Πανευρωπαϊκά πρώτη η Κρήτη: 87 σχολεία έγιναν… «πράσινα»

Κρήτη
Πανευρωπαϊκά πρώτη η Κρήτη: 87 σχολεία έγιναν… «πράσινα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι ένα και δύο, αλλά 87 σχολεία εντάχθηκαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας «Euronet 50/50max» με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια», με την Κρήτη να πρωτοπορεί πανευρωπαϊκά!

Στόχος είναι το πρόγραμμα να υλοποιηθεί σε όλα τα σχολεία του νησιού και για τον λόγο αυτό, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης, παρέλαβε από τον περιφερειάρχη τον «ψηφιακό φάκελο» του προγράμματος που θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα σε όλα τα δημοτικά και γυμνάσια του νησιού με στόχο να επεκταθεί η συμμετοχή των μαθητών στα Λύκεια ακόμα και στα νηπιαγωγεία.

Στα δημοτικά και γυμνάσια του νησιού που συμμετείχαν στο πρόγραμμα οι μαθητές τους κατάφεραν με την καθοδήγηση της Περιφέρειας Κρήτης και των εκπαιδευτικών να εξοικονομήσουν ενέργεια της τάξης του 16,2% όταν ο στόχος του ίδιου του προγράμματος ήταν το 8%.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε: «Ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα από την Περιφέρεια μας το «Euronet 50/50 max» που αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Εμείς συνεργαστήκαμε με 87 σχολεία σε όλη την Κρήτη και είδαμε ότι μέσα από την διαδικασία είχαμε μία εξοικονόμηση ενέργειας 16% όταν ο στόχος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ μικρότερος (12%). Σήμερα παραδίδομε στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης τον κ. Τερζάκη όλο τον ενημερωτικό φάκελο και θέλουμε σε όλα τα σχολεία της Κρήτης να πάει αυτή η συνεργασία για την εξοικονόμηση ενέργειας».

Σύμφωνα με τους υπεύθυνος του προγράμματος, από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, το ζητούμενο δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά έχουν μία μεγάλη εξοικονόμηση που μπορεί να ανέλθει και στο 20% στο σχολείο, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας από το σχολείο να μεταφερθεί και στο σπίτι. 'Αρα υπάρχει ένα περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» πάρα πολύ σημαντικό για το νησί που ξεκινάει από τα παιδιά.

«Στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που υλοποιήθηκε, αξιολογήθηκε και κατέκτησε την πρώτη θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η λογική του είναι ότι περιλαμβάνει απλές οδηγίες που μπορεί κανείς στην καθημερινή του πρακτική να εφαρμόσει», ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης, εξηγώντας για παράδειγμα μία απλούστατη οδηγία που δόθηκε στα παιδιά. «Αυτή ήταν, ότι, όταν φεύγουν από το ένα δωμάτιο να κλείνουν το φως, τόσο απλές ήταν οι οδηγίες και οι προσεγγίσεις μέσω των οποίων έγινε μια τόσο μεγάλη εξοικονόμηση και σε επίπεδο έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και σε επίπεδο οικονομικό που αποτυπώθηκε αυτό σε κιλοβατώρες που εξοικονομήθηκαν. Σε επόμενη φάση θα εξετάσουμε αν το πρόγραμμα επεκταθεί και στην προσχολική ηλικία περιλαμβάνοντας και τα νηπιαγωγεία… Τελικός στόχος να διευρύνουμε και στα 1040 σχολεία του νησιού το πρόγραμμα», είπε.

Σε απόλυτη τιμή, όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο Euronet 50/50 max στην Κρήτη, εξοικονόμησαν 116.954 KWh ενέργειας, αποτρέποντας έτσι την έκλυση 53,81 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News