Οι αγρότες "ισοπεδώθηκαν" -στις χωματερές τα προϊόντα /video

Κρήτη
Οι αγρότες "ισοπεδώθηκαν" -στις χωματερές τα προϊόντα /video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 18.000 ευρώ το στρέμμα χρειάζονται τώρα οι πληγέντες παραγωγοί της νότιας Κρήτης, που είδαν τις προηγούμενες μέρες τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις των καλλιεργειών τους να καταστρέφονται από τους πρωτόγνωρους θυελλώδεις ανέμους που σάρωσαν το νησί μας, για να ξαναστήσουν απ' την αρχή το κάθε στρέμμα του θερμοκηπίου τους.

Χιλιάδες τόνοι αγγουριών θα καταλήξουν τώρα στις χωματερές, ενώ οι παραγωγοί δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, και αυτό το γεγονός κάνει ακόμα πιο δραματική την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν από τις ανεμοθύελλες της περασμένης Πέμπτης και της Παρασκευής, με εντάσεις που ξεπέρασαν ακόμα και τα 12 μποφόρ.

Χθες το βράδυ, σε κλίμα έντονου προβληματισμού, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας, που, όπως και η Βιάννος, ζητάει από την κυβέρνηση να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεσαρά, Βιάννος και Ιεράπετρα ζητούν να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις, ανεξάρτητα από το αν οι παραγωγοί ήταν ή όχι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ!

Μετά τους θυελλώδεις ανέμους που έπληξαν την Ιεράπετρα, τη Βιάννο και άλλες περιοχές της νότιας Κρήτης, καταστρέφοντας θερμοκήπια και καλλιέργειες, συνεδρίασε έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας με μοναδικό θέμα συζήτησης τη θεομηνία.

Η συνεδρίαση στηρίχτηκε στα εξής ζητήματα, που είχε από το Σάββατο θέσει στην Περιφέρεια Κρήτης ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλατζάκης: «Να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να δοθεί αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να αποκατασταθούν άμεσα οι καταστροφές σε υποδομές και παραγωγή».

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ΣΑΝΙΔΑ" ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Αυτά, μεταξύ άλλων, ζήτησε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, που περιόδευσε προχθές Σάββατο με την αντιπεριφερειάρχη Πελαγία Πετράκη, τους περιφερειακούς συμβούλους Γιάννη Γουλιδάκη και Νίκο Δασκαλάκη, καθώς και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Προεστάκη, και μέλη του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου, στις πληγείσες περιοχές.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας προσανατολίζεται στο να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό αλληλεγγύης υπέρ των ανεμόπληκτων.

«Να αποζημιωθούν όλοι»

Ο Δήμος Βιάννου και ο Δήμος Ιεράπετρας με τους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ από σήμερα το πρωί ξεκινούν τη διαδικασία καταγραφής όλων (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων) των κατεστραμμένων καλλιεργειών ελιάς, εσπεριδοειδών, κηπευτικών και μπανάνας, υπαίθριων και υπό κάλυψη.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη, «πρέπει να εκτιμηθεί η ζημιά στο σύνολό της, προκείμενου να στείλουμε στα αρμόδια υπουργεία το κόστος της ζημιάς που έχει υποστεί ο αγροτικός κόσμος από τη θεομηνία, για να δούμε εάν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα στείλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκρίνει τη δαπάνη των αποζημιώσεων. Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη και δαιδαλώδης, και θα ζητήσουμε να αποζημιωθούν οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι.

Παράλληλα ζητάμε από την Περιφέρεια να προχωρήσει τη διαδικασία κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να είναι εφικτή η αναστολή πληρωμών των πληγέντων έναντι των οφειλών στο κράτος (εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ), έναντι των τραπεζών και έναντι τρίτων».

Μέσα από την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επισπευστούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων και των δανειοδοτήσεων σε περίπτωση ανακατασκευής εγκαταστάσεων.

Αυτοψία Θραψανιώτη

Στο μεταξύ, την περιοχή της Ιεράπετρας και του Κουτσουρά, που χτυπήθηκε από τους καταστροφικούς ανέμους, επισκέφτηκε ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Θραψανιώτης συναντήθηκε στο Δημαρχείο με το δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλατζάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ενέργειες και τα μέτρα που είχε πάρει. Ο βουλευτής συμφώνησε και επισήμανε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών και την υποβολή του αιτήματος στην Περιφέρεια για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προωθηθεί το αίτημα στην Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Οικονομικών. Ενημέρωσε το δήμαρχο για την επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θανάση Ζανιά και το διευθυντή ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη, από τον οποίο ζήτησε τη συνδρομή του για άμεση καταγραφή των ζημιών. Ο κ. Δασκαλάκης διαβεβαίωσε ότι οι καταγραφές θα αρχίσουν από σήμερα Δευτέρα. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης και ο Μπάμπης Δραγασάκης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της ΕΑΣ.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής επισκέφτηκε κατεστραμμένα θερμοκήπια στον Κουτσουρά και είχε συνάντηση με αγρότες της περιοχής στον Αγροτικό Σύλλογο. Έγινε εκτενής και ειλικρινής συζήτηση, η οποία επεκτάθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε ότι η παρουσία του εκεί σημαίνει ότι κατανοεί τα προβλήματα και θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους, στο μέτρο του δυνατού. Τόνισε ότι η κατεστραμμένη παραγωγή θα αποζημιωθεί, εφόσον είναι ασφαλισμένη. Πρόσθεσε ακόμα ότι, επειδή σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί και οι νότιες περιοχές του Ηρακλείου, σε συνεργασία με τους βουλευτές του Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, θα ζητήσουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενεργοποιηθεί από την Ε.Ε. η συνδρομή που προβλέπεται σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα ζητήσουν επίσης να ισχύσουν τα μέτρα που πάρθηκαν στην περίπτωση της δυτικής Αττικής για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, για να μπορέσουν οι αγρότες να ξαναστήσουν τα θερμοκήπιά τους.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, όπως λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πρώιμων Κηπευτικών Άρβης, Γιάννης Ρουμελιώτης. «Σε όλα τα χωριά, την Ψαρή Φοράδα, τον Κερατόκαμπο, την Άρβη, τον Ξερόκαμπο και το Καστρί, έχουμε καταστροφές σε 400 στρέμματα θερμοκηπιακών εκτάσεων και καλλιεργειών, εκ των οποίων τα 100 στρέμματα έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και τα 300 μερική καταστροφή. Το σημαντικό είναι όμως ότι, ανάμεσα σε αυτά, τουλάχιστον 250 στρέμματα αγγουριού έχουν υποστεί ζημιά ανεπανόρθωτη. Πάνω από 3.000 τόνοι αγγουριών, που ήταν έτοιμα για συγκομιδή την περασμένη Παρασκευή, όταν ξέσπασε και η μεγαλύτερη ανεμοθύελλα, είναι πλέον άχρηστα για την αγορά και θα καταλήξουν στις χωματερές!».

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης- Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News