Επιστρέφουν αλλοδαποί που έφυγαν λόγω κρίσης - Τα ποσοστά

Κρήτη
Επιστρέφουν αλλοδαποί που έφυγαν λόγω κρίσης - Τα ποσοστά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθερά παραμένουν τα ποσοστά των αλλοδαπών κατοίκων στο Ρέθυμνο παρά την οικονομική κρίση, αφού οι αλλοδαποί εξ' Αλβανίας επιστρέφουν, ο πόλεμος στη Συρία αναγκάζει συζύγους και παιδιά να προσπαθούν να επανενωθούν με τους άντρες που είχαν έρθει παλαιότερα στην Κρήτη για εργασία, ενώ και οι Ινδοί σημειώνουν υψηλά ποσοστά διαμονής στο Ρέθυμνο.

Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο είναι οι απόπειρες έκδοσης άδειας παραμονής με πλαστά έγγραφα, όπως και οι αιτήσεις τοπικών επιχειρήσεων για αλλοδαπούς εργάτες γης και κτηνοτροφίας, με σωρεία παράνομων εγγράφων νομιμοποίησης αλλοδαπών να έχουν κατακλύσει τη διεύθυνση αλλοδαπών Ρεθύμνου από συγγενείς αλλοδαπών που ζουν στην Αθήνα.

Σταθερά στο 10% επί του συνολικού πληθυσμού του νομού Ρεθύμνου παραμένουν οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί, ωστόσο η διεύθυνση αλλοδαπών έχει κατακλυστεί και από αιτήσεις για λήψη υπηκοότητας, ανθρώπων που δε θεωρούνται πια αλλοδαποί, ενώ υπάρχουν και αρκετοί παράνομα διαμένοντες.

Αυτό που συνιστά ο Μιχάλης Νεονάκης, προϊστάμενος του τμήματος αδειών παραμονής νομού Ρεθύμνου, της αποκεντρωμένης διοίκησης, είναι να παύσει η προσκόμιση πλαστών δικαιολογητικών που μπλοκάρουν τη διαδικασία και για τους νομότυπους υποψήφιους Έλληνες πολίτες, την ώρα που η υπηρεσία απασχολεί 10 άτομα προσωπικό, και ενώ ο επιθυμητός αριθμός θα ήταν 15 υπάλληλοι. Οι παράνομοι πάντως, μόλις διαπιστωθεί η πλαστογραφία, οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Επιστρέφουν στο Ρέθυμνο οι Αλβανοί που έφυγαν λόγω κρίσης

Οι αλβανικής υπηκοότητας αλλοδαποί επιστρέφουν στο Ρέθυμνο μετά από απουσία λόγω και παρά της κρίσης που συνεχίζεται, αφού θεωρούνται ξένοι στη χώρα τους με προβλήματα προσαρμογής των παιδιών τους στην Αλβανία και φθάνουν σε ποσοστό 57% επί των αλλοδαπών στο Ρέθυμνο, με δεύτερους τους Ινδούς με ποσοστό 18% μιας και απασχολούνται σε επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ οι Σύριοι λόγω του πολέμου έφθασαν το 12% με νόμιμα διαμένοντες τους άνδρες, τα παιδιά στο ελληνικό σχολείο και τις συζύγους να έρχονται στην Ελλάδα κατατρεγμένες από τον πόλεμο.

Κατά το 2017, 100 αλλοδαποί εργάτες γης και κτηνοτροφίας βρήκαν δουλειά στο νομό Ρεθύμνου και με τη ζήτηση να είναι αυξημένη και για το 2018, πρόκειται για θέσεις που καλύπτονται γρήγορα και όχι στο πλήρες ποσοστό της ζήτησης, αφού φαίνεται πια ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούν να απασχολούνται ως εργάτες του πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Η «ακτινογραφία» των αλλοδαπών που ζουν στο Ρέθυμνο:

Νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί στο Νομό Ρεθύμνου

λοιπές χώρες

Πηγή: Υπηρεσία Αλλοδαπών Νομού Ρεθύμνου

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News