default-image

Σήμερα η απόφαση για τους δέκα με την κοκαΐνη

Κρήτη
Σήμερα η απόφαση για τους δέκα με την κοκαΐνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης για τη διακίνηση κοκαΐνης και καλλιέργεια κάνναβης, η οποία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας το Φεβρουάριο του 2017, στην πόλη του Ηρακλείου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Πέμπτη με την έκδοση της απόφασης από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση είναι συνολικά δέκα άτομα. Οι τέσσερις εξ αυτών, ωστόσο, αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες: Ο λόγος για έναν 60χρονο επιχειρηματία, δύο 39χρονους κι έναν 36χρονο Ιρακινό. Εκτός από τους τέσσερις βασικούς κατηγορούμενους, στο εδώλιο κάθονται ακόμη έξι άτομα.

Οι δύο εξ αυτών βαρύνονται με την κακουργηματική πράξη της άμεσης συνδρομής στη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούνται για πλημμεληματικές πράξεις, όπως είναι η προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδιωτική χρήση, αλλά και η παράνομη οπλοκατοχή.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα μετά από διακοπή μερικών ημερών. Στην τελευταία συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για την επίμαχη υπόθεση, η εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι για την καλλιέργεια κάνναβης - και όχι για τη διακίνηση κοκαΐνης - μόνο οι τρεις πρώτοι εκ των βασικών κατηγορουμένων.

Ο λόγος για τον 60χρονο και τους δύο 39χρονους. Επισημαίνεται ότι οι πράξεις που σχετίζονται με τη διακίνηση κοκαΐνης είχαν στοιχειοθετηθεί από τις απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα όσα ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας της Έδρας, δε γίνεται να λαμβάνονται υπόψη τηλεφωνικές συνομιλίες χωρίς να υπάρχουν άλλα ευρήματα.

Το χρονικό

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι φέρονται να διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης σε διάφορα άτομα, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2016. Η διάθεση της κοκαΐνης γινόταν σε διάφορες περιοχές της πόλης του Ηρακλείου.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, μέσα στο επίμαχο δίμηνο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 30 αγοραπωλησίες κοκαΐνης.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να πουλούσαν την "πραμάτεια" τους στο κέντρο της πόλης, στις Πατέλες, στη Χερσόνησο και αλλού.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι ότι κάποια από τα "νταραβέρια" φέρονται να είχαν γίνει μέσα σε νυχτερινά καταστήματα της πόλης του Ηρακλείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις Αρχές, οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι, εκτός από τη διακίνηση κοκαΐνης, εμπλέκονται και στην καλλιέργεια ινδικής κάνναβης.

Ειδικότερα, μετά από έφοδο που έγινε σε σπίτι στο Ηράκλειο, το Φεβρουάριο του 2017, η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε συνολικά 37 δενδρύλλια κάνναβης.

Η καλλιέργεια φέρεται να γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εργαστηρίου υδροπονικής κάνναβης. Τα 29 από τα δενδρύλλια κάνναβης έφταναν σε ύψος τα 80 εκατοστά, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ ήταν ύψους λίγων εκατοστών.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε οργανωθεί από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου.

Ωστόσο, στην επιχείρηση συμμετείχαν και αστυνομικοί της Ομάδας Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, αλλά και της ΟΠΚΕ Ηρακλείου.

Οι απολογίες: Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, εξάλλου, απολογήθηκαν και οι κατηγορούμενοι. Μεταξύ άλλων, αρνήθηκαν ότι οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αφορούσαν στη διακίνηση κοκαΐνης, παρά σε νόμιμες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας εκ των δύο 39χρονων που είναι κατηγορούμενοι κατέθεσε ενώπιον της Έδρας ότι το άτομο που καλλιεργούσε τα δενδρύλλια κάνναβης, που είχε εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτι στο Ηράκλειο, ήταν ο ίδιος και κανείς άλλος εκ των συγκατηγορούμενών του.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News