default-image

24ώρη απεργία για τις σχολικές καθαρίστριες

Κρήτη
24ώρη απεργία για τις σχολικές καθαρίστριες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε 24ώρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν οι σχολικές καθαρίστριες την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν «9000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι επί δεκαετία στην καθαριότητα των σχολείων ζουν στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που έχει γίνει πλέον ρουτίνα για αυτούς και τις οικογένειες τους».

Δείτε την ανακοίνωση:

Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες το κράτος τους βαπτίζει εργολάβους κατ' αποκοπή και χωρίς δικαιώματα. Δεν λαμβάνουν, δώρα ,επιδόματα και άδεια.   Η αμοιβή είναι πολύ κατώτερη από έναν χαμηλόμισθο εργάτη ,και καλύπτει μικρό μόνο μέρος της παρεχόμενης εργασίας .  

 Αμείβονται με ελάχιστα ευρώ για κάθε αίθουσα διδασκαλίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται γραφεία, τουαλέτες και αυλές. Αυτά είναι υποχρέωση τους να τα καθαρίζουν αλλά χωρίς αμοιβή .Έτσι σε πολλές περιπτώσεις  ο μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ , ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίνουν  κάθε ημέρα το σχολείο καθαρό .  

Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στον κλάδο είναι άτομα από ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, προστατευόμενα μέλη με ειδικές ανάγκες κ.λ.π.),αφού οι προσλήψεις γίνονται με κοινωνικά κριτήρια .Και όμως , η μισθοδοσία  καθυστερεί αδικαιολόγητα πολλές φορές για αρκετούς  μήνες , με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση.   

Εργάζονται σε επισφαλή καθεστώς, βιώνοντας συχνά εκβιασμούς όταν αρνούνται να κάνουν πράγματα που είναι εκτός των καθηκόντων τους και που ίσως βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο, αλλά και  όταν διεκδικούν σεβασμό και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

 Και παρολ΄ αυτά έχουν σταθεί πολλές φορές στο ύψος των περιστάσεων βάζοντας στην άκρη το συμφέρον τους και έχουν δουλέψει εθελοντικά προκειμένου να μην κινδυνεύσει η υγεία των παιδιών.  

 Αρκετές Σχολικές Επιτροπές και Δημοτικές Αρχές ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να χορηγήσουν των εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Το πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας στα σχολεία μας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μας αφορά όλους: κράτος, γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς, τοπική αυτοδιοίκηση.

Ζητάμε από όλους τους τοπικούς φορείς και πολιτικούς εκπροσώπους να μας στηρίξουν στον δίκαιο αυτό αγώνα μας για μόνιμη και σταθερή εργασία .

Ζητάμε να απαλλαγούμε επιτέλους από αυτό το καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας.

Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από αυτά που δικαιούμαστε και που ήδη άλλοι συνάδελφοι  απολαμβάνουν παρέχοντας στον ίδιο χώρο τις ίδιες υπηρεσίες.

• Συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα ΒΑΕ.

• Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγιεινής & Ασφάλειας - Χορήγηση των εκ του νόμου προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ.

• Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

• Ασφάλεια και ΟΧΙ Επισφάλεια στην εργασία - Καμία μείωση αιθουσών, Καμία απόλυση εργαζόμενης από Δημάρχους και Σχολικές Επιτροπές.

Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

"Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει την Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση  σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018  που εξήγγειλε η ΟΙΥΕ, στην  καθαριότητα  των Δημόσιων Σχολείων.

Οι εργαζόμενοι  στην Καθαριότητα των Δημοσίων Σχολείων  εργάζονται καθημερινά  σε δύσκολες συνθήκες, ώστε τα σχολειά να  είναι καθαρά, καλύπτοντας  πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το κράτος τους « βαπτίζει » ως εργολάβους κατ΄ αποκοπεί   χωρίς  δικαιώματα, όπου οι αμοιβές δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ ασχέτως ωραρίου ώστε να παραδίδουν καθημερινά τα σχολεία καθαρά.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να ενσκήψει σε αυτή την εργασιακή ομηρία και να επαναφέρει στις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μόνιμη και σταθερή εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου

Αξιοπρεπείς αμοιβές

Τήρηση κανόνων υγιεινής

Επαναφορά του κλάδου στα ΒΑΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News