Κρήτη

Το κλειδί που οδήγησε στα 19 κιλά χασίς σε πατάρι καφετέριας

Ένα μικρό "σεισμό" στην κοινωνία της Κρήτης αλλά και στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκαλέσει η σύλληψη ενός 47χρονου άνδρα, ο οποίος είναι σύζυγος γυναίκας αστυνομικού (εν ενεργεία), καθώς και ενός ακόμη ατόμου, γνωστού στις Aρχές από παλιά ποινική υπόθεση, για τα 19 κιλά χασίς που βρέθηκαν σε διάφορες μορφές στο πατάρι παλιάς καφετέριας στο Τυμπάκι.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε "σεισμό" αφενός για τη μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και αφετέρου για την ιδιότητα της συζύγου του ενός εκ των συλληφθέντων, ο οποίος κατά πληροφορίες αρνείται τις κατηγορίες, με το δεύτερο να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος.

Ωστόσο οι μαρτυρίες των αστυνομικών, κατά τις ίδιες πηγές, είναι άκρως περιγραφικές για την υπόθεση, αναφέροντας ότι, ανοίγοντας την πόρτα του καταστήματος και εισερχόμενοι στο παλιό μαγαζί, τους "πήρε" τη μύτη η οσμή από το χασίς που βρέθηκε στο πατάρι. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και τα σύνεργα κατεργασίας (ηλεκτρικός αναδευτήρας, κόσκινα, αυτοσχέδιο καλούπι και λοιπά υποβοηθητικά εργαλεία και σκεύη κ.λπ.) και τα λοιπά συναφή (ζυγαριά). Μάλιστα, στην επίσημη ανακοίνωσή της ΕΛ.ΑΣ. γίνεται λόγος για κατάσχεση εργαστηρίου κάνναβης, εικόνες από το οποίο δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνοδευόμενες από σχετικό βίντεο με τα ευρήματα.

Οι δύο άνδρες, που έχουν την ίδια ηλικία, οδηγήθηκαν χθες νωρίς το μεσημέρι στον εισαγγελέα Ηρακλείου, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής και πώλησης από κοινού και κατ' επάγγελμα ναρκωτικών με προσδοκώμενο όφελος άνω των 75.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι, κατ' εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ., το προσδοκώμενο όφελος θα έφτανε τις 100.000 ευρώ υπολογίζοντας χονδρικά ότι στις κατασχεμένες ποσότητες βρέθηκαν και πολλές ξένες ουσίες από τις προσμείξεις και την επεξεργασία, οπότε τα καθαρά γραμμάρια χασίς ήταν 4.000 (δηλαδή 4 κιλά). Πολλαπλασιάζοντας με 25ευρώ ως τιμή πώλησης για κάθε γραμμάριο, προκύπτει το σύνολο των 100.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αμέσως μετά τον εισαγγελέα στον ανακριτή για να απολογηθούν, όμως ζήτησαν και τελικά έλαβαν προθεσμία για την απολογία τους ως τις 9:30 μεθαύριο Παρασκευή το πρωί.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΑ 19 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ

Το κλειδί του παλιού καφενείου μέσα στο Ι.Χ.

Η σύλληψη των δύο ατόμων έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην τοπική κοινωνία της Μεσαράς, που αποτελεί το μοναδικό θέμα συζήτησης λόγω της εμπλοκής του συζύγου της αστυνομικού, αλλά και του δεύτερου συλληφθέντος από παλιά υπόθεση εκβίασης, για την οποία όμως έχει αθωωθεί. Όπως προαναφέρθηκε, ο σύζυγος της αστυνομικού φέρεται κατά πληροφορίες να μην έχει παραδεχτεί στις αστυνομικές Αρχές την εμπλοκή του, ενώ ο άλλος συλληφθείς φαίνεται να αναγνωρίζει μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν προανακριτικές πληροφορίες που θα επιβεβαιωθούν ή όχι από τις απολογίες τους κατά την κύρια ανάκριση.

Το οίκημα που βρέθηκε το χασίς δεν ανήκει ως προς την ιδιοκτησία σε κανέναν από τους δύο συλληφθέντες. Ο σύζυγος της αστυνομικού το είχε ζητήσει - και του είχε παραχωρηθεί - για βοηθητικό χώρο, όμως σε εκείνο που δίνεται μεγάλη σημασία είναι ότι το κλειδί του χώρου βρέθηκε στο αυτοκίνητο του άλλου συλληφθέντος.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας για την αποκάλυψη του αποθηκευτικού χώρου, που λειτουργούσε από τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. και ως εργαστήριο κατεργασίας κάνναβης, ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες προχθές Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, αφού είχε προηγηθεί η έρευνα και η σύλληψη των δύο ατόμων.

Το οίκημα της παλιάς καφετέριας βρίσκεται σε περιοχή του Τυμπακίου, όπου υπάρχουν και άλλες καφετέριες. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν στο πατάρι της παλιάς καφετέριας, που δε λειτουργούσε πλέον, όμως φαίνεται να χρησιμοποιούσαν οι δύο συλληφθέντες. Το ακίνητο της παλιάς καφετέριας, κατά πληροφορίες, ανήκει σε δύο αδέλφια στο Τυμπάκι, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.

Όπως έγινε γνωστό, το Νοέμβριο του 2017 ο σύζυγος της αστυνομικού ζήτησε από τους ιδιοκτήτες το χώρο, τον οποίο και του παραχώρησαν με το λόγω τιμής, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει ως βοηθητικό χώρο για όσο καιρό θα έκανε ανακαίνιση σε δική του καφετέρια, που βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων, και η οποία, σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, έχει οπτική επαφή με το χώρο. Μάλιστα, μεταξύ των χρηστών του χώρου και των ιδιοκτητών δεν επήλθε νεότερη συμφωνία - που επιχειρήθηκε την Πρωτοχρονιά - για τη συνέχιση της χρήσης.

Από τα θερμοκήπια... στο πατάρι του καφενείου!

Πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία είχε κάποιες πληροφορίες ότι στο παλιό καφενείο του Τυμπακίου λάμβαναν χώρα κάποιες έκνομες δραστηριότητες σχετιζόμενες με ναρκωτικά. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, σύμφωνα με μαρτυρία του αστυνομικού, τέθηκε υπό παρακολούθηση το παλιό κατάστημα με τις σκονισμένες τζαμαρίες, όπου διαπιστώθηκε ότι τα δύο άτομα της υπόθεσης εισήλθαν και εξήλθαν από αυτό. Εν συνεχεία, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και ακολούθησαν διαδρομή προς το Καμηλάρι, όπου υπήρχε θερμοκήπιο του γεωπόνου - είχαν και "συμμισακή" περιουσία - καθώς οι δύο συλληφθέντες κατά πληροφορίες φαίνεται να είναι και φίλοι.

Το "κλειδί" της υπόθεσης

Σε όλη αυτή τη διάρκεια οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, ενώ ταυτόχρονα συνέλεξαν και πληροφορίες από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου για την ταυτότητα των χρηστών και τη σχέση τους με το ακίνητο. Οι δύο υπό παρακολούθηση άνδρες επέστρεψαν στη συνέχεια στο χώρο της παλιάς καφετέριας στο Τυμπάκι και τότε οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έρευνα. Μάλιστα, μέσα στο αυτοκίνητο, που ανήκε όχι στο σύζυγο της αστυνομικού αλλά στο δεύτερο συλληφθέντα, εντόπισαν και το κλειδί που άνοιγε την πόρτα του καταστήματος, το οποίο, κατά πληροφορίες που έχουν συμπεριληφθεί στην υπόθεση, περιγράφεται με σκονισμένες τζαμαρίες, σκουπίδια στο πάτωμα, άπλυτα ποτήρια στο νεροχύτη και άδεια τα ψυγεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχε πάψει εδώ και καιρό να έχει χρήση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, όταν οι αστυνομικοί εισήλθαν στο παλιό κατάστημα, με το που μπήκαν μέσα τους "έπνιξε" η μυρωδιά του χασίς, το οποίο εντόπισαν στο πατάρι του καταστήματος σε μορφή σκόνης και σοκολάτας και σε αναλογία της ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης 10 προς 1. Οι αστυνομικοί, εξάλλου, υπολόγισαν ότι τα 19 κιλά ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν θα επέφεραν προσδοκώμενο όφελος της τάξης των 100.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι στην τελική ποσότητα τα 4 κιλά αποτελούν το καθαρό χασίς που θα πωλούνταν 25 ευρώ το γραμμάριο, συνεπώς 100.000 ευρώ!

Φωτογραφίες δικαστηρίων: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια