Η Ιεράπετρα διανύει τον πιο άνομβρο χειμώνα της 20ετίας

Κρήτη
Η Ιεράπετρα διανύει τον πιο άνομβρο χειμώνα της 20ετίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανεμοδαρμένη Ιεράπετρα, διανύει τον πιο άνομβρο χειμώνα της τελευταίας 20ετίας, προσπαθώντας να εξασφαλίσει 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που χρειάζεται το χρόνο ο ΤΟΕΒ, για να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης των παραγωγών κηπευτικών και ελαιολάδου.

Σε μια κανονική σε βροχοπτώσεις χρονιά, όσο περισσότερο βρόχινο νερό, μπαίνει στον ταμιευτήρα των Μπραμιανών από τις προσαγωγούς του Μύρτου και της Καλαμαύκας, καθώς και από τα ρέματα που βρίσκονται βόρεια και ανατολικά του έργου, τόσο ποιοτικότερο αρδευτικό νερό φτάνει στα αγροκτήματα των παραγωγών, που μπορούν έτσι, να παραγάγουν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας προϊόντα.

«Από τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου έρχονται με άντληση στον ταμιευτήρα του φράγματος των Μπραμιανών κάθε χρόνο, γύρω στα 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υφάλμυρου νερού. Εμείς από τον ΤΟΕΒ κάθε χρόνο δίνουμε για άρδευση στους παραγωγούς 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Άρα ψάχνουμε κάθε χρόνο γύρω στα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για να εξασφαλίσουμε την άρδευση όλων των καλλιεργειών. Όταν έχουμε ικανοποιητικές βροχοπτώσεις, δεν έχουμε έλλειψη νερού.

»Όταν όμως ο χειμώνας είναι άνομβρος όπως ο φετινός, τότε βρίσκουμε άλλους τρόπους να εξασφαλίσουμε το νερό που χρειαζόμαστε», μας λέει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Στα τέλη του 2016 με την συνεργασία του δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη και του διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων Κρήτης κ. Μαρίνου Κριτσωτάκη, πήραμε την άδεια να ανοίξουμε με χρήματα των χρηστών του ΤΟΕΒ μια γεώτρηση στη Σαρακήνα των Μύθων, όπου βρήκαμε άριστης ποιότητας και ποσότητας νερό, το οποίο βάλαμε στο δίκτυο άρδευσης από τότε.

Επειδή είδαμε ότι ο φετινός χειμώνας δεν έχει τις βροχές που περιμένουμε, κινηθήκαμε έγκαιρα και με την καλή συνεργασία των ίδιων ανθρώπων, πήραμε την άδεια και ανοίξαμε πάλι με δικά μας έξοδα, μια δεύτερη γεώτρηση στην περιοχή του φαραγγιού της Σαρακήνας, το νερό της οποίας θα βάλουμε σε λίγες μέρες, στο δίκτυο μας, μόλις πάρουμε ρεύμα από τη ΔΕΗ», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης, αφήνοντας μια χαραμάδα ελπίδας, στους αγρότες που έχουν απογοητευτεί, βλέποντας τον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών να αδειάζει.

Οι δύο αυτές γεωτρήσεις που βασίζονται στις μελέτες των γεωλόγων, οι οποίοι λένε ότι σε αυτήν την περιοχή ο ανεξάντλητος υπόγειος υδροφορέας που υπάρχει, ανατροφοδοτείται συνεχώς, με το νερό της βροχής, των πηγών και του χιονιού που λιώνει στα Λασιθιώτικα βουνά.

Αυτά τα νερά του μεγάλου υπόγειου «ντεπόζιτου» που υπάρχει, σε αυτήν την περιοχή, έχουν ονομάσει ως στρατηγικά αποθέματα, οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Υδάτων.

Αν υπολογίσουμε ότι αυτές οι δυο γεωτρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το χρόνο στην άρδευση της Ιεράπετρας περισσότερα από 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα άριστης ποιότητας νερού, τότε μπορούμε να πούμε ότι… υπάρχει ελπίδα.

«Εμείς από την πλευρά μας ως ΤΟΕΒ με την άριστη συνεργασία που έχουμε με την διεύθυνση Υδάτων Κρήτης και το Δήμο Ιεράπετρας, φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε για τους παραγωγούς μας. Λίγο μόνο να βρέξει από τώρα και μετά, μέχρι τα τέλη της Άνοιξης, θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε ομαλά αυτή τη μεγάλη περίοδο ξηρασίας,  χωρίς απώλειες. Ζητώ όμως από τους καταναλωτές αγρότες, να χρησιμοποιούν συστήματα στάγδην άρδευσης, για να μην κάνουν σπατάλες νερού. Ζητώ και από την πολιτεία να χρηματοδοτήσει επιτέλους τη νέα προσαγωγό διώρυγα του Μύρτου, γιατί δε φτάνει μόνο να βρούμε καλό νερό, θα πρέπει να έχουμε και έναν καλό αγωγό χωρίς τρύπες να μεταφέρουμε αυτό το καλό νερό στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών», κατέληξε ο γεωπόνος- πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News