"Πότε θα κάμει ξαστεριά" από Κρητικούς στον Λευκό Πύργο /vid

Κρήτη
"Πότε θα κάμει ξαστεριά" από Κρητικούς στον Λευκό Πύργο /vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Θεσσαλονίκη, έχει τα τελευταία 24ώρα, "άρωμα" Κρήτης καθώς ήδη έχουν φθάσει ομάδες Κρητικών από το Ηράκλειο, προκειμένου να δώσουν το «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Ξεχωριστή στιγμή της παρουσίας των Κρητικών όταν κρατώντας μια ελληνική σημαία τραγούδησαν το «Πότε θα κάμει ξαστεριά» του Νίκου Ξυλούρη μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

Με το πάθος που τους διακατέχει, έδωσαν μια άλλη νότα  και γεύση απο τι θα ακολουθήσει σήμερα, ντυμένοι πάντα  με τις παραδοσιακές κρητικές στολές, με άλογα, μαντιναδολόγους και καλλιτέχνες κρητικής μουσικής.

Η συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελεί μία κίνηση στήριξης στους Μακεδόνες, με τους οποίους τους δένουν δεσμοί αίματος λόγω των Μακεδονικών Αγώνων.

Οι συμπατριώτες μας άφησαν τα πάτρια εδάφη αφιερώνοντας δύο μαντινάδες στη Μακεδονία:

Οσά τ' αδέρφια μοιάζουνε Κρήτη Μακεδονία

το μαρτυρούνε τα βουνά, οι μάχες, τα μνημεία

Μακεδονία ξακουστή χιλιοτραγουδισμένη

στα χώματα σου Κρητικοί είναι πολλοί θαμμένοι.

Τι θα γίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Το ραντεβού έχει δοθεί στις 2 μ.μ., για συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, όπου αναμένεται να φτάσουν πάνω από 500 λεωφορεία με πολίτες.

Η αστυνομία εκτιμά ότι θα μετάσχουν περίπου 30.000 διαδηλωτές. Ομιλητές θα είναι οι Στέργιος Καλόγηρος, Κώστας Καραΐσκος, Ανδρέας Κεφαλογιάννης, Νίκος Λυγερός, Φραγκούλης Σ. Φράγκος.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί της Κυριακής, καθώς ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος τελεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία.

Μία ώρα νωρίτερα, στις 13:00, έχει προγραμματιστεί αντισυγκέντρωση από αντιεξουσιαστές, στην πλατεία Καμάρας και αναμένεται να είναι έντονη η παρουσία της αστυνομίας.

Πάντως, η ένταση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, καθώς αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε λεωφορείο που ξεκίνησε από την Αθήνα για να μεταφέρει πολίτες στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο. Οι δράστες εκτόξευσαν πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα εναντίον του λεωφορείου, περίπου στις 7 το πρωί, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη, στα Εξάρχεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία γυναίκα τραυματίστηκε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News