Ιεραπετρίτης «αποκαλύπτει» το… μυστικό για να είσαι αιώνια έφηβος

Κρήτη
Ιεραπετρίτης «αποκαλύπτει» το… μυστικό για να είσαι αιώνια έφηβος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο «Νόκος», ή αλλιώς ο Τηλέμαχος Βασιλάκης, ο αιώνιος έφηβος της Ιεράπετρας;

Σε κάθε πόλη υπάρχουν εκείνοι οι ωραίοι τύποι, που χαίρεσαι να τους συναντάς, να συζητάς μαζί τους, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, και να τους πειράζεις αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές τους, τα πάθη και τις αγάπες τους.

Ένας τέτοιος ιδιαίτερος και εξαιρετικά αγαπητός τύπος, είναι στη γειτονιά των ψαράδων της Ιεράπετρας, ο 73χρονος σήμερα, Τηλέμαχος Βασιλάκης, ο Νόκος, όπως τον βρίσκει κανείς ευκολότερα με το παρατσούκλι του.

Είναι ένας απίστευτα ευαίσθητος άνθρωπος με καρδιά μικρού παιδιού, που έχει μεγαλώσει στις φτωχογειτονιές της Ιεράπετρας, έχοντας καθημερινά δίπλα του όλα τα βιβλία και τους δίσκους του Στέλιου Καζαντζίδη, τα τραγούδια του οποίου ακούει ακατάπαυστα, ενώ δηλώνει ότι σαν θρησκεία του έχει μόνο τον Ολυμπιακό.

Ενώ έχει φτάσει στα 73 του χρόνια, διατηρεί ένα καλογυμνασμένο εφηβικό σώμα, δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας, καθώς κάνει ιεραποστολική διατροφή, έχοντας αποκλείσει από το διαιτολόγιο του το κρέας.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια, τον πείσαμε να μας μιλήσει και να μας εκμυστηρευτεί πιο είναι το μυστικό του, το μυστικό της ευζωίας.

«Είμαι 73 χρονών και νιώθω ότι είμαι έφηβος. Στην καθημερινή μου διατροφή έχω απαραίτητα χωριάτικο ψωμί, παρθένο ντόπιο ελαιόλαδο και ντοματούλα γεραπετρίτικη. Έτσι διατηρώ τον οργανισμό μου υγιή. Δεν έχω άγχος και δεν σκοτίζομαι για ότι συμβαίνει γύρω μου. Αγαπώ με πάθος τον αείμνηστο Στέλιο Καζαντζίδη και το έργο του, ενώ δίνω και τη ζωή μου για τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός είναι η θρησκεία μου. Τα κόκκινα ρούχα του Ολυμπιακού τα φορώ καθημερινά, μέρα νύχτα . Έχω κάνει πολλά παράτολμα πράγματα πάνω στη χαρά μου για τον Ολυμπιακό. Όταν πριν μερικά χρόνια με πρόεδρο τον Σωκράτη Κόκκαλη, πήραμε ένα δύσκολο πρωτάθλημα, είχα βάλει στοίχημα να πέσω στη θάλασσα και να πάω κολυμπώντας μέχρι τη νήσο Χρυσή που απέχει 7 μίλια από το λιμάνι της Ιεράπετρας. Πήραμε το πρωτάθλημα και έπεσα στη θάλασσα με τα ρούχα. Το ΄πα και το ΄κανα…», μας λέει ο Τηλέμαχος Βασιλάκης.

Πριν γίνει το τελευταίο παιχνίδι που έδωσε τότε το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό, ο 73χρονος είχε βρει τον τρόπο να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ομάδας του.

«Είχα ζητήσει τότε από τη διοίκηση του Ολυμπιακού και τον Σωκράτη Κόκκαλη να μου στείλουν ένα ελικόπτερο να με παρακολουθεί στη θάλασσα, γιατί είχα σκοπό για χάρη της αγαπημένης μου ομάδας, που πίστευα ότι θα έπαιρνε το πρωτάθλημα, να κολυμπήσω από την Ιεράπετρα μέχρι τη Χρυσή, πράγμα που έχουν καταφέρει ελάχιστοι μέχρι σήμερα.

Όταν ανοίχτηκα βέβαια στο πέλαγος υπήρξαν στιγμές που τα χρειάστηκα, γιατί έβλεπα δίπλα μου να πλέουν μεγάλα καρχαριοειδή (σκυλόψαρα).

Θέλω εδώ να σημειώσετε όμως ότι όσο και αν αγαπώ τον Ολυμπιακό, πιο πάνω και από την ομάδα μου βάζω τον Στέλιο Καζαντζίδη. Η ζωή μου όλη είναι ο Στέλιος. Δεν τον χορταίνω όσες φορές και αν ακούσω τα τραγούδια του», μας λέει και μας ζητά να το γράψουμε αυτό με μεγάλα γράμματα ο 73χρονος Τηλέμαχος Βασιλάκης (Νόκος).

Η ζωή του Νόκου δεν ήταν ποτέ εύκολη. Από μικρός δούλευε στα χωράφια καλλιεργώντας υπαίθρια κηπευτικά στη θέση Τζάνιδες της Γρα Λυγιάς. Δούλεψε και στο μεροκάματο, κατεβαίνοντας δεμένος στο σκοινί μέσα στα πηγάδια από τα οποία έβγαζαν με το μαγκανοπήγαδο τη λάσπη και τα μπάζα. Δούλεψε ακούραστα και σε όλες τις δουλειές της οικοδομής αλλά και σαν φορτοεκφορτωτής στα μεταφορικά γραφεία που μετέφεραν την εποχή εκείνη, καθημερινά, χιλιάδες ξύλινα τελάρα με ντομάτες στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πριν πάρει τη σύνταξη του έκανε για μερικά χρόνια τον περιπτερά . Από το περίπτερο του περνούσαν μετά από κάθε αγώνα του Ολυμπιακού, εκείνοι που ήθελαν όταν η ομάδα του δεν κέρδιζε να του κάνουν καζούρα. Εκείνος ετοιμόλογος όπως είναι πάντα είχε μια καλή απάντηση να τους δώσει. Δεν παρεξηγούσε ποτέ, όσο σκληρό κι αν ήταν το πείραγμα τους . Ήξερε ότι στο επόμενο ματς θα έρθει και η δική του η σειρά να βρεθεί εκείνος από πάνω…

«Η ζωή μου έχει δώσει πολλές χαρές, με έχει ποτίσει όμως και πολύ… φαρμάκι. Δεν της παραπονούμαι όμως . Έχω περάσει δύσκολα χρόνια αλλά τα έχω καταφέρει και έχω βγει νικητής.

Μου αρκεί ότι, στα 73 μου, έχω καλή υγεία και νιώθω πολύ δυνατός. Με τη ζωή και τη διατροφή που κάνω, έχοντας σαν βάση το λαδόψωμο, πιστεύω ότι θα νικήσω ακόμα και το θάνατο. Τόσο καλή ψυχολογία έχω φίλε Νίκο. Αυτό το τελευταίο, θέλω να το γράψεις στον επίλογο του άρθρου σου», μας παροτρύνει ο 73χρονος Τηλέμαχος Βασιλάκης και διαβάζουμε στα μάτια του, ότι το λέει και το πιστεύει πραγματικά, φεύγοντας άλλο ένα μεσημέρι από το αγαπημένο του στέκι, το Χρωματοπωλείο του καλύτερου φίλου του Μιχάλη Σηφάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News