Τα δέκα αιτήματα των αγροτών μετά το άκουσμα των μέτρων

Κρήτη
Τα δέκα αιτήματα των αγροτών μετά το άκουσμα των μέτρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών και των φορέων τους στο άκουσμα των πρώτων ανακουφιστικών μέτρων που ανακοίνωσε η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, δεν εκφράζουν με κανέναν τρόπο ικανοποίηση στην Ιεράπετρα.

Εξ' αυτού του λόγου στάλθηκε επιστολή στην υφυπουργό Οικονομικών, με τα οικονομικά αιτήματα που έχει ο ανεμόπληκτος Νομός Λασιθίου, από τον οικονομολόγο Περιφερειακό Σύμβουλο και υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία, Γιάννη Γουλιδάκη.

Στην επιστολή του ο Γιάννης Γουλιδάκης προς τη συνάδελφο του φοροτεχνικό και υφυπουργό Οικονομικών, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «ήταν καταστρεπτικά τα αποτελέσματα της πρόσφατης θεομηνίας, στις εγκαταστασεις και στην αγροτική παραγωγή στην καρδιά της περιόδου και φυσικά στην αιχμή της εξαγωγικής σεζόν.  

Με δεδομένο ότι από 01/04/2016 οι ίδιες δημοτικές κοινότητες της Ιεράπετρας, είχαν ξενακηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καταστροφικών πυρκαγιών, με δεδομένη τη ασφυκτική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του αγροτικού τομέα μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016, την υπερβολική δανειακή επιβάρυνση όσων είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τις πυρκαγιές του 2016 (συνολικά έχουν καταστραφεί 110 αγροτικές οικογένειες από αυτές τις πυρκαγιές).

Με δεδομένη την εφαρμογή αυστηρότητας εισπρακτικής πολιτικής με δεσμεύσεις λογαριασμών και ενόψει διαδικασιών κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτνω και των πληγέντων μεταξύ άλλων.

Με την έντονη και παρατεταμένη ανομβρία με απολύτως εμφανή τα φαινόμενα λειψυδρίας αλλά και τις σχετικές οδηγίες των ΤΟΕΒ Ανατολικής Κρήτης να μη προχωρήσουν σε ανοιξιάτικες και θερινές καλλιέργειες, οι παραγωγοί, αντιλαμβάνεστε χωρίς να χρησιμοποιών τα μελανώτερα χρώματα, την τραγική κατάσταση του αγροτικού πληθυσμού, με αιχμή το δήμο Ιεράπετρας, όπου καλλιεργούνται περισσότερα από 15.000 στρέμματα θερμοκηπίων και δίνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε συνεμπλεκόμενους κλάδους.

Με ένα ακόμα δεδομένο, τις προηγούμενές σας αποφάσεις, σας ζητάμε τη συμπαράστασή σας σε συγκεκριμένα δέκα αιτήματα.

  1. Άμεση έκτακτη ακατάσχετη και αφορολόγητη ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες ως εφάπαξ παροχής για την άμεση ανακούφιση τους για τις καταστραμμένες 100% θερμοκηπιακές και πάγιες εγκαταστάσεις τους στο ύψος των 5.000 ευρώ τουλάχιστον ανά στρέμμα για τα θερμοκήπια.
  2. Την αναστολή πληρωμής των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε χρονική διάρκεια άνω των τριών ετών για τους πληγέντες 100% από τη θεομηνία αυτή και αντίστοιχη σε χρονική διάρκεια αναλόγως του ποσοστού ζημιάς σε μερικώς πληγέντες.
  3. Ειδική φορολογική μεταχείριση με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στα όρια του έτους 2015 (13% ανεξαρτήτως ορίου καθαρών κερδών), στο ίδιο βάθος της τριετίας για τους πληγέντες 100% και αναλογικά για τους μερικώς πληγέντες.
  4. Μοριοδότηση νέων αγροτών με επιπλέον μονάδες για την ένταξή τους σε προγράμματα εφόσον προέρχονται από πληγείσες οικογένειες, σε βάθος τριετίας.
  5. Μοριοδότηση πληγέντων αγροτών για την ένταξή τους σε ανάλογα προγράμματα σε βάθος τριετίας.
  6. Παραμονή σε ισχύ του αφορολόγητου των 8.636 ευρώ  ανά πληγέντα αγρότη σε τριετίες βάθος χρόνου ανεξάρτητου χρόνου εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου στα 5.700.
  7. Αναστολή εφαρμογής του τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ για τους υποχρεωτικά ενταχθέντες στα βιβλία εσόδων - εξόδων από  01/01/2014 που ως συνέπεια της νομοθεσίας μας έρχεται από 01/01/2019 σε βάθος τριετίας.
  8. Θετική εισήγησή σας προς την Τράπεζα Ελλάδος και τα αρμόδια όργανα για την αναστολή πληρωμής στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων σε όλες τις τράπεζες, κατά αναλογία καταγεγραμμένων ζημιών σε βάθος τριετίας, με βάση το 100% της ζημιάς.
  9. Άρση των δεσμευμένων λογαριασμών όλων των πληγέντων για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν εφόσον έχουν χρήματα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών τους και να μην μεταφερθούν σε λογαριασμούς του δημοσίου.
  10. Χορήγηση φορολογικής βεβαίωσης χρεών σε αναστολή, μετά την απόφασή σας, ώστε να δύνανται να ενταχθούν για τα νέα χρέη προς το δημόσιο μετά την καταγραφή των ζημιών τους σε ρυθμίσεις φορέων και ασφαλίστρων.

Η προσπάθεια πρώτης καταγραφής των ζημιών θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα έως 09/02/2018 και θα ακολουθήσει η ποσοτικοποίησή τους.

Οι πρώτες κατ' εκτίμηση μόνο απόψεις, συνηγορούν σε ζημιές τουλάχιστον 800 στρεμμάτων, μερικώς και ολικώς.

Οι ενέργειές μας σε επόμενο στάδιο αφορούν και την αντιμετώπιση των ασφαλιστικών προβλημάτων που προκύπτουν και αφορούν το υπουργείο Εργασίας με αντίστοιχα αιτήματα, αλλά και το ΥΠΑΑΤ για τους φορείς ΕΛΓΑ κ.λπ. που εποπτεύει.

Ευελπιστούμε στη συνεργασία σας για να σας προωθήσουμε άμεσα όσα κρίνονται αναγκαία στις αρμόδιες υπηρεσίες σας, ώστε να έχουμε αναδρομική ισχύ των μέτρων από 26/01/2018 ημέρα της κορύφωσης των καταστροφών και αναμένουμε παρατηρήσεις και οδηγίες εκ μέρους σας με στόχο να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για διατήρηση χιλιάδων θέσεων σε εργασίας σε μία περίοδο μεταβατική και δύσκολη σε όλους, αλλά απείρως δυσκολότερη για τους αγρότες συμπολίτες μας, που σε ελάχιστο χρόνο έχασαν κάθε δυνατότητα επιβίωσης», καταλήγει ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης στην επιστολή του.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News