default-image

Επαρκεί το πόσιμο νερό για το καλοκαίρι στο Ηράκλειο;

Κρήτη
Επαρκεί το πόσιμο νερό για το καλοκαίρι στο Ηράκλειο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπειτα από αίτημα της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες" διεξήχθη συνάντηση της κίνησης με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑΗ.

Στη συνάντηση μετείχαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ηλίας Λυγερός και Γιώργος Μανδαλάκης, το μέλος της κίνησης στο ΔΣ της ΔΕΥΑΗ Μανώλης Καροφυλάκης και ο επιστημονικός σύμβουλος μας Σπύρος Δοκιανάκης. Από τη ΔΕΥΑΗ, συμμετείχαν ο πρόεδρος Γιάννης Ρασούλης, ο γενικός διευθυντής Χάρης Παπαματθαιάκης, ο οικονομικός διευθυντής Μιχάλης Φοινικιανάκης κα.

Το κύριο θέμα που τέθηκε εκ μέρους των "Ενεργών Πολιτών" και απασχόλησε αυτή τη συνάντηση ήταν το ζήτημα της επάρκειας σε πόσιμο νερό και το τι ενέργειες έχουν γίνει, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τη θερινή περίοδο αντίστοιχα προβλήματα με πέρυσι.

Οι απαντήσεις σε αυτά τα θέματα (ποσότητα νερού Αποσελέμη - κατασκευή νέων γεωτρήσεων, ύπαρξη άλλων εναλλακτικών λύσεων) μας δημιούργησαν ανησυχία για την ετοιμότητα και επάρκεια των αναγκαίων ποσοτήτων για την ερχόμενη περίοδο.

Όσον αφορά το μεγάλο θέμα των απωλειών, παραμένει στα ίδια μεγάλα επίπεδα και η προοπτική επίλυσης του φαίνεται να είναι μακρινή.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα ήταν η προετοιμασία και επικαιροποίηση των μελετών για την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, ομβρίων και αποχέτευσης. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία συμβασιοποίησης των έργων για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, που εγκρίθηκε η χρηματοδότηση.

Επισημάναμε την ανάγκη υλοποίησης των προτάσεων μας για κατασκευή παράλληλης υποδομής ηλεκτρονικού ελέγχουν δικτύων, οργάνων διακοπής και μέτρησης, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα διαρροών.

Σημαντικό επίσης θέμα που συζητήθηκε, είναι η προώθηση των αναγκαίων μελετών, για την περαιτέρω αξιοποίηση του επεξεργασμένου νερού υψηλής ποιότητας με κατασκευή νέων δικτύων άρδευσης, αλλά και χρήσης των υπόγειων νερών της πόλης για την άρδευση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Τα οικονομικά της επιχείρησης απασχόλησαν τη συζήτηση μας με την επισήμανση ότι η εξαμηνιαία δόση αποπληρωμής του δανείου δημιουργεί συνθήκες στενότητας και πρέπει να αντιμετωπιστεί και θεσμικά.

Επίσης μας δόθηκαν επεξηγήσεις γιατί η ΔΕΥΑΗ δεν είναι στο κατάλογο ενίσχυσης προσωπικού όλων των βαθμίδων (μέσω ανταποδοτικών) που οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας αξιοποίησαν. Το οικονομικό μέρος αυτού του θέματος δεν δημιουργούσε προβλήματα όπως επεξηγήθηκε.

Η παράταξη μας με τις τοποθετήσεις και τον προβληματισμό της, διατύπωσε την επιθυμία και θέληση στην ουσιαστική βοήθεια προώθησης και επίλυσης των προβλημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News