default-image

Η Γερμανία δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο για την Κρήτη

Κρήτη
Η Γερμανία δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο ως θεαματική μπορεί να χαρακτηριστεί η δυναμική της Κρήτης όσον αφορά στις μέχρι τώρα κρατήσεις Γερμανών τουριστών για το νησί, με βάση τα στοιχεία της πιο σημαντικής τουριστικής πλατφόρμας της Γερμανίας.

Μάλιστα το νησί μας δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια καθιερωμένη τουριστική υπερδύναμη στην Ευρώπη, με την ευχή αυτό να αποτυπωθεί το 2018 και στα τουριστικά έσοδα, καθώς το τελευταίο είναι ζητούμενο ουσίας.

Άλλωστε, ποτέ η μεγάλη δυναμική των αριθμητικών αφίξεων δεν είχε και τα ανάλογα αποτελέσματα στα έσοδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο τουρισμός παύει να είναι και ο βασικός πυλώνας στήριξης της ελληνικής οικονομίας - το αντίθετο μάλιστα - που όμως κινείται πάνω σε εύθραυστες ισορροπίες.

Το 17% των γερμανικών τουριστικών προκρατήσεων, με βάση τους αριθμούς, αφορά στην Κρήτη - αριθμοί που ήδη την κατατάσσουν στη δεύτερη θέση των 10 πιο περιζήτητων νησιωτικών προορισμών για τους Γερμανούς τουρίστες. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική πλατφόρμα σύγκρισης τουριστικών τιμών, την Check 24, και αποτυπώνουν την πρωτόγνωρη δυναμική που έχει το νησί μας μια "ανάσα" από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Μάλιστα, όπως δηλώνουν φορείς του τουρισμού, αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, ίσως η Κρήτη να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τη ζήτηση που έχει η Μαγιόρκα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια δεκάδα βρίσκονται ακόμα: στην 5η θέση η Ρόδος με μερίδιο 7%, στην 6η θέση η Κως με μερίδιο 6,2% και στην 8η θέση η Κέρκυρα μαζί με τους Παξούς με μερίδιο 2,8%.

Μάλιστα, αν αναλύσουμε με μεγαλύτερη προσοχή τους αριθμούς, τότε η Ελλάδα αναμένεται το 2018 να λάβει τη μερίδα του λέοντος από τη γερμανική αγορά, που αποτελεί και το βασικό πυλώνα στήριξης της κρητικής - και όχι μόνο - τουριστικής βιομηχανίας.

Βέβαια οι αριθμοί αυτοί δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό, μιας και αυτό που καταγράφεται είναι ότι τα τουρκικά παράλια επανακάμπτουν και μάλιστα με εξευτελιστικές τιμές στα τουριστικά πακέτα. Η μεγαλύτερη άνοδος τιμών σε ελληνικό νησί παρατηρείται στην Κέρκυρα και τους Παξούς και διαμορφώνεται στο +18,4% σε σχέση με πέρυσι.

Δημοφιλέστερο νησί για τους Γερμανούς είναι η Μαγιόρκα με μερίδιο 32,3% στο σύνολο των κρατήσεων για νησιωτικούς προορισμούς, η οποία όμως είναι 6% πιο ακριβή σε σχέση με πέρυσι.

Οι σημαντικές αγορές

Με βάση τα δεδομένα από το 2017, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ είναι οι πέντε πιο βασικές αγορές στήριξης του ελληνικού τουρισμού, με το νησί μας όμως να λαμβάνει ένα πολύ μικρό ποσοστό από τις αμερικάνικές αφίξεις στην Ελλάδα, μια και οι τουρίστες από τις ΗΠΑ "ψηφίζουν" σταθερά Αθήνα, Μύκονο και Σαντορίνη.

Ωστόσο από τις πέντε παραπάνω βασικές αγορές το μεγαλύτερο μερίδιο των Γερμανών, των Άγγλων αλλά και των Γάλλων συγκεντρώνεται στη Μεγαλόνησο, ενώ και οι σκανδιναβικές χώρες μαζί με την Αυστρία θέλουν ως πιο αγαπημένο προορισμό και για το 2018 την Κρήτη.

Εξάλλου, και τα στοιχεία από το υπουργείο Τουρισμού θέλουν την Κρήτη διαχρονικά να χαρακτηρίζεται ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στη χώρα μας και μάλιστα με αφίξεις από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης, αλλά και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η δύναμη των αριθμών ανά χώρα

* Γερμανία: Βρίσκεται στο τοπ 3 σε εννέα από τις 13 ελληνικές περιφέρειες, βάσει του αριθμού των επισκέψεων, και σε 11 περιφέρειες βάσει του αριθμού των διανυκτερεύσεων και των εισπράξεων. Επίσης, η γερμανική αγορά έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (624 ευρώ, έναντι 449 ευρώ), λόγω της μεγαλύτερης παραμονής (9,7 διανυκτερεύσεις έναντι 6,7 στο σύνολο). Οι τρεις δημοφιλέστερες περιφέρειες για τους Γερμανούς είναι η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο.

* Βρετανία: Η βρετανική αγορά έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (606 ευρώ έναντι 449 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (73 ευρώ έναντι 67 ευρώ), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής είναι 8,3 διανυκτερεύσεις. Οι τρεις δημοφιλέστερες περιφέρειες για τους Βρετανούς είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

* Γαλλία: Η γαλλική αγορά, αν και είναι η τρίτη σημαντικότερη από πλευράς εισπράξεων, μόλις σε δύο περιφέρειες (Κρήτη και Στερεά Ελλάδα) περιλαμβάνεται στο τοπ 3, βάσει του αριθμού των επισκέψεων και των διανυκτερεύσεων. Η γαλλική αγορά έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (560 ευρώ έναντι 449 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (77 ευρώ έναντι 67 ευρώ) και μέση διάρκεια παραμονής (7,3 διανυκτερεύσεις έναντι 6,7). Οι τρεις δημοφιλέστερες περιφέρειες για τους Γάλλους είναι η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και η Αττική.

* Ιταλία: Η τέταρτη σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά είναι η ιταλική, αλλά έχει χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (447 ευρώ έναντι 449 ευρώ) και χαμηλότερη ημερήσια δαπάνη (62 ευρώ έναντι 67 ευρώ). Οι τρεις δημοφιλέστερες περιφέρειες για τους Ιταλούς είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη.

* ΗΠΑ: Η αμερικανική αγορά, που συμπληρώνει το τοπ 5, έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας (534 ευρώ έναντι 449 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (89 ευρώ έναντι 67 ευρώ). Οι τρεις δημοφιλέστερες περιφέρειες για την αμερικανική αγορά είναι η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος.

Οι πιο σημαντικές αγορές για το 2018

Για την Ελλάδα

* Γερμανία

* Μεγάλη Βρετανία

* Γαλλία

* Ιταλία

* ΗΠΑ

Για την Κρήτη

* Γερμανία

* Μεγάλη Βρετανία

* Γαλλία

* Ρωσία

* Ολλανδία

* Αυστρία

* Ιταλία

* Πολωνία

* Σκανδιναβικές χώρες

* Ισραήλ

* Βέλγιο

* Ελβετία

Οι προκρατήσεις των Γερμανών για το φετινό καλοκαίρι

Μερίδιο κρατήσεων στο σύνολο των νησιών

Ημερήσια τιμή ανά άτομο/καλοκαίρι 2018

Μεταβολή σε σχέση με το 2017

Φουερτεβεντούρα (Κανάρια Νησιά)

Γκραν Κανάρια

Κέρκυρα και Παξοί

Λανθαρότε (Κανάρια Νησιά)

Αndere Inseln (Κανάρια Νησιά)

-

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News