Ξεχείλισε η οργή:Μαζεύουν υπογραφές για τον κόμβο του θανάτου

Κρήτη
Ξεχείλισε η οργή:Μαζεύουν υπογραφές για τον κόμβο του θανάτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα αυτοψία, νέες διαβεβαιώσεις περί άμεσης δημοπράτησης ενός έργου που αναμένουμε εδώ και χρόνια δόθηκαν χθες για τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υποδομών που βρέθηκαν στο τόπο μας.

Η αντιπροσωπία του υπουργείου διαμήνυσε στο δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη, στους αιρετούς του Δήμου και στο Τοπικό Συμβούλιο Αχλάδας πως αυτή τη φορά δε θα υπάρξει καθυστέρηση και πως, με την επιστροφή τους κιόλας πίσω στην Αθήνα, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης των κόμβων, που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχοντας ενταχθεί σε ένα κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Μετά τις νέες διαβεβαιώσεις, στο Δήμο Μαλεβιζίου τηρούν στάση αναμονής. Αναμονή που πάντως μοιάζει να έχει ξεπεράσει τα όριά της για τους απλούς πολίτες, όπως αποδεικνύει η υπό εξέλιξη διαδικασία συλλογής υπογραφών για την υλοποίηση του έργου που θα καταστήσει ασφαλή πλέον την πρόσβαση από το ΒΟΑΚ προς Αγία Πελαγία και αντίστροφα, αλλά και την ίδια τη διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο-καρμανιόλα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης...

Αναλυτικότερα, όπως έγινε γνωστό, με υπηρεσιακά στελέχη και το μελετητή-μηχανικό του υπουργείου Υποδομών, Μιχάλη Βαρδουλάκη, συναντήθηκε χθες για το θέμα των κόμβων της Αγίας Πελαγίας ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε στα γραφεία της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ με τη συμμετοχή του προϊσταμένου Γιώργου Αγαπάκη, της προέδρου της ΜΑΕΔΗΜ Εύης Αποστολάκη, του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Ανδρουλάκη, του προέδρου Γιώργου Πεδιώτη και σύσσωμου του Τοπικού Συμβουλίου της Αχλάδας, εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του σημαντικού αυτού έργου.

Ακολούθησε αυτοψία στους κόμβους Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας, με τη συμμετοχή του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αχλάδας Γιάννη Τσαγκαράκη, της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας Μαρίνας Καρούζου, καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων, όπου οι μελετητές είδαν επιτόπου τα διάφορα θέματα που τους ενδιέφεραν, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα και την επικινδυνότητα των σημείων.

Όπως ανάφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, «συνεχίζουμε την προσπάθεια για την κατασκευή των κόμβων της Αγίας Πελαγίας, και σε μια ακόμα σύσκεψη εκφράσαμε τις αγωνίες και την ανησυχία μας για το σημαντικό αυτό έργο. Πήραμε ξανά τη διαβεβαίωση από τα υπηρεσιακά στελέχη ότι με την επιστροφή τους στην Αθήνα ξεκινάει και η διαδικασία δημοπράτησης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους για τη συνεργασία, και να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και με όλες μας τις δυνάμεις για να δούμε ολοκληρωμένο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, αυτό το υψίστης σημασίας έργο για την Αγία Πελαγία - και όχι μόνο».

Μαζεύουν υπογραφές οι πολίτες

Εν αναμονή της τήρησης των νέων δεσμεύσεων, που δόθηκαν αυτή τη φορά όχι από πολιτικά χείλη αλλά από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια συλλογής υπογραφών για τους θανατηφόρους κόμβους Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας από πλευράς απλών πολιτών.

Πολιτών που βλέπουν τους μήνες, τα χρόνια να περνούν και κανονικοί κόμβοι να μη φτιάχνονται στο άκρως επικίνδυνο αυτό, όσο και πολυσύχναστο - ιδίως τα καλοκαίρια - σημείο του ΒΟΑΚ. Η συλλογή υπογραφών γίνεται διαδικτυακά στη γνωστή πλατφόρμα avaaz.

Μεταξύ άλλων, στην πλατφόρμα για τη συλλογή υπογραφών αναφέρονται τα εξής: «Λόγω των θανατηφόρων τροχαίων που γίνονται καθημερινά στους κόμβους Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας, καλούμε όλο τον κόσμο που επισκέπτεται, παραθερίζει και εργάζεται στη Δημοτική Κοινότητα Αχλάδας Μαλεβιζίου να σταθεί στο πλάι των κατοίκων και των τοπικών φορέων, για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των κόμβων. Η επικινδυνότητα των συγκεκριμένων σημείων καθημερινά αυξάνεται. Ας αποτρέψουμε όλοι μαζί το επόμενο τροχαίο δυστύχημα...».

Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος γύρος αναμονής για τη δημοπράτηση των κόμβων της Αγίας Πελαγίας ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου. Τότε, στη σκιά μάλιστα της πολύνεκρης τραγωδίας με το φονικό δυστύχημα επί του ΒΟΑΚ στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου ενημερώθηκε από το γ.γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε και ανακοίνωσε την οριστική έγκριση της χρηματοδότησης για τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης, στις 21 Δεκεμβρίου υπεγράφη η απόφαση για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη, με παρεμβάσεις προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική χρηματοδότηση συμπεριλαμβάνεται και το κονδύλι των 3,5 εκατ. ευρώ για τους κόμβους Αγίας Πελαγίας και Λυγαριάς, που περιμένουμε εδώ και τόσα χρόνια, και που κατά καιρούς έχουν βγάλει τους κατοίκους και τους φορείς στους... δρόμους!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News