που ο εργολάβος θα αναλάβει δράση και θα μπει στο πάρκο».


Η προχθεσινή συνέλευση, πάντως, είχε - και - απολογιστικό χαρακτήρα. Δεκάδες συμπολίτες μας που βρέθηκαν προχθές Τετάρτη το απόγευμα “Στου Χιωτέλη”, έκαναν τον απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης των “Φυλών του πάρκου”. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν ήταν, αν μη τι άλλο, θετικά: Όπως ακούστηκε χαρακτηριστικά, είναι άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι - πολλοί από τους οποίους δε γνώριζαν καν ο ένας τον άλλον - έχουν καταφέρει να πετύχουν ουκ ολίγα πράγματα.
Εξάλλου, τονίστηκε η σπουδαιότητα του ότι έχει ήδη δημιουργηθεί, μέσω της κινητοποίησης του κόσμου για το πάρκο Γεωργιάδη, μια διόλου αμελητέα δυναμική, η οποία έχει τις προϋποθέσεις να κάνει ακόμη πιο δημιουργική τη διαδικασία υπεράσπισης του χώρου του πάρκου.


Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι στην τελευταία ανοικτή συνέλευση για το πάρκο, προχθές, ειπώθηκε για άλλη μια φορά ότι οι “Φυλές” θα υπερασπιστούν το χώρο του πάρκου Γεωργιάδη, με κάθε μέσο. Όπως έχουν διατρανώσει επανειλημμένως, οι “Φυλές” δηλώνουν έτοιμες να υπερασπιστούν, είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε ένδικα, είτε κινηματικά, είτε πολιτικά, είτε ηθικά, το πάρκο Γεωργιάδη...

«Θα παραμείνει ελεύθερο και ζωντανό»

«Κάποια σημεία του πάρκου είναι η αλήθεια πως χρειάζονται φροντίδα, βελτίωση ή ακόμη κι αλλαγή. Δεν πιστεύουμε, όμως, πως αυτό είναι απόφαση του Δήμου - που ευθύνεται για την πρότερη εικόνα παραίτησής του - των εργολάβων ή όποιων άλλων δεν το ζουν. Αρμόδια για μας να αποφασίσει είναι μονάχα η κοινότητα των ανθρώπων, που νοιάζεται για το πάρκο, το ζει σχεδόν καθημερινά και που κομμάτι της πριν από περίπου 15 χρόνια το μεταμόρφωσε, από αφιλόξενο κι απρόσιτο που ήταν, σε αυτό που είναι σήμερα.
Το πάρκο Γεωργιάδη θα φροντίσουμε να παραμείνει ελεύθερο και ζωντανό, όπως επιθυμούμε να ’μαστε κι εμείς. Είναι το μοναδικό στο Ηράκλειο και θα το υπερασπιστούμε. Και κοντά σε αυτό, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε ξανά δημόσιους χώρους ελεύθερους από την εμπορευματοποίηση του Δήμου και των πελατών του. Επιδίωξή μας είναι η συντονισμένη δράση με όλες τις ομάδες, συλλογικότητες και πρόσωπα που νοιάζονται γι’ αυτό το ζήτημα και που έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διάσωση του πάρκου Γεωργιάδη, μέσα από ανοιχτές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι “Φυλές” σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους.

Σχόλια