Πότε «μετακομίζει» η λαϊκή των Πατελών

Κρήτη
Πότε «μετακομίζει» η λαϊκή των Πατελών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δήμος έχει κινήσει τις διαδικασίες και έχει βρει το νέο χώρο ή τους νέους χώρους

Πίστωση χρόνου, προκειμένου να βρουν με μεγαλύτερη άνεση κατάλληλο νέο χώρο για τη μεγάλη λαϊκή αγορά της Πέμπτης και του Σαββάτου, φαίνεται ότι εξασφάλισαν στο Δήμο Ηρακλείου...

Πάνω που η Λότζια ετοιμαζόταν να βγάλει δημοπρασία για την ανεύρεση νέου οικοπέδου και να αποδεσμεύσει το οικόπεδο Λυδάκη (και μάλιστα το θέμα ήταν να περάσει σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου) υπήρξε - σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα εμπορικών δραστηριοτήτων Μαρίνο Παττακό - μια αρχική προφορική συνεννόηση, μια καταρχάς συμφωνία κυρίων με την πλευρά των ιδιοκτητών του εν λόγω ακινήτου στις Πατέλες, ώστε η λαϊκή να παραμείνει εκεί μέχρι την εκπνοή του 2018.

Η συνεννόηση επήλθε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ των Μαρίνου Παττακού και Γιώργου Καραντινού από πλευράς Δήμου και του ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής υπάρχει κανονικά το θέμα της έγκρισης διενέργειας δημοπρασίας για την ανεύρεση νέας "στέγης" της λαϊκής. Μετά την εξέλιξη αυτή, το θέμα, όπως μας ανέφερε ο κ. Παττακός, αναμένεται να αποσυρθεί σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή, που συνεδριάζει στις 12:30 το μεσημέρι. Αυτό τουλάχιστον θα ζητήσει ο ίδιος από την αρμόδια αντιδήμαρχο Στέλλα Αρχοντάκη.

Βεβαίως, κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες το θέμα της διενέργειας δημοπρασίας θα πρέπει αναγκαστικά να επανέλθει. Ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο να έχει κινήσει τις διαδικασίες και να έχει βρει το νέο χώρο ή τους νέους χώρους (εφόσον "σπάσει" η λαϊκή της Πέμπτης και του Σαββάτου σε ξεχωριστές τοποθεσίες) φιλοξενίας της αγοράς, ώστε η λαϊκή να συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά το 2019.

Απορρίφθηκαν Παγκρήτιο και Αστρινάκη

Η υπόθεση ανεύρεσης νέου χώρου - παρά την "ανάσα" που παίρνει ο Δήμος εξασφαλίζοντας, όπως όλα δείχνουν, ένα περιθώριο αρκετών μηνών για τους όποιους χειρισμούς - δεν είναι εύκολη, αφού και κάποιες εναλλακτικές που είχαν βρεθεί αρχικά είτε έχουν ήδη εγκαταλειφθεί είτε μοιάζουν αδόκιμες.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η λύση της περιοχής του Παγκρήτιου Σταδίου. Την ιδέα για τη μετακόμιση της λαϊκής από τις Πατέλες στο Παγκρήτιο την είχε εμπνευστεί ο κ. Παττακός. Ψάχνοντας, ωστόσο, το θέμα, όπως ο ίδιος μας αποκάλυψε, βρήκε... τοίχο! Τοίχο... οικολογικό, αφού λόγω του Γιόφυρου ποταμού και του υδροβιότοπου, δεν επιτρέπονται τέτοιες δραστηριότητες, όπως μια λαϊκή αγορά.

Μια άλλη περίπτωση, που παραμένει μεν στο τραπέζι, αλλά μοιάζει δύσκολο να επιστρατευτεί, είναι αυτή της Αστρινάκη και των γύρω δρόμων στην ευρύτερη περιοχή των Πατελών.

Η σκέψη ήταν η λαϊκή της Πέμπτης να διεξάγεται στην Αστρινάκη και αυτή του Σαββάτου στην περιοχή του πάρκου Ερυθραίας. Για την Αστρινάκη, ωστόσο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων (όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης), ενώ προέκυψαν και αντιρρήσεις εκ μέρους της Τροχαίας.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά να μεταφερθεί, εγκατασταθεί και λειτουργήσει η λαϊκή αγορά είτε της Πέμπτης είτε του Σαββάτου είτε και οι δύο μαζί στην οδό Κ. Αστρινάκη, επειδή ζητάμε τα τελευταία 10 χρόνια επιτακτικά και δυναμικά την ανάπλαση, τη διαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της κεντρικής αυτής οδικής αρτηρίας.

Η μεταφορά της λαϊκής αγοράς Πατελών στην οδό Κ. Αστρινάκη θεωρούμε ότι μπαίνει εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορεία της συνοικίας μας, αφού τα έργα ανάπτυξης στο συγκεκριμένο δρόμο, που τόσο πολύ τα περιμένουμε, θυσιάζονται για μια ακόμη φορά σε βάρος των κατοίκων της συνοικίας Αγίας Αικατερίνης, των όμορων συνοικιών και κατ' επέκταση όλων των Ηρακλειωτών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης σε σχετική επιστολή που είχε στείλει προ μηνών στο δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Για το πάρκο Ερυθραίας δεν υπήρξαν, σύμφωνα με τον κ. Παττακό, ιδιαίτερες αντιδράσεις. Υπάρχουν όμως αμφιβολίες και διστακτικότητα ως προς την εμπορικότητα του σημείου. Δηλαδή, ως προς το αν θα προσελκύει πολύ κόσμο, πολλούς καταναλωτές, όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, που η λαϊκή λειτουργεί στο οικόπεδο Λυδάκη.

Λόγω έλλειψης εναλλακτικών, ο Δήμος θα κινηθεί μέσω της λύσης της δημοπρασίας. Θα γίνει διαγωνισμός, το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, όπου ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να εμφανιστούν και να προσφέρουν το ακίνητό τους για τη "στέγαση" της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης και του Σαββάτου.

Το οικόπεδο που θα βρεθεί θα πρέπει, σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής που συγκρότησε ο Δήμος με πρωτοβουλία του αρμόδιου σε θέμα εμπορικών δραστηριοτήτων Μαρίνου Παττακού, να πληροί τις εξής βασικές προϋποθέσεις:

- Να είναι εντός του βασικού πολεοδομικού συγκροτήματος Ηρακλείου και βόρεια της εθνικής οδού Ηρακλείου-Αγ. Νικολάου, από τον Ξεροπόταμο ως το αεροδρόμιο.

- Να έχει εμβαδόν περί τα 16-20 στρέμματα και τη μικρότερη δυνατή κλίση.

Το χρόνια της "ομηρίας" και η τροποποίηση του σχεδίου πόλης

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η "μετακόμιση" της λαϊκής αγοράς από το οικόπεδο Λυδάκη είναι στα "σκαριά" εδώ και μερικά χρόνια. Ουσιαστικά κατέστη προδιαγεγραμμένη η "μετακόμιση" μετά την περυσινή πολεοδομική τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο σημείο. Η πολεοδομική τροποποίηση, που έγινε πέρυσι, αφορά στον αποχαρακτηρισμό του οικοδομικού τετραγώνου, που περικλείεται από τις οδούς Ιτάνου, Μονής Τοπλού, Ξυλούρη και Σόλωνος, από κοινόχρηστο χώρο σε οικοδομικό τετράγωνο με τις χρήσεις που καθορίστηκαν από το ΦΕΚ 23-06/02/2012 (χρήσεις πολεοδομικού κέντρου).

Πρακτικά, με την αλλαγή του σχεδίου πόλης, το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου Λυδάκη, που είχε δεσμευτεί ως χώρος πρασίνου το 1958, κατέστη πλέον ελεύθερο για οποιαδήποτε οικιστική, εμπορική ή επενδυτική αξιοποίηση από πλευράς των συνιδιοκτητών του.

Για τους ίδιους φυσικά τους ιδιώτες συνιδιοκτήτες, που ήταν αντιμέτωποι με μια πολύχρονη "ομηρία", ήταν μια θετική εξέλιξη, και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Για τους Ηρακλειώτες, όμως, δεν παύει να αποτέλεσε μια ακόμα μεγάλη "απώλεια" ελεύθερου χώρου.

Η αλλαγή του σχεδίου πόλης, με τη χρήση πολεοδομικού κέντρου, άνοιξε το δρόμο στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου Λυδάκη να το αξιοποιήσουν εμπορικά, καθιστώντας αδύνατη πλέον τη λειτουργία της λαϊκής. Το μικρό κομμάτι του Ο.Τ. που απέμεινε ως χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου δεν επαρκεί για τη φιλοξενία της λαϊκής, που ούτως ή άλλως μετρά υπερβολικά μακρά παρουσία στον ίδιο χώρο (πάνω από 15 σερί χρόνια) και άρα θα έπρεπε να μετακινηθεί.

Η λαϊκή αγορά παρέμεινε στο οικόπεδο Λυδάκη μέχρι τώρα, κατόπιν συμφωνίας κυρίων μεταξύ Δήμου και ιδιοκτητών, που παρέτειναν την ισχύ του ενοικιαστήριου συμβολαίου για το 2017.

Βάσει αρχικού προγραμματισμού, το ακίνητο ήταν να αποδεσμευτεί μέσα στους προσεχείς μήνες. Φαίνεται όμως ότι οι ιδιοκτήτες έδωσαν και νέα πίστωση χρόνου, συναινώντας καταρχάς στην παραμονή της λαϊκής για το 2018, ώστε και οι ίδιοι να προετοιμάσουν τα δικά τους σχέδια αξιοποίησης του ακινήτου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News