Στο Ηράκλειο τα βλέμματα για Κασιδιάρη αλλά... χωρίς αυτόν

Κρήτη
Στο Ηράκλειο τα βλέμματα για Κασιδιάρη αλλά... χωρίς αυτόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει σήμερα η υπόθεση με κατηγορούμενο τον Ηλία Κασιδιάρη, για τις απειλές και τις προσβολές που είχε ξεστομίσει κατά αξιωματικών της Αστυνομίας το Νοέμβριο του 2012 στη Χερσόνησο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής.

Στο δικαστικό μέγαρο έχουν φθάσει ήδη αστυνομικές δυνάμες για την αποφυγή επεισοδίων. Πάντως όπως έγινε γνωστό, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να παραστεί σήμερα ενώ εκπροσωπείται από τον συνήγορο του.

Το στέλεχος της Χρυσής Αυγής μέσω του συνηγόρου του, θα δικαστεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, κατηγορούμενος για τα όσα είχε εκστομίσει εναντίον αστυνομικών, στο περιθώριο της εκδήλωσης που είχε πραγματοποιήσει το κόμμα του στις 25 Νοεμβρίου του 2012. Πρόκειται για την περίφημη πλέον εκδήλωση, κατά την οποία ο Χρήστος Παππάς είχε ξεδιπλώσει μια σημαία με τον αναδυόμενο φοίνικα της απριλιανής δικτατορίας, προκαλώντας ενθουσιασμό στους οπαδούς του κόμματός του.

Η πρώτη παρουσία της Χρυσής Αυγής - σαν κοινοβουλευτικό κόμμα - σε κρητικό έδαφος δεν είχε αφήσει τότε ασυγκίνητο το τοπικό αντιφασιστικό κίνημα. Περισσότερα από 200 άτομα συγκεντρώθηκαν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το ξενοδοχείο όπου λάμβανε χώρα η εκδήλωση, καθώς η αστυνομική δύναμη που βρισκόταν στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων ήταν ισχυρότατη.

Παρά το ότι η εκδήλωση του κόμματός του έγινε κανονικά, ο Κασιδιάρης παρουσιάστηκε εξοργισμένος ενώπιον των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. Έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου, το στέλεχος του κόμματος του Μιχαλολιάκου απειλούσε και έβριζε αξιωματικούς της Αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. «Αν θες να έχεις νεκρούς, στο λόγο μου θα έχεις νεκρούς», ήταν μια από τις φράσεις του Κασιδιάρη.

Η ένσταση

Η δίκη έχει αναβληθεί ουκ ολίγες φορές. Ωστόσο, κατά την τελευταία δικάσιμο, τον περασμένο Νοέμβριο, η επίμαχη υπόθεση έλαβε απρόσμενη τροπή: Η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη υπέβαλε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι το κλητήριο θέσπισμα που είχε επιδοθεί στον κατηγορούμενο ήταν αόριστο. Τελικά αποφασίστηκε από το δικαστήριο η ακύρωση του κλητήριου θεσπίσματος. Μετά την εξέλιξη αυτή, ωστόσο, ήταν ορατός ο κίνδυνος η επίμαχη πράξη που αποδίδεται στον Κασιδιάρη να παραγραφεί: Και αυτό καθώς στα τέλη Νοεμβρίου θα είχε παρέλθει η πενταετία από την τέλεση της αποδιδόμενης πράξης. Έπρεπε λοιπόν το νέο κλητήριο θέσπισμα που θα συντασσόταν από την Εισαγγελία να επιδοθεί στον κατηγορούμενο πριν την παρέλευση της πενταετίας, η οποία θα συμπληρωνόταν στα τέλη Νοεμβρίου. Παρά το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε, τελικά το νέο κλητήριο θέσπισμα συντάχθηκε και επιδόθηκε έγκαιρα στον κατηγορούμενο, ο οποίος αναμένεται να καθίσει σήμερα στο εδώλιο.

Μιλώντας στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργος Κοκοσάλης, ανέφερε ότι η «ένσταση κλητήριου θεσπίσματος υποβλήθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα εντός της πενταετίας από την τέλεση του αδικήματος», συμπληρώνοντας ότι ο εντολέας του «επιθυμεί να εκδικαστεί η ουσία της υπόθεσης για την οποία διατρανώνει την αθωότητά του και δεν ήθελε με νομικά "τερτίπια" να αποφύγει την εκδίκαση αυτής».

«Ο εντολέας μου είναι αθώος και θα αποδειχτεί περίτρανα η αθωότητά του. Ποτέ δεν τον απασχολούσε να προτρέψει ή να προκαλέσει τον οποιονδήποτε να τελέσει το οποιοδήποτε έγκλημα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοκοσάλης.

Στο σκαμνί φερόμενος νεοναζί για επίθεση σε βάρος φοιτητών

Στο μεταξύ, για σήμερα έχει προσδιοριστεί η δίκη για την επίθεση που είχε λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2016 από φερόμενους νεοναζί σε βάρος φοιτητών, στην πλατεία Μητρόπολης, στο Ρέθυμνο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, «ένας από τους επιτιθέμενους νεοναζί αναγνωρίστηκε, ωστόσο η δίκη του πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Τελική δικάσιμός του έχει δοθεί για την 1η Φεβρουαρίου (σ.σ. σήμερα), με τον ίδιο να συνεχίζει ανενόχλητος, είτε μόνος είτε με την "παρέα" του, να προκαλεί και να επιτίθεται σε όποιον δεν "εγκρίνει" την εμφάνισή του ή τις απόψεις του».

«Η επίθεση στην πλατεία Μητρόπολης, όπως και η σειρά των επιθέσεων και προκλήσεων που ακολούθησαν, δεν αποτελούν "κακές στιγμές" θερμοκέφαλων νέων, ούτε βέβαια έγιναν "από παρεξήγηση". Αντίθετα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής των νεοναζιστικών ομάδων στις οποίες ανήκουν οι επιτιθέμενοι, όπως εξάλλου φροντίζουν να επιβεβαιώνουν οι ίδιοι με τους γνωστούς χαιρετισμούς, τατουάζ, κ.τ.λ. Αυτές οι επιθέσεις έχουν πολιτικό κίνητρο την επιβολή της "ορθής" άποψης και τη διαμόρφωση ενός κλίματος τρομοκρατίας, όπου το διαφορετικό δε γίνεται ανεκτό», αναφέρεται, ακόμη, στην επίμαχη ανακοίνωση. «Στη δίκη της 1ης Φεβρουαρίου, του τραμπούκου νεοναζί, απαιτούμε να σταλεί ένα μήνυμα πως καμία φασιστική απειλή δεν είναι ανεκτή, ούτε στο Ρέθυμνο, ούτε πουθενά αλλού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News