default-image

Η 1η Φεβρουαρίου ημέρα "γιορτής" για τους πληγέντες αγρότες

Κρήτη
Η 1η Φεβρουαρίου ημέρα "γιορτής" για τους πληγέντες αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου - εκτός απρόοπτων εξελίξεων - θα μπουν στα βιβλιάρια των πληγέντων παραγωγών οι αποζημιώσεις που δικαιούνται από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραγωγή των προϊόντων τους από το Μάιο του 2017 μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.

Δηλαδή, όλες οι ζημιές του καύσωνα που έπληξε τα σταφύλια της Κρήτης, καθώς και η χαλαζόπτωση που "ράβδισε" μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου στα λιόφυτα της Ροδιάς.

Όπως είπε στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" συγκεκριμένα ο διευθυντής του Υποκαταστήματος Ηρακλείου του ΕΛΓΑ Νίκος Δασκαλάκης, εκτός απροόπτου πάντα, στα βιβλιάρια των παραγωγών θα μπουν την ερχόμενη Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου τα χρήματα των αποζημιώσεων των αμπελουργών, για τις ζημιές που υπέστησαν στον καύσωνα που έπληξε τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου μέχρι και τις αρχές Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, οι υψηλές θερμοκρασίες που παρουσιάστηκαν στην Κρήτη και ειδικά στο νομό Ηρακλείου, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας στη Μεσαρά τους 46, το τριήμερο από 30 έως 3 Ιουλίου, προκάλεσαν καταστροφές σε μεγάλο μέρος των καλλιεργειών.

Η υπερβολική ζέστη, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που ήδη είχαν πλήξει καθ' όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού τις αγροτικές καλλιέργειες, είχε σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της ήδη τραγικής κατάστασης σε αμπέλια και υπαίθριες καλλιέργειες.

Η "Νέα Κρήτη" είχε καταγράψει τότε εικόνες απόλυτης καταστροφής, αφού μέσα σε αυτό το τριήμερο τα σταφύλια είχαν γίνει "κάρβουνο" και όσα δεν παρουσίαζαν αυτήν την εικόνα ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι τις επόμενες μέρες θα έβγαιναν κι εκείνα εκτός παραγωγής και σαφώς εκτός αγοράς. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισαν φυσικά τα επιτραπέζια σταφύλια, που σε λίγο χρονικό διάστημα επρόκειτο να κόβονταν για τις ανάγκες των εξαγωγών.

Μεταξύ των άλλων, θα πληρωθούν την 1η Φεβρουαρίου και οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί της Ροδιάς Μαλεβιζίου, που είδαν τις ελιές τους "ραβδισμένες" στις 26 Οκτωβρίου του 2017 από μεγάλη και έντονη χαλαζόπτωση. Στο ερώτημά μας αν σε γενικές γραμμές έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των παραγωγών ως προς τα ποσοστά των ζημιών που οι ίδιοι εκτιμούσαν και διεκδικούσαν, η απάντησή του είναι θετική.

Πώς βγαίνει το ποσό : Εξατομίκευση των ζημιών

Και βέβαια να ξεκαθαρίσουμε ότι έχει γίνει εξατομίκευση των ζημιών. Όπως είχαμε ξαναδημοσιεύσει και πρόσφατα χρήσιμες πληροφορίες του Νίκου Δασκαλάκη, που μας είχε αποκαλύψει από τότε ότι οι αποζημιώσεις αναμενόταν να δοθούν στην αρχή του 2018, για τις ελιές και τις καταστροφές της παραγωγής από χαλάζι «ο υπολογισμός τόσο στην ασφάλιση όσο και στην αποζημίωση είναι κατά στρέμμα. Και επειδή η ελιά μια κάνει και μια χρονιά δεν κάνει παραγωγή, ο μέσος όρος που βγαίνει είναι χαμηλός συγκριτικά με το αν ασφαλιζόταν τη μια χρονιά όλη η παραγωγή και την επόμενη χρονιά, που δεν είχε, δεν ασφαλιζόταν καθόλου. Και γι' αυτό βλέπουμε και το φαινόμενο, σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχει βεντέμα, η ασφαλισμένη παραγωγή να είναι χαμηλή. Γι' αυτό είναι πολύ χαμηλό και το ασφάλιστρο. Είναι 3,6 ευρώ το στρέμμα»...

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει στις ελιές 500 κιλά ελαιοκάρπου ανά στρέμμα. Και σημειώνει στο σημείο αυτό ότι αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και όλες οι προτάσεις είναι συζητήσιμες. Βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι, αν και εφόσον γίνει η διεύρυνση των αποζημιώσιμων αιτιών και η αύξηση των αποζημιώσιμων ποσοτήτων, θα υπάρξει και ανάλογη αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων προς τα πάνω.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News