default-image

Μάστιγα & στη Κρήτη: «Βαπτίζουν» ελληνικά τα ρουμάνικα αρνιά

Κρήτη
Μάστιγα & στη Κρήτη: «Βαπτίζουν» ελληνικά τα ρουμάνικα αρνιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δρόμο της Δικαιοσύνης έχει πάρει η υπόθεση ελληνοποίησης άνω των 10.000 αρνιών προέλευσης Ρουμανίας, από εταιρεία στη βόρεια Ελλάδα, που εντοπίστηκε μετά από ελέγχους τους οποίους διενήργησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ανακοίνωσε προσωπικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους, που έγιναν σε σφαγείο της βόρειας Ελλάδας, φαίνεται ότι τα σφαγεία αυτά δεν πέρασαν καθόλου από το σύστημα «Άρτεμις» (το επίσημο σύστημα που καταγράφονται τα σφάγια), είτε ότι πουλήθηκαν σαν ελληνικά, κάτι το οποίο αποτελεί μάστιγα σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς να φαίνεται η Κρήτη ότι βρίσκεται εκτός «παιχνιδιού».

Έτσι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε στον εισαγγελέα την έκθεση ελέγχου που υπέβαλε ο ΕΛΓΟ "Δήμητρα", από την οποία «προκύπτει σαφής περίπτωση ελληνοποίησης σφαγίων αμνών Ρουμανίας και προκύπτουν σφαγές αμνών που δε δηλώθηκαν στο σύστημα "Άρτεμις"».

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου έλαβαν εντολή να συνεχίσουν εντατικά τόσο τους ελέγχους, όσο και την παρακολούθηση των υποθέσεων στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις παρανομιών στη διακίνηση προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης.

Σκληρή γλώσσα

Για την υπόθεση αυτή, αλλά και γενικότερα για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, μίλησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα όχι μόνο για τις ευθύνες της Πολιτείας, αλλά κυρίως για τις ευθύνες των ίδιων των καταναλωτών.

«Για πάρα πολλά χρόνια αδιαφορούσαμε για το τρόφιμο. Και κυρίως στο χώρο του κρέατος και των τυροκομικών και των λαχανικών ήταν... "ντόπιας", "δικιάς μας" παραγωγής, αλλά... εισαγόμενα. Αυτό το πράγμα σήμερα συνεχίζεται. Και δεν μπορώ να καταλάβω με τι θάρρος και θράσος κάποιοι προσπαθούν να φέρουν πράγματα τη στιγμή που μπορούν να τα πάρουν από 'δω, για να μείνουν τα χρήματα, να κάνουν κύκλους στην ελληνική οικονομία και να ξαναμπούν στα μαγαζιά τους»...

Τι γίνεται όμως με τους ελέγχους στην αγορά; Ο Αλέκος Στεφανάκης λέει ότι «σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες, οι οποίες δυστυχώς είναι υποστελεχωμένες ή πιθανά παρεμποδίζονται στη δουλειά τους. Αυτές οι υπηρεσίες έπρεπε να παρακολουθούν το τι κυκλοφορεί στη χώρα, γιατί ο ρόλος τους είναι καθαρά αναπτυξιακός και όχι ελεγκτικός».

Στο σημείο αυτό, ο γνωστός κτηνίατρος τονίζει την ανάγκη σήμανσης των δικών μας προϊόντων. «Γιατί ξέρετε, όταν ένα αρνί είναι ρουμανικό ή οποιασδήποτε άλλης χώρας και πουλιέται ως ελληνικό, ασφαλώς προσβάλλει το ελληνικό. Ασφαλώς δεν αφήνει το δικό μας σύστημα να εκσυγχρονιστεί. Να προσαρμοστεί στα καινούργια δεδομένα. Για μένα, λοιπόν, έπρεπε σε κάθε περίπτωση αυτή που ελληνοποιούν ή κρητικοποιούν να στιγματίζονται. Ή επίσης όποιοι φτιάχνουν ΠΟΠ προϊόντα με ξένα υλικά θα πρέπει να ανακοινώνονται χωρίς την τήρηση των προσωπικών δεδομένων, μπας και μπούμε σε μια σειρά σαν κοινωνία, να ξαναγαπήσουμε τον τόπο μας. Το μεγαλύτερο θέμα όμως είναι ο ίδιος ο καταναλωτής να αρχίσει να ρωτά από πού είναι τι. Και να αρχίσει να μπαίνει η κριτική σκέψη για το τι τελικά μας πουλάνε»...

Προσοχή στις σφραγίδες

«Έχουμε και στην Κρήτη τέτοια κρούσματα. Δε νομίζω ότι είναι του μεγέθους της υπόλοιπης Ελλάδας, βέβαια», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος.

«Αυτά μπορεί να τα ελέγξει και να τα εντοπίσει μόνο ο ελεγκτικός μηχανισμός. Και την ίδια ώρα, ο καταναλωτής το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εμπιστευτεί το δικό του κρεοπώλη», σύμφωνα με τον ίδιο. «Και να προσέχει τις ταμπέλες και τις σφραγίδες στο κρέας που αγοράζει. Και το πιο σημαντικό είναι να πούμε ότι όλες οι ελληνοποιήσεις γίνονται σε κεντρικό επίπεδο. Δε γίνονται από τον κρεοπώλη. Ας ελέγξουν, λοιπόν, αυτούς που πρέπει. Ας ελέγξουν αυτούς που κάνουν τις εισαγωγές».

Στο σημείο αυτό, ο Μιχάλης Βερτούδος λέει ότι έρχονται και στην Κρήτη αμνοερίφια Ρουμανίας, Βουλγαρίας και άλλων χωρών, ευρωπαϊκών και μη. Μιλάμε πάντα για σφάγια ζώα τα οποία έρχονται νόμιμα. Πώς διατίθενται όμως στη συνέχεια;

«Είναι άλλο να διακινούνται ως εισαγόμενα με τη σωστή σήμανση και άλλο να διακινούνται σαν ελληνικά. Εκεί είναι ένα κομμάτι που θέλει δουλειά για να φτιαχτεί. Έλεγχοι γίνονται. Γίνονται και μηνύσεις. Αλλά αυτά τα φαινόμενα στην Κρήτη είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου είπε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί με το μάτι να γνωρίσει ένα ελληνοποιημένο κρέας.

«Θα το "γνωρίσει" όμως τρώγοντάς το. Γιατί δε θα έχει καμία σχέση με τη νοστιμιά του ντόπιου κρέατος», λέει κατηγορηματικά.  

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News