«Έρχεται» το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρέθυμνο;

Κρήτη
«Έρχεται» το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρέθυμνο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου για την κατασκευή νέου αρχαιολογικού μουσείου στο Ρέθυμνο, κατά την επίσκεψή της στο Ρέθυμνο, σήμερα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της στην Κρήτη.

Σωστά και οργανωμένα βήματα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα σχετικά με θέματα που άπτονται του πολιτισμού στο Ρέθυμνο, επιθυμεί να γίνουν η υπουργός Πολιτισμού κατά τη συνάντησή της με την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή και τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη.

Η κα Κονιόρδου μεταξύ άλλων, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκβαση της υπόθεσης κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, δεδομένου ότι από αυτό όπως και η ίδια ανέφερε κρίνεται και η εξέλιξη της παραχώρησης των κτιρίων των Παλαιών Φυλακών στο δήμο Ρεθύμνης.

Εντός των Παλαιών Φυλακών της Φορτέτζας, φυλάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου έως την ολοκλήρωση κατασκευής του νέου Μουσείου, γεγονός που αν και υπάρχει η διάθεση παραχώρησης των φυλακών, ωστόσο χρονοτριβεί διότι σύμφωνα και με την υπουργό η παραχώρηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελετημένης προσέγγισης και συνεκτίμησης σύνθετων παραγόντων.

Η πρόθεση τόσο της υπουργού για το συγκεκριμένο θέμα όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων είναι θετική και για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες όπως και η ίδια ανέφερε θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους για το ζήτημα ώστε να εξεταστεί πρακτική λύση με στόχο και η πόλη να αποκτήσει έναν νέο χώρο πολιτισμού αλλά και τα εκθέματα να εξασφαλιστούν τόσο σε επίπεδο αποθήκευσης όσο και συντήρησης τους.

Ο δήμος είναι διατεθειμένος όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης να βοηθήσει την αρχαιολογική υπηρεσία Ρεθύμνου για τη διασφάλιση των αρχαίων και των εκθεμάτων ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ζήτησε όμως αφενός να πρυτανεύσει η λογική στις αποφάσεις καθώς και να συνυπολογισθεί ότι ήδη ο δήμος έχει πληρώσει κατά το ήμισυ το κτήριο των παλαιών φυλακών δεδομένης και της πρόθεσης του να δημιουργήσει έναν ακόμη νέο χώρο πολιτισμού.

Στόχος να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής

Την ικανοποίηση της για την λειτουργία των εφορειών αρχαιοτήτων της Κρήτης λέγοντας ότι κάνουν πολύ σημαντική δουλειά εξέφρασε από τα Χανιά η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η υπουργός Πολιτισμού που επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Απτέρας, το συγκρότημα των Νεωρίων στην παλιά πόλη και το νέο κτήριο που θα στεγάσει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να αναδείξει όλη την πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολιτιστικές διαδρομές που να συνδέουν τους αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ τους και έτσι να αναπτυχθούν και χώροι που δεν έχουν την επισκεψιμότητα άλλων μεγαλύτερων χώρων.

Αυτό πιστεύουμε θα αναδείξει όλη την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και θα δώσει μια άλλη δυναμική», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού βασική επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να φιλοξενήσουν δράσεις του πολιτισμού.

Αναφερόμενη στον χρόνο λειτουργίας του νέου αρχαιολογικού μουσείου Χανίων τον προσδιόρισε σε τρία χρόνια.

«Είναι ένας χώρος καταπληκτικός, απόκτημα, κόσμημα για την πόλη των Χανίων», ανέφερε.

Από τα Χανιά η υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ένταξης της παλιάς πόλης των Χανίων στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesko τόνισε ότι τα κριτήρια είναι πολλά, οι διαδικασίες που απαιτούνται χρειάζονται μεγάλη μελέτη και προστασία ωστόσο όπως είπε, « εμείς θα είμαστε στο πλευρό των Χανίων σε αυτή την προσπάθεια».

Ακόμα η υπουργός Πολιτισμού έκανε γνωστό ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ενός προσχεδίου που θα τεθεί προς διαβούλευση και θα ρυθμίζει θέματα λειτουργίας των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

Όπως είπε, «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ΔΗΠΕΘΕ που έχουν ουσιαστικές και θετικές πρωτοβουλίες να προχωρήσουν να αναπτυχθούν ώστε να μπούμε σε μια νέα εποχή για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News