Νερό από το Οροπέδιο γεμίζει τον άδειο Αποσελέμη

Κρήτη
Νερό από το Οροπέδιο γεμίζει τον άδειο Αποσελέμη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απελπιστική η κατάσταση που επικρατούσε σε πολλά φράγματα της Κρήτης.

Να και μια μικρή... "αχτίδα φωτός" μέσα στην όλη απελπιστική κατάσταση που καταγράφεται με τα άδεια φράγματα και τον ορατό εφιάλτη της λειψυδρίας για πολλές περιοχές της Κρήτης.

Από το βράδυ της Τρίτης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ξεκίνησε να κατεβάζει νερό στο άδειο φράγμα Αποσελέμη από το Οροπέδιο Λασιθίου!

Το νερό βεβαίως αυτό, που απλώς θα δώσει μια ανάσα σε ένα φράγμα που έχει "στεγνώσει" πλέον για τα καλά, δε λογίζεται επουδενί ως κανονική λύση για την εξυπηρέτηση του ρόλου του Αποσελέμη, που είναι η ύδρευση των τριών δήμων (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου).

Χώρια βεβαίως το γεγονός του εμπλουτισμού του φράγματος Αποσελέμη (έστω και στο μικρό αυτό βαθμό) συνεπάγεται ότι θα αποστερηθούν τα περιορισμένα πλημμυρικά νερά άλλες περιοχές, είτε στο Οροπέδιο είτε λίγο πιο χαμηλά προς την Κασταμονίτσα και τα γύρω χωριά.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, που επιστρατεύτηκε εκτάκτως λόγω των δύσκολων συνθηκών της ανομβρίας και του "στεγνώματος" του φράγματος Αποσελέμη. Και αυτό γιατί το νερό κατεβαίνει ελεγχόμενα μεν, χύμα δε από τη σήραγγα του Αποσελέμη, χωρίς δηλαδή να υπάρχει αγωγός, ο οποίος προβλέπεται να φτιαχτεί του χρόνου τέτοια εποχή.

Τη στιγμή αυτή κατεβαίνουν περί τα 1.000 κυβικά νερού την ώρα. Ανάλογα τη "συμπεριφορά" και τις αντοχές που θα επιδείξει η σήραγγα στην κάθοδο νερού άνευ αγωγού, η ροή της παρεχόμενης ποσότητας θα αυξηθεί, με το τεχνικό όριο ασφαλείας να έχει οριστεί στην κάθοδο 3.600 κυβικών ανά ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, και μόνο το ότι ξεκίνησε - έστω και με τον ασυνήθιστο αυτό τρόπο - να εμπλουτίζεται το φράγμα Αποσελέμη από τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου αποτελεί μια νότα αισιοδοξίας και ανακούφισης για τα δύσκολα που έρχονται στο μέτωπο της ύδρευσης των τριών δήμων, ιδίως το καλοκαίρι.

Στόχος και κρίσιμο "στοίχημα" για τον ΟΑΚ είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου να μπει μια ποσότητα 3 εκατ. κυβικών νερού στο άδειο αυτή τη στιγμή ταμιευτήρα του Αποσελέμη, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να υδρεύει, έστω και με πολλή φειδώ, το Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο...

Με τη σήραγγα ολοκληρωμένη, έστω και χωρίς να υπάρχει αγωγός, ο οποίος σημειωτέον αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου χειμώνα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης είχε σχεδιάσει εδώ και μήνες να προχωρήσει σε μια κίνηση ασυνήθιστη μεν, αναγκαία δε. Ποια ήταν αυτή; Μα, να προχωρήσει σε ελεγχόμενη παροχή νερού μέσα στο φράγμα Αποσελέμη από τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου.

Απαιτούμενο για να γίνει κάτι τέτοιο ήταν βεβαίως να ολοκληρωθεί η απαιτητική τεχνικά αλλά και χρονικά διαδικασία αποσυναρμολόγησης του θηριώδους μετροπόντικα, μήκους 180 μέτρων και βάρους 1.600 τόνων, που άνοιξε τη σήραγγα που συνδέει το Οροπέδιο με τον Αποσελέμη.

Η διαδικασία αποσυναρμολόγησης του γιγάντιου μετροπόντικα ολοκληρώθηκε ομαλά. Ακολούθησαν κάποιες μετρήσεις και τεχνικές εργασίες προετοιμασίας και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να πάρει "σάρκα και οστά" η μεγάλη κίνηση, με την παροχή νερού από το Οροπέδιο στο φράγμα του Αποσελέμη.

Όπερ και εγένετο! Από προχθές Τρίτη το βράδυ ξεκίνησε η ελεγχόμενη ροή νερού μέσα στον ταμιευτήρα και, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Α.Ε. Μάρκος Πατρελάκης, τα πράγματα μέχρι στιγμής κυλούν απολύτως ομαλά.

«Πράγματι, το βράδυ της Τρίτης (σ.σ. προχθές) ξεκίνησε η ελεγχόμενη παροχή νερού από το Οροπέδιο στον ταμιευτήρα του Αποσελέμη μέσω της σήραγγας και όχι διά μέσω αγωγού που, όπως γνωρίζετε, εκκρεμεί να φτιαχτεί. Σίγουρα δεν είναι η συνηθισμένη διαδικασία, το να κατεβάζουμε νερό χωρίς να υπάρχει αγωγός. Όμως έχουν γίνει μετρήσεις και τεχνικές εκτιμήσεις. Έχει γίνει σχετική υδραυλική μελέτη και ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Ξεκινήσαμε σε πρώτη φάση με μια ροή νερού της τάξης των 1.000 κυβικών την ώρα. Μιλάμε, δηλαδή, για μια ποσότητα 23.000 κυβικών, που κατεβαίνει σε ημερήσια βάση μέσα στο φράγμα. Αυτή είναι η παροχή εκκίνησης. Μελετάμε και θα συνεχίσουμε για λίγο καιρό να μελετάμε τεχνικά τη "συμπεριφορά" της σήραγγας. Θα πάμε, δηλαδή, για λίγο βλέποντας και κάνοντας, γιατί επουδενί δε θέλουμε να διακινδυνεύσουμε το τεχνικό έργο της σήραγγας του Αποσελέμη», ανέφερε ο κ. Πατρελάκης και πρόσθεσε:

«Με βάση την υδραυλική μελέτη και τους επιστημονικούς υπολογισμούς, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα εφόσον κατεβαίνει μια ποσότητα της τάξης των 3.600 κυβικών την ώρα. Είπαμε, ξεκινήσαμε μια ροή 1.000 κυβικών, την οποία στην πορεία θα αυξήσουμε σε ένα βαθμό. Όχι βεβαίως μέχρι το όριο ασφαλείας των 3.600 κυβικών. Άμεση συνάρτηση αποτελεί και το τι νερά υπάρχουν στο Οροπέδιο, τι ποσότητες θα προστεθούν από νέες βροχοπτώσεις, από τα χιόνια που θα λειώσουν κ.τ.λ.

»Στόχος, επιδίωξή μας είναι να μπορέσουμε να κατεβάσουμε μέσα στον ταμιευτήρα του Αποσελέμη γύρω στα 3 εκατ. κυβικά μέχρι τα τέλη Απριλίου. Μακάρι να το επιτύχουμε, διότι θα πάρει μια "ανάσα" το φράγμα, που έχει "στεγνώσει", και θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα για την ύδρευση του Ηρακλείου και των άλλων δήμων που υδρεύονται από τον Αποσελέμη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News