Σκουλάκης: Ικανοποίηση για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου

Κρήτη
Σκουλάκης: Ικανοποίηση για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου του Δήμου Χανίων ο κ. Σκουλάκης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις.

¨Ως πρώην υπουργός Υγείας και πρώην Δήμαρχος Χανίων που χειρίστηκα μαζί με αρκετούς συνεργάτες μου το δύσκολο εγχείρημα ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Χανίων, αλλά και την κατεδάφιση του παλαιού Νοσοκομείου και ανέγερση εξ υπαρχής του νέου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον ίδιο χώρο, θέλω να εκφράσω την χαρά μου και την ικανοποίηση μου για την έναρξη λειτουργείας του Κέντρου μετά από τα σημερινά εγκαίνια του¨.

Οι καθοριστικοί σταθμοί από το 1988 μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

1988: Με απόφαση του Υπουργού Υγείας έγινε διακοπή της εκπονούμενης μελέτης «επέκτασης- ανακατασκευής - απαλλοτριώσεων στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου» και αναζήτηση άλλης λύσης μετά από γνωμοδότηση της ΔΕΠΑΝΟΜ.

Μάρτης του 1989, έγκριση σκοπιμότητας ανέγερσης Νέου Νοσοκομείου (400κλινών) σε έκταση (88) στρεμμάτων στην περιοχή του ¨Πρεβεντορίου¨. Άμεση έναρξη εδαφολογικών ερευνών στο συγκεκριμένο χώρο

1989 - 1993: Αλλαγή Κυβέρνησης παραχώρηση έκτασης 180 στρεμμάτων στις Μουρνιές από τον ΟΔΕΠ (Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας) στο Υπουργείο Υγείας για ανέγερση Νοσοκομείου.

Σεπτέμβρης 1993 Κυβερνητική αλλαγή και σε λίγους μήνες ένταξη του έργου ανέγερσης Νέου Νοσοκομείου Χανίων στο Β΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης με το ποσό των 21,8 δισ. Δραχμές και θεμελίωση του έργου τον Οκτώβριο του 1994.

1994 - 2000: ολοκλήρωση του Νέου Νοσοκομείου και μετεγκατάσταση των υπηρεσιών από το παλιό στο Νέο Νοσοκομείο το 2001. Σημαντικό στοιχείο: Τελικό κόστος του έργου 17,8 δισ., δηλαδή 3 δισ. κάτω του προϋπολογισμού (21,8ΔΙΣ)

Το Τ.Ε.Ε/Δυτικής Κρήτης (7.3.2002) απαντώντας σε ερώτημα του Δήμου Χανίων για διερεύνηση της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησης του Κτιριακού συγκροτήματος του παλιού Νοσοκομείου σημειώνει σαν τελικό συμπέρασμα συνιστούμε την κατεδάφιση του κτιριακού συγκροτήματος.

Το 2005 ο τότε  Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας (Λ. Θωμάκος) απαντά εγγράφως στον προϊστάμενο του, Υπουργό Υγείας κ. Κακλαμάνη Νικήτα ότι το συνολικό κόστος του έργου ανάπλασης των εγκαταστάσεων υπολογίζεται στα 25.900 εκ. Ευρώ. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τον Δήμο Χανίων πράγμα  το οποίο οδήγησε τον πρώην δήμαρχο κ. Βιρβιδάκη Κυριάκο να αντιληφθεί ότι πιστώσεις αυτού του μεγέθους δεν υπάρχουν ούτε από το Υπουργείο Υγείας ούτε από τον ιδιοκτήτη της έκτασης, το Δήμο Χανίων.

2010 Προεκλογική Δέσμευση της Δημοτικής Παράταξης ¨Χανιά ο Δήμος μας αλλάζει¨ ότι εφ΄ όσον οι εκλογές κερδηθούν θα προχωρήσουμε στην κατεδάφιση του κτιρίου και ανέγερση μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα δημοτική αρχή  άρχισε ένας αγώνας δρόμου σέ επίπεδο Δήμου Χανίων Περιφέρειας Κρήτης, Αντιπεριφέρειας, Διαχειριστικής Αρχής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας.

Σύνολο εγκρίσεων και αποφάσεων μέχρι την έναρξη των εργασιών ό απίστευτος αριθμός (48) προς δόξα της γραφειοκρατίας στην πατρίδα μας.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις είναι οι παρακάτω:

1. 25-5-2011 απόφαση του Δ.Σ Χανίων, για κατεδάφιση και κατασκευή Κ.

2. 28-11-2011 απόφαση του Υπουργού Υγείας για υλοποίηση του έργου.

3. 1-3-2012  ΚΥΑ (Υγείας-Διοικητικής Μεταρρύθμισης-Οικονομικών) με την οποία συστήθηκαν (30) θέσεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες λειτουργείας του κέντρου (12 θέσεις γιατρών και 18 θέσεις μη ιατρικό προσωπικό).

4. 2-10-2012 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με (3) υποέργα. α) Κατεδάφιση με προϋπολογισμό 1.600 εκ. ευρώ β) Κατασκευή Κ.Υ Αστικού Τύπου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με προϋπολογισμό 2.589 εκ. ευρώ γ) Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού με προϋπολογισμό 388 χιλ. ευρώ. Εν τέλη τα πρώτα (2) υποέργα ολοκληρώθηκαν σχετικά γρήγορα (παράδοση του κτιρίου 6-11-2015) σε αντίθεση με τον εξοπλισμό που καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια.

Σήμερα ξεκινά την λειτουργία του το Κ.Υ με την ενσωμάτωση (2) δύο ΤΟΜΥ σ' αυτό και ελπίζομε σταδιακά να βελτιώνεται η λειτουργία του με μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό όπως προβλέπεται στη Κ.Υ.Α της 1-3-2012 με την υπογραφή (3) τριών υπουργών (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών).

Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου σ' όλα τα πολιτικά πρόσωπα (ασφαλώς και τα σημερινά) και σ' όλους όσους συνέβαλαν στο να έχομε μια ευτυχή κατάληξη για τον τόπο μας. Ιδιαίτερα ευχαριστήρια στον περιφερειάρχη διότι η συμβολή του ήταν καθοριστική στην ολοκλήρωση της προσπάθειας για το Κ.Υ.

Χωρίς καμμιά χρονοτριβή ζητώ να γίνει τροποποίηση της σύμβασης του Δήμου Χανίων με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και να προστεθεί ο διορισμός από τον Διοικητή της οικίας υγειονομικής περιφέρειας της τριμελούς διοικούσας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει ένας δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χανιών, (παρ.1 άρθρο 26 του Ν.4025/2011).

Νομίζω ότι είναι και θέμα ηθικής τάξεως για το Δήμο μας.

Πρέπει όλοι μας να στηρίξομε αυτή την πρωτοβάθμια μονάδα υγείας, Προσωπικά δηλώνω ότι θα παρακολουθώ την λειτουργία του κέντρου από κοντά, θα το στηρίζω με όποιο τρόπο μπορώ.

Μανώλης Σκουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News